AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, October 26, 2022

Кестенова торта с шоколадов карамел / Chocolate Caramel and Chestnut Cake

 


С вкус на есен и усещане за специални моменти с любимите хора :)
... като имения ден на мама днес!!
 


Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

За основата:
200 г шоколадови бисквити
80 г масло, разтопено
1 ч.л. екстракт ванилия

За кестеновата паста:
250 г кестени, сварени и обелени
40 г масло
1 с.л. кафява захар
60 мл студена вода
1 ч.л. екстракт ванилия

За шоколадовия карамел:
240 г захар
120 г масло
120 мл млечна сметана
60 г тъмен шоколад

За карамеления мус:
300 г крем сирене
Philadelphia Original
300 г шоколадов карамел
200 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
15 г желатин на прах + 40 мл студена вода

За шоколадовата глазура:
200 г тъмен шоколад
150 мл млечна сметана

Начин на приготвяне:

На основата:
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Изсипваме в купа, добавяме маслото и ванилията и разбъркваме до пълното им смесване.
Намасляваме стените на регулеруем ринг за торти, фиксиран на 16 см, изсипваме трохите и с лъжица притискаме и оформяме стегната основа.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.

На кестеновата паста:
В блендер или кухненски робот смиламе кестените до фини трохи.
Разтопяваме на ниска температура маслото и захарта, добавяме към кестеновото брашно, добавяме и ванилията и обработваме, докато се смесят.
Добавяме на части водата и продължаваме да обработваме, до получаването на гъста гладка паста.
Отделяме 2-3 с.л. от пастата за декориране на тортата, по избор.
Нанасяме кестеновата паста върху бисквитената основа, заглаждаме и притискаме с лъжица, след което покриваме със свежо фолио и връщаме в хладилника.

На шоколадовия карамел:
Загряваме сметаната до кипване.
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Отстраняваме, прибавяме загрятата сметана и бъркаме до гладък сос.
Добавяме тъмния шоколад и оставяме да се разтопи за 2-3 минути, след което разбъркваме до пълното му усвояване.
Охлаждаме на ледена баня до стайна температура и отделяме 300 г от карамела за муса и отделно още 100-120 г за карамелената плънка в тортата – останалата част оставяме за гарниране, по избор.

На карамеления мус:
Накиваме за 5-10 минути желатина в студената вода.
Разбиваме в купа с миксер, най-напред на ниска, а след това на висока степен, млечната сметана до меки връхчета.
В голяма купа рабиваме крем сиренето, ванилията и 300 г от заделения шоколадов карамел, до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една супена лъжица от карамеления крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавямe към крема, при непрекъснато разбиване с миксера на ниска степен, до пълното му усвояване.
След това добавяме на части разбитата до меки връхчета сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното ѝ усвояване след всяко добавяне.
Прехвърляме готовия мус в голям пош с голям кръгъл накрайни, по избор. 

Сглобяване на тортата:
Освобождаваме  бискветената основа и кестеновия слой, като прекарваме остър тънък нож между блата и стените на ринга и поставяме в поднос или тортена чиния.
Поставяме регулеруемия ринг, фиксиран на 20 см, около основата, като се стараем тя да остане в центъра и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Внимателно запълваме разстоянието между основата и стените на ринга с крем, най-лесно с пош, до нивото на  кестеновата паста.
Нанасяме равномерно само над кестеновата паста заделените 100-120 г карамел и внимателно добавяме отгоре останалия карамел.
Заглаждаме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта, да стяга.
След като тортата е вече стегнала, приготвяме шоколадовата глазура, като кипваме в малък съд сметаната, отстраняваме от огъня и добавяме 200 г тъмен шоколад, наряза на ситно, ако не е на калети.
Изчакваме 2-3 минути да се разтопи и разбъркваме до гладък сос.
Охлаждаме на ледена баня до стайна температура – трябва да остане течен, за да може да се разлива равномерно по тортата, но да не е твърде топъл, за да не разтопи муса.
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента и покриваме страните на съда около тортата със свежо фолио, за по-лесно почистване.
Поливаме глазурата над лъжица върху тортата на 2-3 пъти, като разнасяме с палетен или широк кухненски нож, за да покрие равномерно  и навсякъде.
Отстраняваме фолиото  и оставяме в хладилника да стегне за 20-30 минути.
Декорираме по избор със заделената кестенова паста, натрошени или цели сварени и обелени кестени и парченца шоколад, като можем за финален щрих леееекичко да поръсим с какао през цедка :)

Копринен вкус, кадифена текстура и ухание на топла и уютна есен :)

Честито на всички именици!!


Blogging tips