Малка бяла торта за нежна и красива дама - МАМА!!
Да й е живо и здраво името и все с любов да се изрича :)
Честит имен ден, мамо!!!
Винаги съм искала да направя торта с воал :) и ако правех сватбени тоирти - във всяка бих намирала местенце за поне мъъъничко парченце воал - някак нежно женствено и невинно прелъстително ми стои...
И въпреки че работата с фондан не ми е стихия и времето все ми е кът, не успях да устоя на изкушението да се пробвам да приготвя нещо кокетно, винтидж романтично и с воал.
Разбира се - и този път не ми достгна времето и явно не изчаках захарната ми дантела да изсъхне достатъчно, преди да я поставя на тортата, че да стои "бухнала", но пък се опитах да компенсирам с желание ;)
А, тортата иначе е Медовик - със сладко от малини...
Необходими продукти:
За блатовете:
100 г масло
160 г захар
3 с.л. мед
1 ч.л. (мерна ч.л.) сода за хляб
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)
350 г брашно + допълнително за доомесване
1/2 ч.л. сол
За пълнежа:
800 г заквасена сметана
200 г кафява захар
2-3 капки есенция карамел (или 1 ч.л. чист екстракт от ванилия)
1 бурканче (300 г) домашно сладко от малини
За масления крем за измазване:
50 г меко масло (на стайна температура)
100 г фина пудра захар
2-3 капки есенция карамел
2 с.л. прясно мляко
За покриване и декориране:
500 г бял фондан Fun Cakes
50 г смес за захарна дантела
SugarVeil® - Силиконовa подложкa - Воал
панделки и цветя, по избор - захарни, живи, или както в случая :) неядливи
Начин на приготвяне:
Разгледах доста предложения, но най ми допаднаха идеите на Веси за блатовете и на Ина за крема - с извстни вариации от моя страна :)
Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Пресяваме брашното и солта и оставяме настрани.
На водна баня разтопяваме маслото, меда и захарта, до хомогенна смес.
Отстраняваме от огъня, добавяме содата и разбъркваме.
Добавяме ванилията и яйцата, едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме пресятото брашно и солта и разбъркваме до гъсто тесто.
Оставяме в хладилника да отлежи за около час.
Изсипваме отлежалото тесто върху набрашнена повърхност и разделяме на 10-12 равни части - за торта с диаметър 15 см (или 6-8 за торта с диаметър 20-22 см)
Разточваме от всяка част върху хартия за печене кора с дебелина около 3-4 мм, с подходящ съд отбелязваме върху кората размера на блата и печем в плитка и широка тавичка около 3-4 минути, като внимаваме да не ги прегорим.
Докато са още топли, изрязваме с остър нож по отбелязаните очертания и оставяме да се охладят напълно.
Междувременно приготвяме крема, като разбием заквасената сметана, захарта и есенцията до хомогенна смес.
Върху подложка за торта (с размер според блатовете), мацваме малко от крема и фиксираме първия блат.
Покриваме равномерно с крем и поръсваме със сладко от малини, на вкус.
Повтаряме с останалите блатове, като последния оставяме ненамазан.
Стягаме с ринг или стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
От останлите изрезки, крем и сладко си приготвяме индивидуални порцийки "торта в чаша" - за по-нетърпеливите ;)
Приготвяме смста за захарна дантела според указанията на опаковката.
Нанасяме с шпатула върху силиконовата подложка и сушим или печем според вида на сместа и времето, с което разполагаме.
Приготвяме масления крем, като разбием с миксер на средна скорост маслото, пудрата захар, есенцията и прясното мляко до пухкав крем.
Измазваме тортата фино и равномерно с маслен крем.
Разточваме фондана върху поръсена с пудра захар работна повърхност на тънка кора с дебелина 3-5 мм и с помощта на точилка пренасяме върху тортата.
С шпатула заглаждаме фондана и с остър нож изрязваме излишното количество.
Обкантваме в основата с панделка, по избор - и пренасяме върху поднос или тортена чиния.
Декорираме със захарния воал и цветенца и панделки (по избор).
И сме готови - да празнуваме :)
Страхотна се е получила! И е толкова нежна... Браво! По-често прави такива тортички - можеш го!
ReplyDeleteПоздрави :)
Благодаря, Светлана!! Няма да е често, уви :) ,а и уменията ми далеч не са на нужното ниво, но пък настроението беше на макс!!
DeleteХубав ден от мен!
Мина, да си носи със здраве името мама! Чудесна торта си и направила! Нежна и много вкусна
ReplyDeleteСнимките ти са прекрасни!
Хубав ден!
Бети, благодаря ти, мила!!! Ще предам и на мама :)
Deleteпрекрасен ден ти желая!
Леле, Мина, каква торта, какви снимки... Направо съм без думи, прекрасно е всичко!
ReplyDeleteНека ви е жива и здрава мама, да е винаги с усмивка на лице и да посреща безброй радости!
Весел празник пожелавам. :)
Благодаря, Гери - и за комплиментите и за пожеланията!!
DeleteУсмихнат ден от мен :)
Невероятна тора, снимки и повод! Здраве и дълголетие пожелавам от сърце!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Ева!!! Да ти е жив и здрав и на теб именика и много да го слушате :)
DeleteПрегръдки!!!
Прекрасна торта!! Да е жива и здрава МАМА и много, много щастлива!!
ReplyDeleteПоздрави и весело празнуване!!
Благодаря сърдечно, Руми!!!
DeleteХубав ден от мен :)
Колко е деликатна тази торта, Мина! Прекрасен подарък за мама - да е жива и здрава!
ReplyDeleteПоздравления!
Албена, благодаря ти!!!
DeleteПрекрасен ден ти желая :)
Нежност, стил и красота!!!
ReplyDeleteПоздравления за невероятната торта!
С пожелания за здраве и радостни дни на именничката!
Много благодаря за милите думи!!
DeleteПоздрави :)
Уау! Каква красота! Каква нежност! Мама има една страхотна дъщеря! Да ти е жива и здрава, Мина. Тортата е изключително красива!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли!!! Поласкана съм <3
DeleteПоздрави и прегръдки!
Merhabalar, muhteşem bir sunum. Çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar.
Thank you!!! :)
DeleteМного красива торта, дори нямам идея как се прави тази дантела, с някаква форма ли?
ReplyDeleteНека е жива и здрава майчицата ти, честитя макар на патерица!
Благодаря сърдечно!! Със силиконова подложка и смес за захарни дантели (показала съм ги с линк в съставките) - и общо взето си става сама - стига да не бързаш да я използваш, преди да е готова ;)
DeleteХубава вечер от мен!!
И аз благодаря за отговора:), за сега само ще се радвам на твоите дантелени красоти! Поздрави!
Delete:) <3
DeleteИзключителна нежност блика от тази торта,Мина!Просто струи и подсказва с колко обич е направена!Поздравления за търпението и майсторството!Без съмнение е и много вкусна!На мама Дими още веднъж поднасям специални поздрави,невероятно фин човек е!Прегръдки за всички у дома!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Роси!!! Пак голяма импровизация в движение падна покрай тортата, но мама знае с колко желание и любов я правих :)
DeleteПрегръдки и от нас, мила и целувки за девойката!!