AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, June 24, 2012

Бананов сладолед с Нутела / Banana-Nutella Ice Cream



Няма по-лесно за приготвяне и по-вкусно ледено изкушение!!! Идеята е заимствана от Isabella@Crumb и отлежава отдавна, но днес една злощастно объркана сметана ;) допринесе за реализацията й - и това вече официално е сладолед N: 1 вкъщи :))


Необходими продукти:

3 зрели банана, нарязани на кубчета
250 г Нутела
2 с.л. какао на прах
3 с.л. Бейлис (или предпочитана есенция)
250 мл течна сметана

За декориране:

SugarVeil дантели - идеален начин за оползотворяване на части от SugarVeil дантелките, който са изостанали от предишни проекти :)
1-2 стръкчета мента
:) или каквито сезонни плодове, ядки,бисквитки предпочитаме, или ни се намират


Начин на приготвяне:

Блендираме, пасираме или размачкваме и разбъркваме с вилица заедно банана и нутелата до хомогенна смес.
Добавяме какаото на прах и бейлиса и блендираме отново.
Добавяме сладкарската сметана и отново блендираме (или разбиваме с миксер).

Охлаждаме сместа в хладилника, като междувременно замразяваме съда, в който ще замразяваме сладоледа във фризера.
Разбиваме с миксер охладената смес и прехвърляме в съда за замразяване.
Покриваме плътно с еластично фолио и оставяме във фризера за поне 4 часа, като разбъркваме на равни интервали от време до пълно замразяване.
Преди сервиране, прехвърляме сладоледа в хладилника за 5-10 минути.

Поднасяме гарниран с SugarVeil дантелки - цели ;) или натрошени и листенца мента.




Сладоледът е удивително ароматен и с плътен бананово-шоколадов вкус и не изисква никакви специални умения или приспособления, а и търпи безброй вариации при поднасяне!!!


Monday, June 18, 2012

Реден зеленчуков гювеч с пилешки шишчета / Layered Vegetable Hotchpotch with Chicken Shish Kebab



От що е пост-седмокласни кандидат гимназиални емоции, :)) кулинарният ентусиазъм у дома спадна драстично :) ! И идеята за гювеч, който освен всичко друго ще се готви практически сам, бе приета от всички като манна небесна ;)

И понеже вкъщи ястия без месо се възприемат от част от състава предимно като гарнитура, към гювеча се наложи да се добави и нещо "по-съществено" - та едва-едва се договорихме за пилешки шишчета с гъбки...


Необходими продукти:

За гювеча:

2-3 средно големи картофа
2-3 чушки
1 патладжан
1 тиквичка
2-3 глави лук
200 г гъби
1-2 шепи зелен боб или бакла (аз нямах пресен и го пропуснах)
2-3 домата
500-600 г консерва домати, пасирани (или гъст доматен сок)
3-4 скилидки чесън, по избор
2-3 люти чушлета, по избор
сол и пипер на вкус
1 връзка пресен магданоз, или на вкус
1-2 с.л. нарязан пресен джоджен, или на вкус
2-3 с.л. студено пресован зехтин
1-2 с.л. брашно за сгъстяване на соса, по избор
1/4 ч.л. сладък червен пипер

За шишчетата:

400-500 г пилешки гърди
50 г  гъби
1-2 с.л. студено пресован зехтин
сол и пипер на вкус
щипка суха мащерка
1 скилидка чесън, по избор


Начин на приготвяне:

Нарязваме пилешките гърди на хапки. Почистваме и измиваме гъбите за шишчетата , като ги запазваме цели - само ако е необходимо, подкъсяваме пънчетата леко.
Пасираме заедно зехтина, чесъна и сухите подправки и мариноваме хапките и по избор и гъбите.
Оформяме шишчетата, както почти се казваше в един култов филм от близкото минало - хапка, гъба... хапка, гъба... и оставяме настрани

Почистваме зеленчуците и ги нарязваме на шайби, а гъбите за гювеча - на филийки.
Изкисваме нарязания патладжан за 10-ина минути в леко подсолена вода - за всеки случай :).
Овкусяваме пасираните домати със сол и пипер и разбиваме брашното (по избор).
Редим нарязаните зеленчуци на редове - според вкусовите си предпочитания, като след всеки ред поливаме с доматен сос и ръсим с нарязан на едро магданоз.
Последния ред поръсваме и с нарязан на едро джоджен и зехтина и поръсваме със сладкия червен пипер..
Понеже моето любимо Crock-Pot гърне го позволява - поставяме и скаричката, която съпътства уреда, на определеното за целта място в глинения съд, и похлупваме с капака.
И оставяме гювечът да се готви сам ;) на 2 степен в продължение на 4 часа!


Резултатът :)) уханно, вкусно и здравословно приготвено "на бавен огън" ястие, съвсем в унисон със сезона :)

Любителите на постни ястия спокойно биха могли да пропуснат пилешкото месо в шишчетата и да го заменят с предпочитани зеленчуци :)

А на следващия ден можем да запечем остатъка от гювеча в предварително загрята да 180С фурна за около 30 минути :) и да придадем ново измерение на ястието!!





Sunday, June 3, 2012

Свинско филе с уиски и бира в модерно глинено гърне / Slow Cooked Pork Loin with Whiskey and Beer



Една много мъжка, много вкусна и много любима вкъщи "манджа", приготвена по един много традиционно-модерен начин :))

Или иначе казано - крехко свинско месо, "опиянено" с уиски и бира и печено баааавно-бавно в съвременно глинено гърне Crock-Pot!

Всички сме наясно с преимуществата на бавното готвене, но аз си признавам, че освен лесно, вкусно, здравословно и удобно - този тип готвене ми спестява ядовете, като забравя или нямам време да мариновам месото от предната вечер :))



Необходими продукти:

1-1,5 кг свинско контра филе

2 с.л. студено пресован зехтин, за запечатване
50 мл уиски
50 мл бира


За марината:
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. студено пресован зехтин
40 мл уиски, предпочитана марка
сол и пипер на вкус
1-2 щипки суха машерка
щипка лют червен пипер, по избор



Начин на приготвяне:

С остър нож пробождаме месото, за да поема по-лесно от марината при готвене.
В малка купа смесваме съставките за марината.
Овалваме месото в половината от марината и "запечатваме" от всички страни в 2 с.л. сгорещен зехтин.
Овалваме в остатъка от марината и поставяме в глинения съд.


Доливаме отстрани уискито и бирата и похлупваме съда с капака.
Нагласяме уреда за 6 часа на ниска степен и ...


... и забравяме за следващите поне 6 или 10 часа, че :)) готвим!!!

Ако се подготвяме за важен обяд или вечеря - запрятаме ръкави над предястия, салати, десерти и напитки... Ако е през седмицата - отиваме на работа и сме спокойни, че вечерята е готова, защото Crock-Pot не само ще сготви ястието вместо нас, но и ще го запази топло за поне още 4 часа след определеното за приготвяне време (и това ако не е ;)) лично отношение!).

А ако приготвяме семеен съботен или неделен обяд или вечеря, се отдаваме на любимите си занимания, или :)) най-безгрижно си мързелуваме, или ...блогърстваме!!!


Имах известни съмнения, дали наистина течността ще е достатъчна за всички тия часове готвене, но както се вижда и от аматьорските ми снимки :), месото, освен че е готово и съблазнително подканя от съда, се е разположило в достатъчно сос, който повярвайте е и адски ароматен!!

Сервираме топло, с предпочитана гарнитура или в соса от печенето, който вкъщи вече дори не сгъстявам допълнително, защото е уникално вкусен и така :)


Или студено и без сос, ако случайно някой от семейството го предпочита "чисто"...



Въпреки че спокойно можем да притоплим с глинения съд във фурната и на следващия ден, и месото да си е така крехко и ароматно.



Като човек, за който личното свободно време напоследък е повече от лукс, това модерно "бабино гърне" си е буквално дар Божи!!!




Blogging tips