Здравословният режим на хранене, поне според стандартите вкъщи, трябва и да е вкусен - затова и вкусният здравословен десерт е задължителен ;)
А какво по-вкусно от кокосово-шоколадова торта??!
Нежен ароматен кокос и фин копринен шоколад - при това без грам угризения - ммм...
Сърдечни благодарности на Био магазин Спирала, за кулинарното вдъхновение!!
Продуктите им са неустоимо изкушение - органични и здравословни - и могат да задоволят капризите и най-придирчивият клиент!!
А ето и моят отговор на кулинарното им предизвикателство към мен - Сурова (Веган) торта Баунти :)
Необходими продукти:
... за торта с диаметър 18 см
За основата:
100 г сурови бадеми
20 г кокосови стърготини
2 с.л. какаови зърна
1-2 с.л. суров кокосов чипс
12-16 сочни фурми (или накиснати предварително във вода и отцедени)
2 с.л. кокосово масло
1 с.л. каково масло
1 с.л. суров мед (кленов сироп или агаве - за веган) по избор
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
За кокосовия слой:
200 г сурово кашу, накиснато за през нощта във вода и отцедено
120 г кокосови стърготини
4 с.л. кокосово брашно
2-3 с.л. суров коксов чипс
180 мл кокосова сметана (или кокосово мляко)
6 с.л. кокосово масло
4 с.л. каково масло
2-4 с.л. суров мед (кленов сироп или агаве - за веган) по избор
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки есенция кокос (по избор)
За шоколадовата глазура:
50 г какова маса
50 мл кокосово масло
50 мл каково масло
2 с.л. суров мед (кленов сироп или агаве - за веган) по избор
20 мл кокосова сметана (или 2-3 с.л. кокосово мляко)
2 ч.л. сурово какао на прах
1 с.л. чист екстракт от ванилия
За декориране:
сурови бадеми
суров кокосов чипс
Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня какаовото и кокосовото масло.
В блендер или кухненски робот смиламе бадемите, кокосовите стърготини, какаовите зърна и кокосовия чипс.
Добавяме останалите съставки и блендираме до лепкаво тесто, като се стараем ядките да не са съвсем на прах, за да придават хрупкавост на блата.
Поставяме регулеруем ринг за торти върху поднос или тортена чиния, изсипваме полученото тесто и притискаме с дозираща лъжица за кафе (дъно на чаша или с пръсти) до получаването на стегнат блат.
Покриваме стената на ринга с ацетатна лента или лента от хартия за печене.
В купата на блендера смесваме отцеденото кашу, кокосовите стърготини, брашно и чипс и смиламе до фина маса.
Прибавяме останалите съставки (или предварително на водна баня ги разтопяваме заедно и разбъркваме до бял шоколад, преди да ги добавим) и блендираме до гладка смес.
Изсипваме върху основата и отново заравняваме и притискаме до равен блат.
На водна баня разтопяваме какаовата маса, какаовото масло, кокосовото масло и меда, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Добавяме кокосовата сметана, какаото на прах и ванилията и разбъркаме до хомогенна смес.
Отстраняваме от водната баня и продължаваме да разбъркваме, докато шоколадът започне да стяга, но е все течен.
Изсипваме върху кокосовия блат, разливаме равномерно или заравняваме с шпатула, покриваме ринга със стреч фолио и оставяме в хладилника да стяга поне 2 часа.
преди да поднесем, освобождаваме от ринга, отстраняваме ацетатната лента (или хартията за печене) и декорираме с кокосов чипс и бадеми.
Разрязваме тортата с горещ сух нож и декорираме всяко от парчетата с кокосов чипс и бадем, по избор.
Абсолютно страхотна торта! Представям си вкуса, със сигурност е много вкусна! :)
ReplyDeleteМного ме впечатлиха и чашките и чинийките на снимките. Много обичам такъв стил съдове. :)
P.S. Поради някаква причина обаче не ми излиза Начина на приготвяне :( В моя телевизор ли е проблема?
Благодаря, Дени :) лека и вкусна е и много ароматна...
DeleteИ аз много обичам чашки и чинийки - и кога ли ще ме подгонят от вкъщи с все посудата ;)
А повредата вероятно не е била в твоя телевизор - по-скоро не съм била съхранила читаво цялата публикация...
Поздрави и усмихната седмица!!
О, напълно знам за какво говориш! :D Шкафчетата ми вече не издържат! :D
DeleteДа, сега вече виждам всичко и ще го прочета с удоволствие ;)
Поздрави! <3
Мина,
ReplyDeleteведнага ще изпробвам тази торта.И аз правих наскоро една кокосова торта и стана страхотна на вкус.Твоята също е прекрасна, обаче не съм виждала кокосов чипс да се продава.Ти сама ли го направи от кокосов орех, който е суров ? Чудно изглежда тортата сервирана в този сервиз.Много и подхожда.
Поздрави !
Ели, благодаря ти!!! Много готини стават тия кокосово-шоколадови тортички :) сигурна съм, че и твоята е била прекрасна - ужасно пристрастяващи са!! В Спирала май в момента им е свършил кокосовият чипс, аз имам изостанал от преди, от Zoya съм си взимала, но не виждам проблем да си изсушиш и сама от суров кокосов орех.
DeleteПоздраи и успешна седмица :)
Вълшебна! Жестоки снимки, както винаги! Поздрави от мен!
ReplyDeleteБлагодаря, благодаря!! :)
Deleteусмихнат ден от мен!!
Браво,Мина!Поредния шедьовър и то здравословен!Направо си грабвам едно парченце!Поздрави!Силвето
ReplyDeleteБлагодаря, Силве!! Нещо здравословно сме я подхванали :))
DeleteПоздрави!!
Мина, голямо пиршество за сетивата ще да е тази прекрасница!
ReplyDeleteМоля те, изпрати ми едно парче! Обещавам, че ще го изям с голямо внимание и удоволствие :)
Поздрави и усмивки :)
Ели, тази отдавна изчезна, но специално за теб :) ще забъркам нова...
DeleteХубава нова седмица :)
Страхотна торта,скъпа,шоколад и кокос е шеметно добра комбинация!Здравословната вълна ви държи на гребена си много активно и винаги е освен полезно,и толкова апетитно!Пожелавам успех в програмата,прекрасен петък и релаксиращ уикенд на цялото семейство!
ReplyDeleteБлагодаря ти, мила, знаеш, че комбинацията кокос и шоколад ни е любима вкъщи :)
DeleteПрекрасна седмица от утре!!
Аз наготово ще си се почерпя без угризения:)
ReplyDeleteА дали може да се замени какаовата маса с нещо?
ReplyDeleteМожете да компенсирате с малко повече какаово масло и сурово какао на прах - приготвяла съм суров шоколад само с какаово масло, кокосово масло, подсладител и сурово какао на прах :) и на вкус е ОК
DeleteDelicious Cake...
ReplyDeleteЗдравей Мина,
ReplyDeleteПише ти Лерзан. Благодаря за прекрасния и уютен блог. Имам питане, живея в Англия та за тази кakaова маса, същато ли е като cocoa paste, което продават тук.Нещо неможах да се ориентирам. И още едно въпросче. Правя ганаш от 200гр черен шоколад и чаша ядково мляко и слад като залея тортата с ганаша той се напуква. Немога да разбера защо, ако е обикновен ганаш със сметана нямам такъв проблем.
Поздрави и хубав ден!
Привет :)
DeleteОтносно какаовата паста - същата е - тъмна и твърда... А за ганаша - без да претендирам за експертност на мнението :) предлагам да замениш ядковото мляко в ганаша например с кокосова сметана, или да добавиш малко кокосово масло... Надявам се да сработи :)
Усмихнат уикенд от мен!!
Много вкусна торта. Направих я за рождения ден на мъжа ми. Много ни хареса. Впечатлението ми е, че колкото повече стои, толкова по-вкусна става. Благодаря за рецептата.
ReplyDeleteРадвам се, че се е харесала!!
DeleteСуровите торти определено се различават на вкус от традиционните и на много хора, опитващи за първи път сурова торта, им идват странни - а за други си е просто любов от първа хапка :)
Аз благодаря за доверието!
sinop
ReplyDeletesakarya
gümüşhane
amasya
kilis
İE0