AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, October 26, 2012

Вита баница с кисело зеле и кайма - Зелник / Zelnik - Phyllo Pie with Sauerkraut and Minced Meat




Според народните поверия от Димитровден започва зимата, затова ще почерпя виртуално за имения ден на мама днес с нещо по-така "зимно" :) Зелник с кисело зеле, кайма и ориз.

Необходими продукти:

1 опаковка кори за баница (500 г)
около 1/2 средно голяма кисела зелка, нарязана на ситно
3 с.л. захтин
сол и пипер, за доовкусяване
кимион, млян - за доовкусяване
допълнително зехтин за поръсване + за подмазване на корите - по избор
1/2 чаша телешки бульон или сок от зелето (ако е домашно), или затоплена вода
1 яйчен белтък, разбит на пяна

За ориза:
2/3 чаша ориз

2 чаши вода
1/2 ч.л. сол


За каймата:
600 г кайма, смес или телешка
сол и пипер на вкус + допълнително за доовкусяване
кимион, млян - на вкус + допълнително за доовкусяване
1/2 средно голяма глава лук, настърган или нарязан на ситно
1 с.л. магданоз, ситно нарязан
1/2 чаша студена вода, или бира


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с конвекция.
Покриваме дъното на подходяща по големина тава (моята май е около 30 см, но ще проверя допълнително) с хартия за печене.
Измиваме ориза под течаща студена вода и сварваме на тих огън в 2-те чаши вода, подсолена с 1/2 ч.л. сол.

Размесваме каймата с настъргания лук и подправките и размесваме за около 5-6 минути, добавяйки постепенно водата или бирата.
Задушаваме ситно нарязаното зеле със зехтина до омекване.

Добавяме на късчета овкусената кайма и продължаваме да задушаваме - като добавяме по малко от бульона, докато бульонът се поеме.
Добавяме и сварения вече ориз и задушаваме, докато остане само на мазнина.
Доовкусяваме според предпочитанията си със сол, пипер и кимион.


Разстиламе корите върху равна работна повърхност и ги разделяме по 2.
Ако сме фенове на повечко мазнина - подмазваме между 2-те кори със зехтин - аз този момент :) го пропуснах.
Разпределяме плънката между броя на 2-ките кори - приблизително.
Разстиламе доза плънка върху първата двойка кори и навиваме на точилка.


Събираме от края към средата навитите вече кори с плънката.


Прехвърляме в тавата, като внимателно измъкваме точилката, и завиваме центъра на зелника.


Повтаряме с останалите кори и плънка, като навиваме последователно около центъра.


Поръсваме със зехтин навития вече зелник.


Намазваме с разбит белтък ( на последните 2 операции вероятно можем да разменим последователността, но аз ;) белтъка си го бях забравила)


Печем на средна скара в предварително загрята на до 180С или 160С с конвекция фурна около 20 минути, след което покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря - и печем още около 20-25 минути.
Ако зелникът не е достатъчно "зачервен" - отстраняваме фолиото и печем още 5-6 минути под непрекъснато наблюдение - до златисто.



Поднасяме веднага, ако го предпочитаме хрупкав, или покриваме с памучна кърпа за около 5 минути - преди да сервираме.


Дори и без зехтин между отделните кори, зелникът е достатъчно сочен и "пръхкав".


И си е супер дори и изстинал :)



А, и ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!!!!! :)
Blogging tips