Малка бяла торта за нежна и красива дама - МАМА!!
Да й е живо и здраво името и все с любов да се изрича :)
Честит имен ден, мамо!!!
Винаги съм искала да направя торта с воал :) и ако правех сватбени тоирти - във всяка бих намирала местенце за поне мъъъничко парченце воал - някак нежно женствено и невинно прелъстително ми стои...
И въпреки че работата с фондан не ми е стихия и времето все ми е кът, не успях да устоя на изкушението да се пробвам да приготвя нещо кокетно, винтидж романтично и с воал.
Разбира се - и този път не ми достгна времето и явно не изчаках захарната ми дантела да изсъхне достатъчно, преди да я поставя на тортата, че да стои "бухнала", но пък се опитах да компенсирам с желание ;)
А, тортата иначе е Медовик - със сладко от малини...
Необходими продукти:
За блатовете:
100 г масло
160 г захар
3 с.л. мед
1 ч.л. (мерна ч.л.) сода за хляб
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)
350 г брашно + допълнително за доомесване
1/2 ч.л. сол
За пълнежа:
800 г заквасена сметана
200 г кафява захар
2-3 капки есенция карамел (или 1 ч.л. чист екстракт от ванилия)
1 бурканче (300 г) домашно сладко от малини
За масления крем за измазване:
50 г меко масло (на стайна температура)
100 г фина пудра захар
2-3 капки есенция карамел
2 с.л. прясно мляко
За покриване и декориране:
500 г бял фондан Fun Cakes
50 г смес за захарна дантела
SugarVeil® - Силиконовa подложкa - Воал
панделки и цветя, по избор - захарни, живи, или както в случая :) неядливи
Начин на приготвяне:
Разгледах доста предложения, но най ми допаднаха идеите на Веси за блатовете и на Ина за крема - с извстни вариации от моя страна :)
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Пресяваме брашното и солта и оставяме настрани.
На водна баня разтопяваме маслото, меда и захарта, до хомогенна смес.
Отстраняваме от огъня, добавяме содата и разбъркваме.
Добавяме ванилията и яйцата, едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме пресятото брашно и солта и разбъркваме до гъсто тесто.
Оставяме в хладилника да отлежи за около час.
Изсипваме отлежалото тесто върху набрашнена повърхност и разделяме на 10-12 равни части - за торта с диаметър 15 см (или 6-8 за торта с диаметър 20-22 см)
Разточваме от всяка част върху хартия за печене кора с дебелина около 3-4 мм, с подходящ съд отбелязваме върху кората размера на блата и печем в плитка и широка тавичка около 3-4 минути, като внимаваме да не ги прегорим.
Докато са още топли, изрязваме с остър нож по отбелязаните очертания и оставяме да се охладят напълно.
Междувременно приготвяме крема, като разбием заквасената сметана, захарта и есенцията до хомогенна смес.
Върху подложка за торта (с размер според блатовете), мацваме малко от крема и фиксираме първия блат.
Покриваме равномерно с крем и поръсваме със сладко от малини, на вкус.
Повтаряме с останалите блатове, като последния оставяме ненамазан.
Стягаме с ринг или стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
От останлите изрезки, крем и сладко си приготвяме индивидуални порцийки "торта в чаша" - за по-нетърпеливите ;)
Приготвяме смста за захарна дантела според указанията на опаковката.
Нанасяме с шпатула върху силиконовата подложка и сушим или печем според вида на сместа и времето, с което разполагаме.
Приготвяме масления крем, като разбием с миксер на средна скорост маслото, пудрата захар, есенцията и прясното мляко до пухкав крем.
Измазваме тортата фино и равномерно с маслен крем.
Разточваме фондана върху поръсена с пудра захар работна повърхност на тънка кора с дебелина 3-5 мм и с помощта на точилка пренасяме върху тортата.
С шпатула заглаждаме фондана и с остър нож изрязваме излишното количество.
Обкантваме в основата с панделка, по избор - и пренасяме върху поднос или тортена чиния.
Декорираме със захарния воал и цветенца и панделки (по избор).
И сме готови - да празнуваме :)