Нежна кадифена консистенция и мек шоколадов вкус!!
...за РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МАМА :)
Да ни е жива и здрава, много щастлива - само положителни емоции, без сянка от грижи и притеснения - и постоянно усмивка да грее на лицето й!!!
Необходими продукти:
...за форма с размер 18 см (до 22 см - но :) ще е по-нисък)
За основата:
15-18 бисквитки "Орео", заменяме за КЕТО с 200 г ситно смлени орехи или ядки по избор + 2-3 с.л. стевиола на прах
40 г разтопено масло
За чийзкейка:
500 г маскарпоне (предпочитам го заради по-мекия му вкус, който се комбинира добре с шоколад, но всяко друго крем сирене би сработило също)
100 г кафява захар, заменяме за КЕТО с 20 капки стевия или на вкус
50 г Бейлис или предпочитан ликьор, заменяме за КЕТО с 50 мл ледено силно еспресо
300 г тъмен шоколад за топене (или предпочитан натурален шоколад), за КЕТО тъмен 85%
400 + 100 мл млечна сметана
10 г (ако предпочитате чийза по-стегнат 15 г) желатин на прах + 40-50 мл студена вода
За глазурата:
100 г тъмен шоколад за топене (или предпочитан натурален шоколад), за КЕТО тъмен 85%
60 мл млечна сметана
За декориране, по избор:
6 бисквитки "Орео", заменяме за КЕТО с цели орехови ядки, или пропускаме
шоколадови декорации, които си приготвяме с част от разтопения шоколад за глазурата
шепа пресни сезонни червени плодове - нар, малини, ягоди за КЕТО, френско грозде...
За сглобяване на чийзкейка:
Регулеруем ринг за торти или ринг на форма с падащо дъно
Начин на приготвяне:
В кухненски робот или блендер смиламе бисквитките Орео до ситни трохи, добавяме разтопеното масло и блендираме за кратко - до получаване на лепкаво тесто.
Поставяме ринга върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто и притискаме с дозираща лъжица за кафе (дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат блат).
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне.
Разбиваме маскарпонето с кафявата захар и бейлиса до гладък крем.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
На водна баня разтопяваме шоколада.
Кипваме 100 мл от млечната сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме млечно-желатиновата смес към разтопения шоколад, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се поохлади, но да е още течна.
Добавяме на части овкусеното маскарпоне към шоколадовата смес и разбъркваме до гладък и лъскав крем.
Разбиваме останалите 400 мл млечна сметана до меки връхчета и постепенно добавяме към шоколадовия крем, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре до пълното им смесване.
Покриваме стените на ринга с ацетатна лента или лента хартия за печене, изсипваме получения крем върху стегналия блат, покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа (или за през нощта).
За да приготвим глазурата, разтопяваме шоколада на водна баня и отделяме 2-3 с.л. за декорациите.
Затопляме сметаната, добавяме към разтопения шоколад, разбъркваме до гладка смес, оставяме да се поохлади.
Поливаме чийза с охладената, но все още течна глазура, както е стегнат в ринга и връщаме отново за 20-30 минути в хладилника да стегне.
През това време приготвяме шоколадовите декорации (по които напоследък нещо съм изтрещяла :)!! ), като разстиламе с шпатула (или плосък нож) около 1 ч.л. от заделения разтопен шоколад върху правоъгълно парче ацетатна лента или хартия за печене (с размер 5 х 10 см) и набраздяваме с декорираща шпатула гребен (или вилица), завиваме на фунийка и оставяме да стегне в хладилника.
Разстиламе останалия разтопен шоколад върху ацетатна лента или хартия за печене и навиваме на тънки рулца или фунийки и оставяме в хладилника да стегнат.
Преди да поднесем, освобождаваме чийзкейка от ринга, отстраняваме ацетатната лента или хартията за печене, (ако не ползваме лента или хартия - леко нагряваме със сешоар стените на ринга преди да го отстраним - без да прекаляваме, за да не постигнем "художествения" ефект, който аз успях да докарам тая сутрин ;).
Декорираме с натрошени бисквитки Орео, шоколадови декорации (които и да се изпоначупят - пак са чаровни и вкусни) и зрънца нар или предпочитани плодчета.
Разрязваме със затоплен сух нож и декорираме всяко от парчетата, по избор.
Чийзкейкът се приготвя изключително лесно и бързо, не изисква никакви специални умения или подготовки и е невероятно фин и вкусен!!
Ако не ви се занимава с оформянето на шоколадовите глезотийки - само поръсете с натрошени бисквитки Орео и поднесете :)