Шампанското - магия или не, определено има въздействие над мен... Но по-скоро обичам да го готвя, отколкото :) да го пия. Вкусът на шампанско в храната ми създава едно такова :) "газирано", възторжено-приповдигнато усешане... А може и да си внушавам... Но пък ми харесва!!
И ако сте попадали на тортата с шампанско за рождения ден на сина ми, може и да ви е направило впечатление колко очарована бях останала тогава от един от кремовете - този :) с шампеанско.
И ето го и него - ухажващият сетивата крем с мноооого шампанско - адски подходящ според мен и за предстоящия двоен празник на любовта и виното :)
Необходими продукти:
За крема:
5 жълтъка
1/2 чаша захар
1 ч.л. екстракт ванилия (или 2-3 прахчета)
2 супени лъжици с връх царевично нишесте
2 чаши сухо бяло шампанско (или друго пенливо вино)
1 с.л. масло (бях я забравила)
1 с.л. масло (бях я забравила)
За топинга (по желание):
Ох, бях забравила още да спомена, че заимствах идеята за топинга от Kimberly
Ох, бях забравила още да спомена, че заимствах идеята за топинга от Kimberly
1/2 чаша замразени малини
4 свежи дафинови листенца, по-малки
1 с.л. пудра захар
1 белтък, разбит на сняг
Ingredients:
For Custard:
5 egg yolks
1/2 cup sugar
1 teaspoon Vanilla extract
2 tablespoons, with peak - cornstarch
2 cups dry white champagne (or other sparkling wine)
1 tablespoon unsalted butter
For Topping (optional):
Oh, i have also forgotten to mention I have borrowed the idea for the topping from Kimberly
1/2 cup frozen raspberries
4 fresh bay leaves, smaller
1 tablespoon icing sugar
1 egg white, beaten
Ingredients:
For Custard:
5 egg yolks
1/2 cup sugar
1 teaspoon Vanilla extract
2 tablespoons, with peak - cornstarch
2 cups dry white champagne (or other sparkling wine)
1 tablespoon unsalted butter
For Topping (optional):
Oh, i have also forgotten to mention I have borrowed the idea for the topping from Kimberly
1/2 cup frozen raspberries
4 fresh bay leaves, smaller
1 tablespoon icing sugar
1 egg white, beaten
Начин на приготвяне:
На крема:
Разбиваме в купа с миксер на среднa степен (или на ръка с бъркалка) жълтъците, захарта, ванилията и царевичното нишесте до хомогенна смес.
Добавяме шампанското и разбиваме добре.
Изсипваме сместа в огнеупорен съд и варим на водна баня при непрекъснато бъркане около 20-ина минути - или до желаната гъстота.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Отстраняваме и разсипваме крема топъл в подходящи чаши (или купи). След като се охлади напълно, съхраняваме в хладилник.
На топинга:
Размразяваме малините в хладилника, а не на стайна температура - в подходящ съд върху решетка, за да се отцеждат и да не се деформират.
Овалваме размразените и отцедени малини и измитите и подсушени дафинови листенца първо в разбития на сняг белтък и след това в пудра захар и окрасяваме с тях крема.
*** Искам само да отбележа, че не съм привърженик на използването на сурови недомашни яйца под каквато и да било форма, затова моите малини и листенца са просто оваляни само в пудра захар, :) но то затова и са ми се разтекли малините по крема ;) ...
Сервираме охладен, гарниран според вкуса ни и задължително с чувство ;)
The Custard:
Stir in a bowl with mixer on lower speed egg yolks, sugar, vanilla extract and cornstarch until homogeneous.
Add champagne and stir well.
Pour the mixture into a suitable bowl and dobleboiler, stirring permaneently, about 20 minutes - or until reaching desired custard consistency.
Add butter and stir until melted.
Remov and pour warm custard in suitable cups (or bowls). After cooling completely, store in refrigerator.
The Topping:
Thaw raspberries in the refrigerator, not at room temperature - on a wire rack into a suitable bowl to drain.
Brush thawed and drained raspberries, washed and dried bay leaves first with the beaten egg white and then roll in icing sugar and decorate custard with them.
*** I’d just like to admit I am not a supporter of using non-domestic raw eggs in any form, so my raspberries and leaves are simply rolled only in icing sugar :) so that’s why raspberries gutter into the custard ;) ...
Serve chilled, garnished according to taste and necessarily with feeling ;)
Method:
Stir in a bowl with mixer on lower speed egg yolks, sugar, vanilla extract and cornstarch until homogeneous.
Add champagne and stir well.
Pour the mixture into a suitable bowl and dobleboiler, stirring permaneently, about 20 minutes - or until reaching desired custard consistency.
Add butter and stir until melted.
Remov and pour warm custard in suitable cups (or bowls). After cooling completely, store in refrigerator.
The Topping:
Thaw raspberries in the refrigerator, not at room temperature - on a wire rack into a suitable bowl to drain.
Brush thawed and drained raspberries, washed and dried bay leaves first with the beaten egg white and then roll in icing sugar and decorate custard with them.
*** I’d just like to admit I am not a supporter of using non-domestic raw eggs in any form, so my raspberries and leaves are simply rolled only in icing sugar :) so that’s why raspberries gutter into the custard ;) ...
Serve chilled, garnished according to taste and necessarily with feeling ;)
Кремът е и много вкусна добавка към торти и сладкиши, самосотятелно или с добавена разбита сметана или разбити на сняг белтъци - т.е. като мус :)
Incredible color. These look amazing. I love the champagne/raspberry flavor mix. Yum!
ReplyDeleteИзглежда много привлекателно
ReplyDeleteЧудесно кремче , Мина !
ReplyDeleteЩе го пробвам и аз ...:)
Поздрави и хубава вечер .
That looks so inviting! And delicious, of course!
ReplyDeleteVery different. Looks and sounds like a great palate cleanser and dessert. The color is so vivid. As always, great post.
ReplyDeleteИзглежда възхитително, ще се пробва непременно!
ReplyDeleteМИНА пак ни поднесе нещо, което в къщи много се харесва, кремчетата.
ReplyDeleteЩе го пробвам непремено.
Поздравления!
Wonderful presentation, and delicious recipe!
ReplyDeleteI love the bay leaf! ... And OF COURSE the champagne!
ReplyDeleteИ аз си го записвам за правене,много ми хареса,а и ми се намира шампанско с неопределено предназначение,ето на какво ще се превърне една част - в страхотен крем!
ReplyDeleteВеликолепни снимки,Ангелче!
briarrose - thank you!! I adore those too :)
ReplyDeleteЛилия, благодаря!!
Сабина - благодаря!!! Надявам се да ти хареса, колкото и на нас :), ако решиш да го пробваш...
Kate - thanks :)!! I do love that champagne flavour into the food :))
Thanks, Sandra!! I love the colour :) and it is so bright maybe there's no milk to soften the egg yolks effect :)
Мариета - благодаря!! Много е приятно кремчето, но си е с доста шампанското :) макар и термично обработено...
Благодаря, zi4e!! Моля те пиши ако го пробвате дали ви е харесало, че у нас е вече любимо :))
Thanks, Dimah!! It's a good Valentine's dessert for two :) if you ask me...
Thanks, Tiffany!!! Actually :) I have borrowed the decoration idea from one of the loveliest Kimberly's posts, but have forgotten to mention that - so thanks for reminding :))
Радостина, благодаря!! Много е готино (според ;) мен) кремчето... Пиши как го намираш и ти , ако го спретнеш :)
It's definitely perfect dessert! I love color combination! hmm.. must be yummy! ^_^
ReplyDeleteО, чудесно изглежда и е без мляко, точно по мой вкус :-) Много елегантно поднесено!
ReplyDeleteВесел уикенд :-)
Фантастичен крем и ми идва тъкмо на време! Имам още от новогодишното шампанско, а ми е жал да го хвърля:)
ReplyDeleteThank you :) Indonesian In Turkey!!! I really love the combination :)myself...
ReplyDeleteMilena, благодаря ти! Случайно бех докарала вкуса на това кремче, но мнго ми хареса :) и реших да го затвърдя :)
Lulu, благодаря!! И при мен влезе в употреба част от новогодишното шампанско :)) и ако не беше това кремче, сигурно щях още да си готвя винен кебап с него...
интересно, стекла, потому что он имеет интересный дизайн, а также множество фирм, которые есть.
ReplyDelete