Скъпи приятели,
наскоро,след невероятно ефектното си
гостуване при мен, Мина ме
покани на свой ред да бъда нейн гост. Много се зарадвах,защото за мен тази покана също беше първа!
Изключително ми е приятно да присъствам в това прекрасно кулинарно кътче, пък и е единствения за сега възможен начин да си гостуваме с Мина!
Заглавието на публикацията е свързано с начина,по който често се обръщах към Мина преди да науча името й-наричах я Ангелче,за по-кратко и галено :)) !
Представям ви три рецепти,които се надявам да допаднат и на вас!
Банички с лук / Patties (Banichki) with Onion aka Onion Boregi
Идеята за тази рецепта ми дойде, когато видях едни страхотни рулца в блога на
Сандра.
Златистата им хрупкава коричка ме плени и непременно исках да направя нещо подобно.
С плънката импровизирах .
Dear friends,
Recently, after her incredibly spectacular visit at my place, Mina has asked me on her turn to be her guest too. I was really happy because that would be my first guest post also!
I am extremely pleased to be part of this wonderful culinary paradise, and that’s the only possible for now way to visit each other - virtually!
The title of the publication is related to the way I’ve been used to name before I’ve known her name and I’ve called her Angel for short and as a pet name :))!
I hope you will like all three recipes I am going to present here!
Patties (Banichki) with Onion aka Onion Boregi
I've got the idea for this recipe when I’ve seen some great rolls in Sandra's
blog
I've felt fascinated by the golden crispy crust and I’ve definitely wanted to do something similar.
And I have improvised with the filling.
Продукти:
3 яйца за плънката + 1 за намазване на баничките
200 гр. натрошено сирене
150 гр. едро настърган кашкавал
3 листа тостерно топено сирене
3 кръгли Одрински гори - те са от типа печени на сач
80 гр. разтопено масло
2 глави лук
1 к.л. балсамов оцет
Ingredients:
3 eggs for the filling + 1 egg for the egg wash
200 g crumbled white or feta cheese
150 g coarsely grated cheese
3 slices toast cream cheese
3 round phyllo dough sheets – a kind of baked on hot plate sheets
80 g melted butter
2 onions
1 tsp balsamic vinegar
Начин на приготвяне:
Нарежете корите с ножица на 6 парчета както се реже торта.Нарежете листите топено сирене всяко на по 3 лентички.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете до златисто в 2-3 с.л. от маслото.Леко го посолете,добавете балсамовия оцет и разбърквайте,докато се карамелизира.
Оставете настрана да се охлади леко.
През това време подгответе плънката от разбитите 3 яйца,сиренето и кашкавала.
Прибавете към нея карамелизирания лук.
Вземете парче от корите,намажете го с масло,в основата поставете 1-2 лъжици от плънката и върху нея парче топено сирене.
Навийте като сърмичка,така че да не изтича плънката отстрани и подредете в тава,покрита с хартия за печене.
Намажете всички рулца с масло и разбито яйце.
Изпечете баничките в предварително загрята фурна на 170 гр. до златисто.
Method:
Preheat oven to 170C.
Cut the pastry using kitchen scissors into 6 pieces like you are cutting a cake. Cut the cheese slices into 3 strips each.
Slice the onions in crescents and cook it until golden with 2-3 tablespoons of butter. Slightly salt it, add balsamic vinegar and stir until caramelized.
Leave aside to cool slightly.
Meanwhile prepare the stuffing from the 3 beaten eggs, white cheese or feta and cheese.
Add it to the caramelized onions.
Take a piece of phyllo, brush it with melted butter at the base, spoon 1-2 tablespoons of filling over the butter and place a piece of toast cream cheese over.
Wrap as folding the edges inside to prevent leaking of the filling and place into a baking tray covered with baking paper.
Brush all the rolls with butter and egg wash.
Bake the patties in preheated to 170C oven until golden.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Пълнено авокадо с пиле и ананас/ Stuffed Avocado with Chicken and Pineapple
Тъй като за гостуването си при Мина ми се искаше да подготвя нещо интересно попрегледах тук- там и се спрях отново на блога на Анастасия.Харесах си пак няколко нейни рецепти,но сега ви представям
Пълненото авокадо с пилешко.
Като прочетох рецептата веднага се замислих какво още мога да добавя,за да стане вкуса по-богат,защото знаех със сигурност,че авокадото само по себе си е доста безвкусно и неутрално.Веднага ми хрумна,че на пилешкото освен авокадо ще подхожда ананас,а за повече аромат ще сложа чесън и магзаноз.Точно такава идея беше дошла и на един от нейните почитатели,и беше я споделил в коментарите.Така вече бях сигурна,че съм улучила правилната комбинация.
As I wanted to prepare something interesting for my visit at Mina’s place I checked here and there and Anastasiya’s blog caught my attention. Even I’ve liked several of her recipes, I have chosen to make this time her
Stuffed Avocado with Chicken.
While reading the recipe I’ve been wondering what else I could add to make it taste rich, because I certainly knew that the avocado itself is pretty tasteless and neutral. I’ve thought immediately of pineapple that would match perfectly with the chicken and avocado, but have also decided to add some garlic and parsley to make it even more flavorful . Exactly the same idea has shared one of her fans into the comments below her post. So I’ve been sure I’ve spotted the right combination.
Продукти:
Авокадо,пилешко филе,парче кашкавал или моцарела,няколко отцедени парчета ананас от консерва,стрък пресен чесън,няколко стръка магданоз, 1 с.л. гъста готварска сметана,бял пипер,сол.
Не давам точни количества,защото зависи кой колко броя авокадо ще реши да приготви.Със сигурност сами ще успеете да си напаснете съотношението на продуктите според вкуса ви.
Тъй като аз реших да експериментирам с 1 брой авокадо и знаех,че ще ми остане от плънката,реших да напълня с нея и една налична прясна зелена чушка.
Ingredients:
Avocado, chicken, piece of cheese or mozzarella, a few pieces drained canned pineapple, sprig fresh garlic, parsley, 1 tablespoon heavy whipping cream, white pepper, salt.
I don’t mention any exact amounts because it depends on the number of avocados you will decide to prepare. And certainly you will be able to decide the amount of products you will use up to your taste.
Since I’ve decided to experiment with a single avocado and I’ve known some of the filling will remain, I’ve decided also to stuff one fresh green pepper that I have got available too.
Накратко:
Aз имах предварително изпечено пилешко филе,ако вашето е сурово го овкусете и изпечете на тиган,грил,плоча или сварете в подсолена вода.
Авокадото разполовете и издълбайте,като запазите половинките за лодки за пълнене.И за да стоят стабилно отдолу леко им изравнете дъното.
Чушката разрежете на две по дължина,без да махате дръжката.Когато я разрежете отделете с ножче семето,да стане като лодка и тя.
Направете си смес от кубчета пилешко филе,кубчета кашкавал и ананас,чесъна,магданоза и издълбаното авокадо.Леко посолете,подправете и обединете с 1 с.л. сметана.
Напълнете лодките така,че да стане куполче с връх.
Отгоре подредете обилно настърган кашкавал или моцарела и сложете в загрята фурна,колкото да се стопи кашкавала.
Получи се нещо много вкусно,което можете да поднесете за предястие или леко основно блюдо,но определено препоръчвам да се консумира топло.
Подходящо е за гости,защото можете да го подготвите предварително и да го запечете за кратко преди поднасяне.
Briefly:
I’ve had some already roasted chicken meat, but if your one is raw it you will need to season and cook it in a tray, grill plate, or boil in salted water.
Slice avocados in half lengthwise.
Scoop out only half avocado flesh from each piece, leaving a small “boat” of avocado in each piece. And to help them staying stable into the tray slightly cut the bottom of each half.
Halve the pepper lengthwise without removing the stem, but remove the seeds with a sharp knife.
Mix together the scooped avocado, diced chicken, cheese and pineapple, minced garlic and finely chopped parsley.
Sprinkle with salt and pepper, add the cream and mix again.
Spoon each of the avocado halves with the mixture, making a small pile.
Sprinkle with grated cheese on top.
I’ve got something delicious that could be served as an appetizer or light main course, but I definitely recommend to be consumed warm.
It is very suitable for surprising guests with as, could be prepared in advance and roasted briefly before being served.
------------------------------------------------------------------------------------------
Плодов сладкиш с извара и грис / Fruit Dessert with Cottage Cheese and Semolina
Рецептата за този сладкиш е на певицата Лиан Раймс,публикувана в списание "Стори".
И тъй като е моя любим тип сладкиши - чийзкейк,а и изглеждаше божествено на снимката,си я запазих за приготвяне за някой специален ден.
Ето, че й дойде реда :)), а какъв по-специален повод от поканата за гостуване в прекрасния блог на Мина!
The recipe for this cake belongs to the singer Liang Rhymes and has been published in the Story Magazine
And because that’s my favorite type of sweets - cheesecake, and it’s been looking divine onto the magazine picture, I’ve kept the recipe to prepare it for some special day.
And here we go :)) what could be more special as an occasion than the invitation to be a guest at Mina’s wonderful blog!
Продукти:
за тестото:
240 гр. брашно
90 гр. масло
60 гр. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 каф. л. канела
за пълнежа:
350 гр. обезмаслена извара
125 гр. / 1 пакетче/ крема-сирене
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.ч. захар
4 яйца
40 гр. пшеничен грис
1/2 капсула есенция ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 киви
200-300 гр. ягоди
1 белена праскова от компот-отцедена добре
Ingredients:
For the Dough:
240 g all purpose flour
90 g butter
60 g sugar
1/2 cup milk
a pinch of cinnamon
For the Filling:
350 g cottage cheese
125 g /1 package/ cream cheese
200 g sour cream
1/2 cup sugar
4 eggs
40 g semolina
1/2 teaspoon Vanilla extract
zest of 1 lemon
1 kiwi, peeled
200-300 g strawberries
1 peeled peach, canned and well-drained
От продуктите за тестото е видно,че е маслено такова,което по правило се замесва,завива в домакинско фолио и оставя да се втвърди в хладилника поне за 30 мин. и после се разточва.
Понеже чакането не ми е силната страна :)) процедирам по друг начин.
В купа слагам пресятото брашно,разтопеното масло,канелата и захарта и започвам да хомогенизирам с шпатула.Добавям малко по малко от млякото,докато сместта от маслени трохи започне да става по-мекичка,но не и рядка в никакъв случай.
Ако има нужда добавяйте брашно или мляко в зависимост дали тестото е лепкаво или прекалено трошливо и сухо.
Откопчаваща форма намазвам с меко масло и прехвърлям тестото в нея.С помощта на найлонова ръкавица /като тези от боите за коса/ притискам и разпределям с пръсти по дъното на формата,а като се покрие то,започвам да изтеглям и по стените,докато се образува борд.Все едно,че си играете с пластелин.
На мен лично този начин ми е по-бърз и лесен,отколкото да разточвам охладеното тесто,да го местя в тавичката и т.н.
Вие си решете по кой метод ще го нагласите-важното е да имате тънък блат с борд.
Сложих тавичката в хладилника,докато направя пълнежа.
Разбих с пасатора в друга купа всички продукти без плодовете и гриса,докато се хомогенизират.Добавих гриса,разбърках с шпатула.Накрая добавих нарязаните на едри парченца плодове ,разбърках и изсипах във формата.Пълнежа стигна точно до ръба на борда.
Сложих да се пече на 160 гр. без водна баня.
Ще разберете,че кремът е стегнал,когато отгоре се е образувала апетитна златиста коричка и като пипнете с пръсти и леко натиснете ще усетите,че кремът не потъва,а е плътен.За по-сигурно проверете и с остър нож ,забоден вертикално,трябва да излезе сух или със стегнати трохички,а не с влажен крем.
Сладкишът е тип чийзкейк и докато се пече бухва. За да не спадне оставете да изстива в изключената фурна.Освен това ми се струва,че наличието на грис в пълнежа прави текстурата му по-плътна и това спомага да не спадне драстично като се охлади.
Освободете сладкиша от формата,като преди това прокарате нож по стените й,за да се отлепи борда.
Method:
Products for the dough clearly show it would be pastry dough, which as a rule shall be kneed, wrapped foil and refrigerate for at least 30 minutes and rolled afterwards.
As waiting is not my strongest feature :)) I’ve proceed otherwise...
Place together in a bowl the sifted flour, melted butter, cinnamon and sugar and start mixing with plastic spatula. Add gradually some milk until the butter crumbs mixture start to turn soft but not diluted.
If needed, add some flour or milk, dependent on whether the dough is sticky or too dry and brittle.
Grease a spring cake pan with some butter and transfer the dough there. Using plastic gloves press the dough with fingers to cover the bottom and the pan sides.
That is my personal faster and easier way to process the pastry dough than chilling, rolling and transferring it into the tray, etc.
It’s all up to you to decide which way to choose in order to get thin crust and edges.
Put the spring pan with the dough in the refrigerator while making the filling.
In another bowl process with a blender all remaining products except fruits and semolina until smooth. Add the semolina and mix. Finally add the fruits, coarsely chopped, mix again and pour mixture into the prepared spring form. My filling has come exactly to the edge of the pan.
Bake in preheated to 160C oven until golden and the top is firm in touch. To be sure-check with a sharp knife that should come up dry after being stuck into the cake.
The dessert is a type of cheesecake and rises while baking, so to prevent coming down, switch off the oven and let it cool inside it. Besides that semolina should makes it thicker helps not to come down dramatically when cooled.
Once the cake is completely cooled, run a sharp knife to loosen it from the pan.
Можете да го поръсите с пудра захар,да украсите с плодове,с някакъв шоколадов или плодов сироп,с крем или каквото още ви хрумне.
А може да си го хапнете и така както е.
Само не бързайте и търпението ви ще бъде възнаградено.Сложете го да се охлади поне за 1-2 часа,и ще се насладите на далеч по-превъзходен вкус.
Sprinkle optionally with icing sugar and decorate with fruits, some chocolate or fruit syrup, cream or whatever else you might like.
And of course you can serve it as it is.
Just be patient and your patience will be paid. Refrigerate the cheesecake for at least 2 hours and afterwards enjoy its far superior taste.