Рецептата за люто пиле от Sortachef много ми хареса, но не бях съвсем сигурна, дали това подчертано пикантно ястие ще се приеме охотно вкъщи, затова реших да пробвам с един по-омекотен вариант - нещо като предподготовка :) за тежката артилерия...
Необходими продукти:
За пилето:
4 пилешки бутчета (горни или долни)
1/2 лимон, нарязан на кръгчета
1+3 с.л. зехтин
4-5 с.л. от "тайната ми съставка", пропускаме при КЕТО
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 + 1/2 ч.л. поотделно едросмлян лют червен пипер
1 ч.л. морска сол
1 чаша вода
1-2 изсушени люти червени чушлета (по желание - аз за съжаление се оказа, че съм ги привършила и не добавих)
1/2 ч.л. едросмлени цветни пепери
За граха:
1 пакет замразен грах, сварен
3-4 с.л. масло
1/2 ч.л. едросмляна морска сол
прясно смлян черен пипер, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
3-4 с.л. от "тайната ми съставка", заменяме с 1 с.л. прясна мента, нарязана на ситно за КЕТО
Начин на приготвяне:
На пилето:
Загряваме фурната до 180 С.Поръсваме с 1 с.л. зехтин пилешките бутчета и овалваме в подправената галета. Подреждаме в подходящ съд за печене, в който предварително наливаме чаша вода, бутчетата и поръсваме с половина от едросмления лют червен пипер. Добавяме изсушените люти червени чушлета (по желание). Върху всяко бутче поставяме кръгче лимон, което предварително сме поръсили с другата половина едросмлян лют червн пипер и морската сол. Поливаме всяко резенче лимон с останалите 3 с.л.. Печем в предварително загрятата на 180 С фурна за около 1 час (или до готовност), като от време на време поливаме със соса от печенето. Към финала, ако е необходимо, покриваме бутчетата с хартия за печене или алумиево фолио, за да не прегарят лимоните.
Междувременно приготвяме граха. В съд с незалепващо покритие разтопяваме маслото, добавяме универсалната зеленчукова подправка и изцедения грах и разбъркваме. Задушаваме за около 5-6 минути или докато грахът остане само на мазнина. Добавяме подправената галета и задушаваме още 1-2 минути,като непрекъснато разбъркваме.
Изваждаме от фурната готовите бутчета и сервираме върху подложка от задушения в масло ароматен грах, поръсени с едросмлените цветни пипери.
Получи се много ароматно и съвсем не толкова лютиво ястие, колкото очаквах :) - с всички тия люти и цветни пипери. Сокът от запечените лимони с лют пипер, морска сол и зехтин попива в месото и му придава невероятен вкус и аромат, без да го прави прекалено пикантно. А задушеният грах го допълва чудесно.
Тази рецепта със сигурност остава сред любимите ни !!
Точно като за мен :) Обожавам пиле, печено с лимон, ще пробвам и това люто тези дни (нали може без граха :)
ReplyDelete:) Пепи, то грахът си се готви отделно и си беше моя добавка, че моите хора бяха освирипели от глад, ;) а грах вкъши върви - всички го ядат... А пилето стана много готино :)
ReplyDeleteWhat a color..beautiful! Yummy!
ReplyDeleteВърху всяко бутче поставяме кръгче лимон, което предварително сме поръсили с другата половина едросмлян лют червн пипер и морската сол. Поливаме всяко резенче лимон с останалите 3 с.л.. Печем в предварително
ReplyDelete