AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 17, 2011

Шоколадово руло с мус Шампанско и малини / Chocolate Roll with Champagne Mousse and Raspberries


Адски си бях си харесла Шоколадовото пънче на Kimberly в мига, в който го видях - беше си абсолютно :) любов от пръв поглед, но така и не успях да го приготвя за Коледните празници...

Но пък крем, шоколад и малини си е чудесна комбинация - и с повод :) и без повод... И затова реших да изрепетирам едно шоколадово руло с любимия си Крем Шампанско, шоколад и малини за предстоящия празник на любовта, че той у нас е даже троен ;) и трябва да съм подготвена.


Необходими продукти:

За блата:

1/3 чаша брашно, плюс около 2 ч.л. допълнително за поръсване
5 яйца, на стайна температура
1/2 чаша пудра захар, 2 с.л. допълнително
1/4 чаша какао
2 с.л. бакпулвер (около 1 ½ пакетче)
1/3 чаша ситно смлени орехи
1 ч.л. есенция Ванилия (или 2-3 прахчета)

За сиропиране на блата:

1 чаша шампанско + ½ чаша сок от малини (или 1 ½ чаша сок/компот от малини)

За пълнежа:

2 чаши Крем Шампанско
1 ½ чаша течна подсладена сметана
1/2 ч.л. есенция Ванилия (или 1 прахче)
2/3 чаша замразени малини

За шоколадовия ганаш:

100 черен шоколад, начупен
2 с.л. масло
2-3 с.л. шампанско
¼ чаша течна сметана

За топинга:

1/3 чаша замразени малини
1/3 чаша едро смлян шамфъстък
1 с.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

Размразяваме малините в хладилника, а не на стайна температура - в подходящ съд върху решетка, за да се отцеждат и да не се деформират.

Загряваме фурната до 190 C или 170 C с вентилатор.

Застиламе с хартия за печене правоъгълна тава (аз ползвах една от стандартните тави на фурната) – ако хартията не е специално пекарска, я намсляваме и леко поръсваме с брашно – за по-лесното и отделяне от изпечения вече блат.

Разбиваме в голяма купа с електрически миксер на максимална степен яйцата, пудрата захар и ванилията за 6-8 минути, докато се получи пухкава кремообразна смес.

В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, добавяме ситно смлените орехи и разбъркваме.

Добавяме сухите съставки към яйчената смес и разбъркваме добре.

Изсипваме тестото в предварително подготвената тава и печем в предварително загрята на 190C или 170C с вентилатор фурна за около 15-18 минути, или докато блата при леко натискане се връща обратно.

Изваждане и оставяме да се охлажда в тавата за около 1 минута.


Поръсваме с допълнителните 1-2 с.л. пудра захар лист хартия за печене.

Обръщаме готовия блат върху поръсената с пудра захар хартия и отстраняваме внимателно от основата му хартията използвана при печенето.

С остър нож бързо изрязваме твърдите крайчета на рулото (нещо, което аз не съобразих да направя и рулото ми стана ;) „нескОпосно”), за по-лесно оформяне.

Ползвайки захаросаната хартия като водач, започваме от по-късата страна на блата и навиваме на рулото заедно с хартията. Оставяме да се охлади напълно.

Междувременно приготвяме крема и оставяме да се охлади.

Разбиваме с миксер на максимална скорост подсладената сметана и ванилията и постепенно добавяме към охладения крем, като разбъркаме до получаването на пухкав гладък мус.

Смесваме около ½ чаша шампанско и 1/3  чаша сок/компот от малини (аз ползвах сока от отцеждането на  замразени малини).

Развиваме блата и сиропираме равномерно с малиновото шампанско, като оставяме около 1 см бордюр несиропиран.

Нанасяме върху сиропирания блат равномерен слой мус и поръсваме с 2/3 чаша замразени малини.

Ползвайки отново хартията като водач, завиваме стегнато, до колкото е възможно, руло, като внимаваме да не завиваме и хартията с гарнирания блат, и оставяме да се охлажда за около 30 минути.

През това време приготвяме шоколадовия ганаш. В подходяща купа разтопяваме на водна баня начупения шоколад, маслото и шампанското. Добавяме течната сметана и разбъркване до гладка хомогенна смес. Отстраняваме и оставяме да се охлади.

Изрязваме от лист хартия шаблон за декорацията – сърчице, листенце или на кой каквото му харесва – аз ползвах за модел сърчице от формичките за курабийки.

Покриваме рулото с поохладената шоколадова смес.

Ползвайки шаблона, поръсваме на няколко места рулото с едро смления шам фъстък, като леко притискаме да полепне върху шоколада,  и декорираме с останалите 1/3 чаша отцедени малини, върху които може да поръсим леко пудра захар.





Съхраняваме рулото в хладилник, като изваждаме от хладилника 10-15 минути преди да сервираме.


Нарязваме на филийки и сервираме с чай, кафе, за десерт – или просто с удоволствие си го изяждаме , :) но не сами!!!





EditingMySpace.com - Valentines Day Dividers



15 comments:

  1. Mina-Amazingly beautiful, and delicious cake roll.Love the chocolate ganache topping, the filling, the decorations...Wow! If you open up your own pastry shop here, in Florida, people would be standing in line, outside!!!

    ReplyDelete
  2. Wow Mina, I'm drooling! That filling sounds fabulous!

    ReplyDelete
  3. Толкова е апетитно :)
    Поздравления и хубава нова седмица!

    ReplyDelete
  4. Oh Mina...that is amazing! I love the look and the filling inside..amazing combo of flavors!!!

    ReplyDelete
  5. Невероятно красиво, вярвам - и толкова вкусно!
    Поздравления!

    ReplyDelete
  6. Rich and beautiful. The filling/slices look incredibly tasty. Fabulous job. :)

    ReplyDelete
  7. One decadent dessert! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  8. Wow this looks truly stunning! excellent job!

    ReplyDelete
  9. МИНА рулото ти е зашеметяващо направо.

    ReplyDelete
  10. A champagne mouse sounds AMAZING! This would be great for valentine's day!

    ReplyDelete
  11. Ангелче,мноооого изкусителен десерт,наслада за окото и небцето!Пак си се постарала и с украсата,много ефектно!

    ReplyDelete
  12. Elisabeth, thank you!!! А pastry shop in Florida - sounds so ...enchantingly то ме :))

    Kate - thanks!!! It's been tasty and has ended so quickly :)

    Dani - благодаря :)вече започнах с репетициите за 14 февруари ;)

    Sandra - thank you!! I have messed a bit the rolling proces, cause I have forgotten to cut the sponge edges, but it's been :) really good as a taste.

    Мариета - благодаря! Малко не го докарах на форма, но пак свърши за нула време :))

    Thank you, briarrose!!! I've hardly succeeded to make some photos :)

    Mateja - thanks! I'm already training for the St. Valentine's Day ;)

    Dimah, thanks!! There's been plenty of everything in that roll :)

    zi4e - благодаря ти!! Беше наистина вкусно, макар и малко неугледно отвътре :)

    Tiffany - thank you!! That mousse has been a hit indeed :) we all liked it at home...

    Eликсирче - благодаря!! Ама като съм се напънала да не се купуват готови сладкиши от магазина - през ден бъркам нещо сладко вкъщи ;)

    ReplyDelete
  13. Am I delighted to find this in my inbox or what? This is so pretty Mina and I'd love to have a generous helping right now.

    ReplyDelete
  14. Рулото изглежда много вкусно и красиво. Ще се изпробва!

    ReplyDelete
  15. Ани, благодаря!! Много шоколад и много крем :) си е винаги добра комбинация - поне според предпочитанията вкъщи...

    ReplyDelete

Blogging tips