Най-неустоимите кифлички с ванилов крем, които някога съм опитвала - пухкави, ароматни и вкусни до пристрастяване :)
Сърдечни благодарности на екипа на Dr. Oetker за невероятното предпразнично вдъхновение!!
Изгарям от нетърпение да ви се похваля с всички вкусотии, които съм си намислила да приготвя с техни продукти, редовно предпочитани от мен в кухнята :)
Започвам с кремките :)
Необходими продукти:
За тестото:
200 мл затоплено прясно мляко
100 г захар
60 г масло, разтопено
1 голямо XL яйце + 1 жълтък
1 с.л. чист екстракт ванилия
500-550 г брашно, пресято
7 г суха мая на Dr. Oetker
щипка сол
За крема:
400 мл прясно мляко
1 пакетче (34 г) Премиум пудинг с бурбонска ванилия на Dr. Oetkerр
3-4 с.л. захар
За намазване:
1 белтък, разбит на сняг
За поръсване:
1-2 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Приготвяме пудинга на Dr. Oetker според инструкциите на опаковката, като само малко редуцираме млякото - и оставяме готовия крем настрани да изстине.
В контейнера на хлебопекарната смесваме прясното мляко, яйцата, захарта, разтопеното масло и ванилията - активирали програма „Тесто“ и оставяме 3-4 минути продуктите да се разбъркат.
Смесваме част от брашното със сухата мая и солта и добавяме към яйчената смес.
Добавяме постепенно и останалата част от брашното, до получаването на гладко и стегнато тесто.
Изчакваме програмата да приключи - а ако бързаме, след сигнала за добавяне на ядки, прехвърляме тестото с все контейнера, покрит със стреч фолио в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Ако замесваме тестото на ръка - към сухите съставки добавяме течните и замесваме до гладко и стегнато тесто.
Загряваме предварително фурната до 45С или 40С с вентилатор.
Покриваме плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани
Изсипваме втасалото тесто върху набрашнен работен плот и размесваме за кратко.
Разделяме на 12-16 равни части, оформяме на топчета и завиваме със стреч фолио.
Разточваме всяко от топчетата на елипсовидна кора с дебелина половин-един см и с нож за пица или остър нож нарязваме на ленти - без да режем до края, като от долната страна оставяме 2-3 см борд от тестото.
Сипваме около 1 с.л. от изстиналия пудинг върху оставения борд и навиваме внимателно кифличката, като извиваме краищата на полумесец.
Прехвърляме кифличките в покритата с хартия за печене тава и оставяме да втасват в загрятата до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато почти удвоят обема си.
Намазваме втасалите кифлички с разбит белтък, връщаме във фурната, превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем 15-20 минути, или до златисто кафяво, като внимаваме да не ги прегорим.
Изваждаме от фурната и поръсваме през цедка с пудра захар.
Перфектната компания на сутрешното кафе, за закуска - или за пикник ;)
Поднесени топли, но не горещи, са невероятно пухкави и ефирни!!
След като изстинат, сладостта на ваниловия крем е още по-осезаема :)
Чудесни са, МИна!
ReplyDeleteДани, благодаря!!
Deletebut absolute wonder , a true goodness can be enjoyed immediately . Congratulations and I would take gladly one! :-D A hug Good evening
ReplyDeleteMirta
Рецепти са много хубаво, аз го хареса много, благодаря ви.
ReplyDeletehünerlitarifler
Благодаря :)
DeleteНаистина са страхонти, Мина. Непременно ще ги опитам. Рецептата е изключително изкусителна, благодаря ти.
ReplyDeleteБлагодаря, Йоли!! Надявам се да ти харесат :)
DeleteМного са красиви, Мина! Задължително ще опитам кифлички с крем по Великден. Благодаря за идеята!
ReplyDeleteУсмихнати пролетни дни!
Благодаря, Габи :)
DeleteУсмихнати празници!!
Най-красивите кифлички, които съм виждала наскоро!
ReplyDeleteВеликолепни са, Мина, направо ме грабнаха от монитора! Наистина изглеждат вкусни до пристрастяване!
За красиви :) не знам - но са много вкусни!!
DeleteПоздрави :)
Великолепни кифлички,Мина,идва ми да ти отмъкна цялата сладурска кошничка!Но знам,че едва ли ме чака и едничка и как иначе,личи си,че са меки,пухкави,с неустоима,сочна,креместа плънка!Истинска наслада за очите са всички кадри!Сърдечна прегръдка за цялото семейство и поздрави от нас!
ReplyDeleteБлагодаря, Роси - вие тръгнете насам, а пълната кошничка с кифлички е от мен :)
DeleteПоздрави и прегръдки за всички ви, мила!!
Рецептата е чудесна и най-вече точна.Получиха се уникални кифлички,които определено станаха любими веднага. Благодаря ти!!!
ReplyDeleteАз благодаря за доверието, Ева!! Радвам се, че са се харесали :)
DeleteВесели празници!
Чудесни кифлички, Мина! Мисля да експериментирам със същия крем и да оформя или малки козуначета, или кифлички като твоите, ще видим какво ще ми се получи накрая. :)
ReplyDeleteПоздрави и щастливи празници!