Обикновено готвя пиле под тесто с пилешки гърди, гъби и топено сирене, но този път имахме останали само бутчета, гъби в близкия магазин нямаше и реших да експериментирам с един :) "по-раздвижен" вариант - със семена...
I usually cook chicken pot pie, using chicken breasts, mushrooms and cream cheese, but this time we've got only chicken thighs and legs left and there hasn't been any mushrooms into the nearest grocery, so I've decided to experiment with a different - seeds version :)
I usually cook chicken pot pie, using chicken breasts, mushrooms and cream cheese, but this time we've got only chicken thighs and legs left and there hasn't been any mushrooms into the nearest grocery, so I've decided to experiment with a different - seeds version :)
Необходими продукти:
4 горни или долни пилешки бутчета
1 голяма (или 2 малки) глави лук
2-3 скилидки чесън, разполовени
3 с.л. зехтин
1 чаша вода
1 дафинов лист
4-5 зърна бял пипер
2 с.л. тиквено семе, обелено и леко запечено
2 с.л.слънчогледово семе, обелено и леко запечено
2 с.л. сусам, леко запечен
2 с.л. ленено семе, леко запечено
2 с.л. маково семе, леко запечено
1 чаша бяло вино
1/2 ч.л. сол
1/2 опаковка топено сирене
1 кора бутер тесто (400 г)
4 chicken thighs or legs
1 large (or 2 small) onions
2-3 cloves garlic, halved
3 tablespoons olive oil
1 cup water
1 bay leaf
4-5 grains white (or black) pepper
2 tablespoons pumpkin seeds, lightly roasted and peeled
2 tablespoons sunflower seed, lightly roasted and peeled
2 tablespoons sesame seeds, lightly roasted
2 tablespoons linseed, lightly roasted
2 tablespoons poppy seeds, lightly roasted
1 cup white wine
1/2 teaspoon salt
1/2 package cream cheese
1 puff pastry crust (400 g)
Ingredients:
1 large (or 2 small) onions
2-3 cloves garlic, halved
3 tablespoons olive oil
1 cup water
1 bay leaf
4-5 grains white (or black) pepper
2 tablespoons pumpkin seeds, lightly roasted and peeled
2 tablespoons sunflower seed, lightly roasted and peeled
2 tablespoons sesame seeds, lightly roasted
2 tablespoons linseed, lightly roasted
2 tablespoons poppy seeds, lightly roasted
1 cup white wine
1/2 teaspoon salt
1/2 package cream cheese
1 puff pastry crust (400 g)
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 С.
Запичаме леко семената в сух тиган и оставяме настрани.
Задушаваме пилешките бутчета с лука, чесъна зехтина, водата, дафиновия лист и пипера за около 15-20 минути, или докато остане само на мазнина.
Preheat oven to 200 C.
Toast the seeds in a dry pan and leave aside.
Stew the chicken thighs with onion, garlic, olive oil, water, bay leaf and pepper for 15-20 minutes or until water evaporates.
Method:
Toast the seeds in a dry pan and leave aside.
Stew the chicken thighs with onion, garlic, olive oil, water, bay leaf and pepper for 15-20 minutes or until water evaporates.
Добавяме леко запечените семена, задушаваме още 2-3 минути и отстраняваме.
Add toasted seeds, stew another 2-3 minutes and remove.
Прехвърляме в подходящ съд за печене, поливаме с бялото винo и посоляваме.
Transfer to suitable baking pot, pour white wine and sprinkle with salt.
Добавяме и нарязаното на кубчета топено сирене (аз моето не го нарязах и то ми се позалепи за кората).
Add the diced cream cheese.
Надупчваме с вилица кората и покриваме с нея съда за печене, като притискаме добре тестото към съда
Punch holes into the crust with sharp fork and cover the pot with the crust, pressing the dough to the pot well.
Печем в предварително загрята на 200С фурна около 30 минути или до златисто кафяво, като след 15 минута при необходимост покриваме с хартия за печене, да не прегори.
Bake in preheated to 200C oven for about 30 minutes or until golden brown, as after th 15th minute if necessary, cover with baking paper, to prevent burning.
Отстраняваме и оставяме на решетка да се охлади около 4-5 минути.
Remove and leave on wire rack to cool for about 4-5 minutes.
Получи се много интересно и леко :) "авангардно" на вкус ястие!!
It is a very interesting and slightly :) "vanguard" to taste dish!!
It is a very interesting and slightly :) "vanguard" to taste dish!!
Препечената и хрупкава коричка идеално допълва вкуса на крехкото месо, напоено с аромата на виното, топеното сирене, лука и семената...
Roasted crispy crust perfectly complements the taste of lean meat - wine-impregnated, melted cream cheese and stewed onions and seeds...
Roasted crispy crust perfectly complements the taste of lean meat - wine-impregnated, melted cream cheese and stewed onions and seeds...
Сервираме топло с прясна салата или гарнитура по желание...
Serve warm with fresh salad or preferred side dish.
Serve warm with fresh salad or preferred side dish.