AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 26, 2015

Tорта Воалетка / Veil Lace Cake



Малка бяла торта за нежна и красива дама - МАМА!!
Да й е живо и здраво името и все с любов да се изрича :)
Честит имен ден, мамо!!!

Винаги съм искала да направя торта с воал :) и ако правех сватбени тоирти - във всяка бих намирала местенце за поне мъъъничко парченце воал - някак нежно женствено и невинно прелъстително ми стои...
И въпреки че работата с фондан не ми е стихия и времето все ми е кът, не успях да устоя на изкушението да се пробвам да приготвя нещо кокетно, винтидж романтично и с воал.
Разбира се - и този път не ми достгна времето и явно не изчаках захарната ми дантела да изсъхне достатъчно, преди да я поставя на тортата, че да стои "бухнала", но пък се опитах да компенсирам с желание ;)
А, тортата иначе е Медовик - със сладко от малини...


Необходими продукти:

За блатовете:
100 г масло
160 г захар
3 с.л. мед
1 ч.л. (мерна ч.л.) сода за хляб
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)
350 г брашно + допълнително за доомесване
1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
800 г заквасена сметана
200 г кафява захар
2-3 капки есенция карамел (или 1 ч.л. чист екстракт от ванилия)
1 бурканче (300 г) домашно сладко от малини

За масления крем за измазване:
50 г меко масло (на стайна температура)
100 г фина пудра захар
2-3 капки есенция карамел
2 с.л. прясно мляко

За покриване и декориране:
500 г бял фондан Fun Cakes
50 г смес за захарна дантела
SugarVeil® - Силиконовa подложкa - Воал
панделки и цветя, по избор - захарни, живи, или както в случая :) неядливи


Начин на приготвяне:

Разгледах доста предложения, но най ми допаднаха идеите на Веси за блатовете и на Ина за крема - с извстни вариации от моя страна :)

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Пресяваме брашното и солта и оставяме настрани.
На водна баня разтопяваме маслото, меда и захарта,  до хомогенна смес.
Отстраняваме от огъня, добавяме содата и разбъркваме.
Добавяме ванилията и яйцата, едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме пресятото брашно и солта и разбъркваме до гъсто тесто.
Оставяме в хладилника да отлежи за около час.
Изсипваме отлежалото тесто върху набрашнена повърхност и разделяме на 10-12 равни части - за торта с диаметър 15 см (или 6-8 за торта с диаметър 20-22 см)
Разточваме от всяка част върху хартия за печене кора с дебелина около 3-4 мм, с подходящ съд отбелязваме върху кората размера на блата и печем в плитка и широка тавичка около 3-4 минути, като внимаваме да не ги прегорим.
Докато са още топли, изрязваме с остър нож по отбелязаните очертания и оставяме да се охладят напълно.
Междувременно приготвяме крема, като разбием заквасената сметана, захарта и есенцията до хомогенна смес.
Върху подложка за торта (с размер според блатовете), мацваме малко от крема и фиксираме първия блат.
Покриваме равномерно с крем и поръсваме със сладко от малини, на вкус.
Повтаряме с останалите блатове, като последния оставяме ненамазан.
Стягаме с ринг или стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
От останлите изрезки, крем и сладко си приготвяме индивидуални порцийки "торта в чаша" - за по-нетърпеливите ;)
Приготвяме смста за захарна дантела според указанията на опаковката.
Нанасяме с шпатула върху силиконовата подложка и сушим или печем според вида на сместа и времето, с което разполагаме.
Приготвяме масления крем, като разбием с миксер на средна скорост маслото, пудрата захар, есенцията и прясното мляко до пухкав крем.
Измазваме тортата фино и равномерно с маслен крем.
Разточваме фондана върху поръсена с пудра захар работна повърхност на тънка кора с дебелина 3-5 мм и с помощта на точилка пренасяме върху тортата.
С шпатула заглаждаме фондана и с остър нож изрязваме излишното количество.
Обкантваме в основата с панделка, по избор - и пренасяме върху поднос или тортена чиния.
Декорираме със захарния воал и цветенца и панделки (по избор).


И сме готови - да празнуваме :)





24 comments:

  1. Страхотна се е получила! И е толкова нежна... Браво! По-често прави такива тортички - можеш го!
    Поздрави :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Светлана!! Няма да е често, уви :) ,а и уменията ми далеч не са на нужното ниво, но пък настроението беше на макс!!
      Хубав ден от мен!

      Delete
  2. Мина, да си носи със здраве името мама! Чудесна торта си и направила! Нежна и много вкусна
    Снимките ти са прекрасни!
    Хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бети, благодаря ти, мила!!! Ще предам и на мама :)
      прекрасен ден ти желая!

      Delete
  3. Леле, Мина, каква торта, какви снимки... Направо съм без думи, прекрасно е всичко!
    Нека ви е жива и здрава мама, да е винаги с усмивка на лице и да посреща безброй радости!
    Весел празник пожелавам. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Гери - и за комплиментите и за пожеланията!!
      Усмихнат ден от мен :)

      Delete
  4. Невероятна тора, снимки и повод! Здраве и дълголетие пожелавам от сърце!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Ева!!! Да ти е жив и здрав и на теб именика и много да го слушате :)
      Прегръдки!!!

      Delete
  5. Прекрасна торта!! Да е жива и здрава МАМА и много, много щастлива!!
    Поздрави и весело празнуване!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря сърдечно, Руми!!!
      Хубав ден от мен :)

      Delete
  6. Колко е деликатна тази торта, Мина! Прекрасен подарък за мама - да е жива и здрава!
    Поздравления!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Албена, благодаря ти!!!
      Прекрасен ден ти желая :)

      Delete
  7. Нежност, стил и красота!!!
    Поздравления за невероятната торта!
    С пожелания за здраве и радостни дни на именничката!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря за милите думи!!
      Поздрави :)

      Delete
  8. Уау! Каква красота! Каква нежност! Мама има една страхотна дъщеря! Да ти е жива и здрава, Мина. Тортата е изключително красива!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Йоли!!! Поласкана съм <3
      Поздрави и прегръдки!

      Delete
  9. Merhabalar, muhteşem bir sunum. Çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  10. Много красива торта, дори нямам идея как се прави тази дантела, с някаква форма ли?
    Нека е жива и здрава майчицата ти, честитя макар на патерица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря сърдечно!! Със силиконова подложка и смес за захарни дантели (показала съм ги с линк в съставките) - и общо взето си става сама - стига да не бързаш да я използваш, преди да е готова ;)
      Хубава вечер от мен!!

      Delete
    2. И аз благодаря за отговора:), за сега само ще се радвам на твоите дантелени красоти! Поздрави!

      Delete
  11. Изключителна нежност блика от тази торта,Мина!Просто струи и подсказва с колко обич е направена!Поздравления за търпението и майсторството!Без съмнение е и много вкусна!На мама Дими още веднъж поднасям специални поздрави,невероятно фин човек е!Прегръдки за всички у дома!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси!!! Пак голяма импровизация в движение падна покрай тортата, но мама знае с колко желание и любов я правих :)
      Прегръдки и от нас, мила и целувки за девойката!!

      Delete

Blogging tips