Лека шоколадова мус торта със сърце от портокали и шампанско и...
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА МЕН!!
За подарък си пожелавам да сме живи и здрави и някой там горе да бди неотлъчно над близките и приятелите ми!!!
Идеята за вкусовата комбинация съм заимствала от портокаловото желе с мус от млечен шоколад на Ева :)
Необходими продукти:
За блата:
...за торта с диаметър 18 см
100 г орехи, ситно смлени1 белтък
80 г кристална захар
1 с.л. какао
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За желето:
300 мл прясно изцеден портокалов сок
100 мл шампанско или предпочитано сухо бяло вино
прясно изцеден сок от 1 лимон
10 г желати + 50 мл студена вода
За шоколадовия мус:
250 мл прясно мляко
50 мл Бейлис (или млечна сметан, ако предпочитате без алкохол)
300 г тъмен шоколад за топене (или предпочитан тъмен шоколад)
400 мл млечна сметана
10 г желатин + 50 мл студена вода
За глазурата:
100 г тъмен шоколад за топене (или предпочитан тъмен шоколад)
60 мл млечна сметана
За сглобяване на тортата:
Регулеруем ринг за торти
Тортата е много бърза и лесна :)
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Очертаваме с ринга кръг с диаметър 18 см върху хартия за печене и застиламе дъното на плоска тава, като очертанията остават отдолу.
На блата:
Разбиваме на сняг белтъците с миксер на средна скорост.
Добавяме постепенно захарта и продължаваме да разбиваме - до лъскаво и гладко тесто като за целувки.
Прибавяме на етапи смленитеорехи и ванилията и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Изсипваме тестото върху очертания кръг и разстиламе по очертанията на кръга.
Печем в предварително загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути или докато забодена в центъра клечка излиза суха.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно върху решетка.
На желето:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме портокаловия и лимоновия сок и шампанското и прецеждаме.
Добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Отделяме около 1/3 от сместа и изсипваме в съд а подходящ диаметър 12-16 см (или в по-широк плитък съд и впоследствие, след като желето стегне, изрязваме с кръгъл резец, тънкостенна купа или нещо кръгло и остро - напр. ринг за пържене на яйца...)
Разсипваме отделената смес в предпочитани формички за лед, за бонбони или в друг плитък съд и след като стегне изрязваме с формички за курабийки.
На шоколадовия мус:
Кипваме прясното мляко и бейлиса и отстраняваме от огъня.
Добавяме накиснатия желатин и разбърквамедо пъкното му разтваряне.
Заливаме натрошения шоколад, разбъркваме до гладка смес и охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме сметаната до меки върхове и добавяме на части към шоколадовата смес, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Сглобяване на тортата:
Изрязваме с ринга от напълно охладения блат кръг с диаметър 18 см, поставяме в подходнос или тортена чиния и стягаме с ринга.
Покриваме стената на ринга с ацетатна лента или лента хартия за печене.
Изсипваме върху блата половината от муса и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути (или за 10-15 минути във фризера - без да претендирам, че е технологично правилно) - поставеното отгоре желе не бова да потъва.
Потапяме за няколко секунди съда, в който сме желирали портокаловия сок и шампанското и обръщаме върху плитка чиния (ако е необходимо изрязваме с кръгъл резец с диаметър 10-12 см, тънкостенна купа или нещо кръгло и остро - напр. ринг за пържене на яйца)
Поставяме по средата, върху стегналия мус желирания кръг, поливаме с останалия мус и връщаме в хладилника да стяга за още поне 2 часа.
Приготвяме глазурата, след като торетата е вече стегнала достатъчно в хладилника.
Разтопяваме шоколада на водна паня и отделяме 2-3 с.л.
Добавяме затоплената сметана, разбъркваме до гладка смес и оставяме да се поохлади.
На шоколадовите декорации, по избор:
Разстиламе със шпатула (или нож) около 1 ч.л. от заделения разтопен шоколад върху правоъгълно парче ацетатна лента или хартия за печене (с размер около 5 на 10 см) и набраздяваме с декорираща шпатула гребен (или вилица), зявиваме на фунийка и оставяме да стегне в хладилника.
Разстиламе останалия разтопен шоколад върху ацетатна лента или хартия за печене, начертаваме с тъпата страна на ножа ромбоиди, навиваме на руло и оставяме в хладилника да стегне.
Поливаме с поохладената, но все още течна глазура тортата, както е стегната в ринга и оставяме отново за 20-30 минути в хладилника да стегне.
Преди да поднесем, освобождаваме от ринга, отстраняваме ацетатната лента или хартията за печене, (ако не ползваме лента или хартия - леко нагряваме със сешоар напр. стените на ринга, преди да го отстраним) декорираме с желирани формички и шоколадови декорации, като част от от тях можем да покрием със сладкарска златна или металик боя на прах - достатъчно е само да потопим върха на четка в сухата боя и да духнем над декорацият :)
Разрязваме тортата със затоплен сух нож и декорираме всяко от парчетата, по избор.
Леле, Мина! Това е нещо изумително красиво!
ReplyDeleteЧестит Рожден ден! Бъди здрава и щастлива!
Не спирай да твориш и вдъхновяваш хората около себе си!
Весел празник!
ПП: ще чакам рецептата с огромно нетърпение!
Благодаря, Габи!! Най-после успях да кача цялата рецепта :)
DeleteПрекрасна година ти желая!!
Честит рожден ден!
ReplyDeleteС пожелание за здраве, щастие и успехи!
Ivchi
Сърдечно благодаря :)
DeleteОх, срамота е да не коментирам тортата. Избързах да публикувам поздравленията по-горе.
ReplyDeleteТова е перфектният изглед на перфектната торта! Изглежда фантастично, направена от майсторски ръце!
Още веднъж, моите най-добри благопожелания!
Ivchi
Отново благодаря, че отдели от времето си да наминеш - това е така важно и ценно за мен!!!
DeleteУсмихната и успешна година :)
Мина, честит рожден ден! Здраве, здраве и пак здраве ти желая! Всичко най-добро и много семеен уют! :) А тортата ти е прекрасна! Изумяваш ме всеки път...
ReplyDeleteПоздрави и весел празник!
Гери, благодаря ти, че винаги си така мила и всеки път ме зареждаш с позитивизъм!!
DeleteПрекрасна и успешна година ти желая!!
Честит рожден ден! Пожелавам ти много здраве, много късмет и много благополучие! Тортата е един път! Великолепна!
ReplyDeleteБлагодаря!! Лека и вкусна торта се получи :) дано и годината ни да е такава!!
DeleteЧестита бъди и много здрава,успешна и безкрайно щастлива,скъпа!
ReplyDeleteИ аз се присъединявам към призива ти някой там горе да бди над семейството ти и през цялата година да ви е отредил да сте усмихнати,да не ви сломяват трудностите,да е щедро възнаграден труда ви,да се радвате на домашен уют и споделена обич!
А тортата е нищо по-малко от грях на квадрат!
Истинско шоколадово съвършенство и вълшебство!
Толкова е фина,кокетна,стилна и креместа-просто е УНИКАЛНА!
Да ви е сладък празника и живота,наздраве и много целувки от нас!
Роси, благодаря ти, мила!! Дано някой там горе бди над всички ни и годината ни да е мирна и благословена, а сърцата ни изпълнени с щастие и удовлетоврение!!
DeleteТортата стана много любима вкъщи, точно защото е много лека и креместа, а дъвкателната основа и желето само подчертават вкуса на муса :)
Прегръдки и целувки и от нас, мила!!! Много здрава, късметлийска и успешна година ви желаем!!
Честити Рожден Ден!Много здраве и късмет желая!Тортата е умопомрачителна!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря от сърце!!
DeleteПоздрави и прегръдки и от мен :)
Честит рожден ден, Мина!
ReplyDeleteБъди здрава! Тортата е много, много красива!
Благодаря ти, Ивана!! Дано сме всички сме здрави и годината ни да е успешна :)
DeleteЧестит празник, мила Мина! Бъди все така вдъхновена, много щастлива и разбира се, здрава! Тортата е разкошна!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли!!
DeleteОр своя страна ти желая изпълнена с творчески върхове и незабравими моменти година, мила!!!
Поздрави и прегръдки :)
Моля да уточните шоколада за глазурата - 100 или 300 г, все си мисля, че е 100, но вие трябва да потвърдите.Нали трябва да е коректна рецептата.Благодаря ви.Изглежда изящна...
ReplyDelete100 грама е, съжалявам за грешката - ама който ползва копи/пейст, вместо да пише - те така греши...
DeleteБлагодаря, че ми обърнахте внимание :)
Направих тортата за рожденият ден на сина ми :) Разкошна е!
ReplyDeleteБлагодаря за рецептата Мина!