Пролетно вдъхновение с продуктите на ГЕРМА - венец от пухкави кашкавалени хлебчета с ароматно билково масло :)
Необходими продукти
За тестото:
500-550 г брашно (и допълнително за доомесване)
1 яйце ГЕРМА :)
250 мл прясно мляко, затоплено
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 г. прясна мая (или 7 г суха)
За билковото масло:
60 г. масло ГЕРМА, размекнато
1 с.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 с.л. свеж копър, нарязан на ситно
1 ч.л. пресен чесън, нарязан на ситно (или 1 скилидка, пресован)
1 щипка морска сол
За плънката:
100-120 г кашкавал ГЕРМА
60 г билково масло, замразено
За глазурата:
1 яйце ГЕРМА, леко разбито
1 с.л. сусам
1 с.л. маково семе
Начин на приготвяне
В контейнера на хлебопекарната смесваме прясното мляко, яйцата, зехтина, солта и захарта, наронената мая и активираме програма „Тесто“, като оставяме 4-5 минути продуктите да се разбъркат.
Добавяме постепенно брашното - до гладко и стегнато тесто.
Изчакваме програмата да приключи - а ако бързаме, след сигнала за добавяне на ядки, прехвърляме тестото, покрито със стреч фолио в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Ако замесваме тестото на ръка - към сухите съставки добавяме течните и замесваме до гладко и стегнато тесто.
Докато тестото втасва, приготвяме билковото масло, като в купа смесваме маслото, билките, солта и чесъна и с вилица размесваме добре.
Прехвърляме върху лист пластично фолио, завиваме на стегнато руло и съхраняваме в хладилника, като замразяваме предварително за 2-3 минути - за по-лесно нарязване, или за 4-5 минути - за по-лесно настъргване.
Загряваме предварително фурната до 45С или 40С с вентилатор.
Покриваме плитка тава с хартия за печене и оставяме настрани.
Изсипваме втасалото тесто върху набрашнен работен плот и размесваме за кратко.
Разточваме правоъгълна кора 40 х 60 см и дебелина около 1/2 см.
Настъргваме кашкавала и поне половината от билковото масло (аз ги настъргах на ситно, но кашкавалът се позагуби като текстура, а билките като цвят - на едро вероятно ще присъстват по-осезаемо).
Навиваме надлъжно на стегнато руло, прехвърляме в покрита с хартия за печене тава и завиваме на венец.
С остър нож или ножица разрязваме на триъгълници - до долу и през равни интервали, завитото на кръг руло, покриваме с памучна кърпа и оставяме да втасва на топло или в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор
Притискаме всеки от триъгълниците по средата с дръжката на дървена лъжица, за да се отворят по-добре пластовете на рулото.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме, като редуваме сусам и маково семе.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, или до златисто кафяво - забита по средата на венеца клечка трябва да излиза суха. Ако е необходима, на финала покриваме с алуминиево фолио - да не прегаря.
Настъргваме кашкавала и поне половината от билковото масло (аз ги настъргах на ситно, но кашкавалът се позагуби като текстура, а билките като цвят - на едро вероятно ще присъстват по-осезаемо).
Навиваме надлъжно на стегнато руло, прехвърляме в покрита с хартия за печене тава и завиваме на венец.
С остър нож или ножица разрязваме на триъгълници - до долу и през равни интервали, завитото на кръг руло, покриваме с памучна кърпа и оставяме да втасва на топло или в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор
Притискаме всеки от триъгълниците по средата с дръжката на дървена лъжица, за да се отворят по-добре пластовете на рулото.
Намазваме с разбито яйце и поръсваме, като редуваме сусам и маково семе.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, или до златисто кафяво - забита по средата на венеца клечка трябва да излиза суха. Ако е необходима, на финала покриваме с алуминиево фолио - да не прегаря.
Поднасяме топли, с чаша айрян или кисело мляко :)
Красота!
ReplyDeleteБлагодря :)
DeleteПрекрасен е! Прелестен!
ReplyDelete:) Благодаря, Габи :)
DeleteЕх,каква картина е този венец-представям си колко апетитно ухае,Мина ,с тези билки и чесънче,а пък за майсторското му оформление и презентация ти си винаги в перфектна форма!Отчупвам си мислено едно залче и отивам да сръбна от копривената супа :)
ReplyDelete