Бърз, лесен, непретенциозен и адски вкусен - ябълките са приятно запечени отгоре и свежи и сочни отвътре - един от любимите ми пайове :)
Необходими продукти:
за форма с диаметър от 22 до 26 см
200 г пълнозърнесто брашно :) смляно на каменна мелница (или 220 г бяло брашно)
100 г студено масло, на кубчета
100 г кафява захар
50 г орехи
настърганата кора от 1/2 лимон
щипка сол
1 жълтък
2 с.л. ледено студена вода
1 ч.л. чист екстракт от ванилия (или 2 прахчета)
За плънката
4 средно големи ябълки (сладко-кисели "Флорина" - жестоко вкусни!!)
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
100 г кафява захар
1 с.л. царевично нишесте (или пшеничен грис, или галета)
1 ч.л. канела
настърганата кора от 1/2 лимон
2 с.л. овесени ядки, по избор
50 г орехи
50 г стафиди (или предпочитани сушени плодове, нарязани на дребно)
Начин на приготвяне:
В блендер или кухненски робот обработваме брашното и студеното масло до дребни трохи (или претриваме през пръсти)
Добавяме захарта, орехите и настърганата лимонена кора и отново блендираме за кратко.
прибавяме солта, жълтъка, водата и ванилията и отново блендираме - до твърдо тесто.
Изсипваме върху стреч фолио, оформяме на топка (ако е необходимо - доомесваме за кратко) , увиваме в стреч фолиото и оставяме да престои в хладилника за 30-40 минути ;) или за 5-10 минути във фризера (не претендирам да е технологично правилно), докато приготвим плънката.
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Обелваме и почистваме ябълките, нарязваме на едри парчета и поръсваме с прясно изцедения лимонов сок.
Поръсваме с нишестето, канелата, настърганата кора от лимон и разбъркваме - да се покрият ябълките равномерно.
През стреч фолио разточваме охладеното тесто на кора с диаметъра на формата, обръщаме върху предварително намаслена форма за пай с подвижно дъно и притискаме кората към дъното и стените.
Поръсваме с овесените ядки и половината стафиди.
Добавяме към ябълките 3-4 от захарта, разбъркваме и изсипваме във формата.
Поръсваме с останалите стафиди, орехите и останалата кафява захар и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути, или до златисто кафяв ръб на кората - ябълките са запечени отгоре, но не са напълно сготвени.
Поднасяме топъл, с топка предпочитан сладолед, бита сметана, ванилов сос :) или охладен - с гореща напитка...
Или си го похапваме и без притурки, защото и без друго си е уникално вкусен :)
Съгласна съм за притурките! Наистина изглежда уникално вкусно! Благодаря за чудесната рецепта, Мина!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Йоли!!! Бърза и лесна е рецептата, което я прави и особено любима ;)
DeleteПрекрасен ден ти желая!!
Изглежда уникално апетитен...направо неустоим..:)
ReplyDeleteНаистина е много вкусен, благодаря :)
DeleteПрекрасност!:)Чудесен десерт,Мина!
ReplyDeleteБлагодаря, Милена <3
DeleteУмопомрачителен пай, Мина! Толкова ме впечатли, че мисля тези дни да го приготвя вкъщи. Идеално се свърза с есента, а и добре предтавя красотата й. :)
ReplyDeleteБлагодаря сърдечно, Алекс!!! Ще се радвам да споделиш, дали се е харесал :)
DeleteСтрахотен пай, Мина! Чудесни снимки!
ReplyDeleteХубави, слънчеви дни!
Благодаря ти, Бети!!
DeleteПрегръдки :)
Мина приготвих го :) Добавих стафиди накиснати в ром, понеже само такива имах. Ммммммм.....вчера беше вкусен, но днес вече поотлежал -уникално вкусен. Поздрави :)
ReplyDeleteМилена, благодаря за доверието!! Представям си колко е било вкусно с накиснатите в ром стафиди - ммм на квадрат :)
DeleteПоздрави и от мен!!
Колкото обичам ябълки и канела,не е истина как ми намига тази прелест в чинийката,скъпа!
ReplyDeleteПак страхотен десерт,съвсем в унисон с времето и сезона.Е,още може и със сладолед да го хапнем,но и за чай ще дойдат дни :) ,нали?
Толкова топли,слънчеви кадри,ябълките буквално ухаят през монитора!