AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, November 28, 2018

Джинджифилови бисквитки Пастелна коледа / Pastel Cristmas Gingerbread Cookies



И както бях обещала - да споделя част от бисквитките от меденките новата Коледно-зимна колекция домашни декорирани бисквитки и къщички на Aromas House -  "Сладка и светла" или Candy and Bright, в която се  включих с това-онова :)

Тези са по рецептата за Джинджифиловите Коледни къщички в същата гама, но има още 4 невероятни вкуса, които искрено се надявам да успея до Коледа да споделя и тук...



Необходими продукти:

3 яйца, фермерски
280 г кристална захар
120 г мандраджийско масло, меко
4 с.л. натурален мед, разтопен на водна баня
2-3 с.л. кленов сироп
1 с.л. екстракт ванилия
3-4 капки Концентрирана есенция Кленов сироп
2 ч.л. подправки за бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
650-800 г брашно на София Мел

За декориране:
Пастелно розов  и бял (или пастелно син, слонова кост) фондан на FunCakes
Фина пудра захар или Магически прах за разточване на фондан на FunCakes (или царевично нишесте)
Сладкарско лепило на FunCakes
Смес за Роял айсинг на FunCakes
Поръски на FunCakes и Wilton

Инструменти:
Накрайници #1, #2, #3, #22 и #224 и стандартни адаптери на Wilton
Пошове за еднократна употреба
Комплект резци за Коледна къщичка
Резци за бисквитки - Коледна елха и снежинки на Wilton и Städter
Шпатула, за заглаждане на фондан
Точилка за фондан, по избор


Приготвянето и декорирането е съвсем като при Бисквитки с вкус на Лате с тиква и карамел - без заигравката с молдовете ;)

А, и съм използвалата резец и щампа с бутало - снежинка, малка, както и резец и щампа с бутало - трилисна зеленика, малка - за акцентите по бисквитките...

Ето ги и в традиционни Коледни цветове :)



Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, изсипваме в по-голяма тава, към половината от него добавяме солта, содата и подправките за бисквитки - разбъркваме добре и оформяне нещо като кладенче по средата.
Разбиваме в купа с миксер яйцата и захарта до пухкава смес, добавяме мекото масло, меда, кленовия сироп и есенциите и разбъркваме до гладка смес.
Изсипваме в кладенчето в брашното и замесваме на ръка средно твърдо тесто, като първо използваме овкусеното със содата и подправките брашно.
В зависимост от големината на яйцата, вида на меда и маслото ми поема между 650 и 800 г брашно, като евентуалния остаък използвам при разточването и оформянето на бисквитките.
Завиваме тестото в стреч фолио и оставяме за 20-тина минути, или за през нощта, в хкладилника.
Загряваме фурната предварително до 160С.
Застиламе дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхост на кора с дебелина около 5-7 мм, изрязваме бисквитки в желаната форма и подреждаме на разстояние една от друга в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разточваме избрания цвят фондан върху леко поръсена с пудра захар или прах за разточване на фондан работна повърхност с дебелина 3-5 мм, заглаждаме с шпатула за фондан и изрязваме с резеца, с който сме изрязали и бисквитката, която ще декорираме,
Намазваме със сладкарско лепило, залепваме върху напълно изстиналата бисквитка и леко заглаждаме отново с шпатулата.
Декорираме с айсинг, поръсваме със ситните перлички върху по-дълбок и широк сух съд и обръщаме бисквитката обратно - да поаднат излишните перлички.
Изрязваме снежинките и бодливата зеленика с помощта на резците, оцветяваме, по избор и прикрепваме със сладкарско лепило на желаните места.
С мъничко айсинг прикрепяме останалите поръските и оставяме отново за няколмко минути да стегне.
И сме готови ;)


А ако нямате време да си gi приготвите сами, или просто не ви се занимава - можете да си поръчате в Aromas House, или на място в магазина на ул. Неофит Рилски 58 в центъра на София :)



Monday, November 26, 2018

Пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати / Roasted Chicken with Potatoes and Beer and Tomato Pesto



Ако понякога се чудите как да превърнете обикновеното ястие в нещо специално, заповядайте да погостуваме заедно на Градус, където споделям някои лесни и прости съвети как да поднесем истинско пиршество за сетивата и без научна степен по съвременно изкуство :)


Със сигурност можеш да сложиш печеното пиле с картофи в една чиния и да го наречеш вечеря. И то дори вкусна вечеря! Може и от тавата да си го похапваш – и да ти е вкусно!  Но ако следващият път, когато имаш гости, специален семеен повод или дори обикновена семейна вечеря, ти се прииска да поднесеш истинско пиршество за сетивата, не ти е необходима научна степен по съвременно изкуство. Необходимо е само да следваш някои от лесните и прости съвети на големите кулинарни майстори :)

Избери правилната чиния. Избери чинията си разумно, като се увериш, че е достатъчно голяма, за да позволи храната ти да се откроява, но и достатъчно малка, за да не изглежда порцията твърде скромна или самотна в нея. Не пренебрегвай формата и цвета – гледай на чинията като на рамката и платното, върху които ще създадеш творбата си. Ако имаш колебания за цвета и нямаш предвид някакви специлни цветни внушения – заложи на бялото. Всичко изглежда по-добре върху бял порцелан! Когато използваш бяла чиния, храната се откроява, цветовете й изглеждат по-живи и това прави храната по-привлекателна. Звучи просто, но е вярно :)

Заложи на нетипичния съд за сервиране. Лесен и прост начин да привлечеш интерес към презентацията си е да я поднесеш в съд, различен от чиния. Абстрахирай се от традиционните съдове като чинии и купи и виж какво още имаш на разположение – например плочите или дъските, които обикновено се използват за сервиране на сирене, могат да се превърнат в перфктната чиния за основното ти ястие.

Ангажирай всички сетива. Постави си за цел да зарадваш очите, обонянието, усещането за текстура при допир в устата и вкуса, които са основните фактори при оценяване на храната. Но никога не добавяй компонент самоцелно, без това да допълва вкуса или аромата на ястието – винаги взимай под внимание баланса и структурата на всяка съставка и как тя се отразява на вкуса на чинията.

Аранжирай храната в нечетни числа. Колкото по-нечетно, толкова по-добре ;) Храната, подредена в четни числа, изглежда странно в чинията – така че независимо дали поднасяш миди Сен Жак, или кубчета сварени картофи, постави три или пет, а не две или четири в чинията.

Заложи на изчистеното! Малкото е повече! Презентацията зависи от случая. Начинът, по-който ще поднесеш храната за Коледа например, е различен от начина, по който би я поднесъл за рождения си ден. При всекидневното поднасяне на храна вкъщи обаче е добре да залагаш на простотата - колкото е по-изчистена чинията, толкова по-добре! Ако се стремиш към крайна изтънченост, просто постави месото в чинията и зеленчуците в малки странични купички, което автоматично ще го превърне във фокусна точка на чинията ти – семплото е винаги красиво. Това, което трябва да имаш предвид винаги е, че основен фокус на чинията ти трябва да бъде качеството на съставките и изпълнението на техниката, които използваш при готвенето :)

Взимай пример от природата. Храната трябва да бъде приготвена със страст, мисъл и техника, но поднесена така, че да се възприема с лекота. Най-лесно е да взаимстваш идеи от природата – например цветовете да отразяват сезоните с контрастни или преливни нюанси, които предизвикват емоция и изразяват основната ти идея за ястието. Ако приготвяш пиле с картофи и бира през късната есен, заложи на гарнитура от сезонни зеленчуци – например пастет от сушени домати, който със сигурност ще придаде на чинията ти навяващи уют емоции за разлика от вибриращата от цветове и свежест пролетна салата... Но каквато и линия на презентация да избереш, остави съставките да бъдат звездите в чинията!

Добави височина. Понякога добавянето на височина може да направи чинията да изглежда по-интересна. Чрез наслояване или подреждане на съставките можеш да дадеш на ястието по-голяма дълбочина и привлекателност за окото.

Комбинирай аромат и вкус във всяка хапка. Можеш да аранжираш всеки от компонентите на ястието  в чинията един върху друг, което всъщност позволява на този, който опитва храната ти, да се наслади на всички вкусове и текстури на храната с всяка една хапка! Добре е в този случай обаче да започнеш с по-течните съставки отдолу и да надграждаш с останалите, като най-фините и хрупкави текстури да са най-отгоре. По този начин, освен наслояване на вкусове и аромати, ще успееш да запазиш и консистенцията на отделните елементи на композицията.

Гарнитурата да допълва чинията. Гарнитурата трябва да бъде нещо, което добавя още един слой текстура и емоции към чинията, но е в пълна хармония с другите съставки и ги допълва вкусово. Безсмислено е да „отрежеш“ гарнитура и да я сбуташ настрани в чинията, вместо да я разпръснеш за допълнително цвят и текстура сред ястието.


А ако искаш да приготвиш вкусно пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати - ето как :)

Необходими продукти:

За пилето с картофи и бира:
1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)
1 кг картофи
1 ч.л. едро смляна морска сол или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер или на вкус
2-3 с.л. зехтин
60 г масло
2-3 стръка свежи билки – мащерка, розмарин, магданоз или босилек + допълнително, за поръсване
200 мл светла бира
200 мл вода

За пастета от сушени домати:
100 г сушени домати, накиснати предварително в зехтин
100 мл зехтин
50 г запечени орехи или предпочитани ядки + допълнително за поръсване
50 г пармезан, настърган
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка свеж босилек
Сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Загрей фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.
Измий старателно с четка картофите, ако предпочиташ да ги готвиш с кората, или обели, измий и подсуши върху кухненска хартия.
Подсуши пилето с кухненска хартия и натрий с около 1/2 от зехтина цялото пиле отвън и отвътре и поръси обилно със сол и пипер.
Постави част от билките в кухината на пилето, подпъхни крилата и завържи краката с кухненски конец.
Нарежи част от картофите надлъжно на резени, част - на едри кубчета и част на едри кръгчета.
Подреди картофите в тавата, добави бирата и водата, овкуси със сол и пипер и поръси със останалата част от зехтина.


Постави пилето с гърдите нагоре върху картофите. Поръси и пилето, и картофите с нарязаното на дребни кубчета масло и като при печеното сочно пиле печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.
Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие бялото месо със соковете от печенето и да се запази сочно и крехко, полей със соса и печи още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.
Обърни пилето отново с гърдите нагоре,  полей със соса от печенето и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бутчето потече бистър сок.


Докато пилето с картофи се пече, в блендер или кухненски робот смеси продуктите за пастета от сушени домати, без солта и пипера, и блендирай до хомогенна смес. Подправи със сол и пипер на вкус. Ако пастетът е прекалено гъст, добави още малко зехтин – до желаната консистенция.

Прехвърли готовото пиле върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио да отпочине за кратко, преди да нарежеш на порции.
Ако някои от картофите са се „разварили“ при печенето, пасирай с част от соса в отделна купа до гладко пюре.

Аранжирай според предпочитанията си и поднеси със соса от печенето.




Tuesday, November 13, 2018

Спагети с пиле и зеленчуци / Chicken Vegetable Spaghetti





Имах огромното желание да взема участие и да ви поканя да се включитъе и вие активно в предизвикателството на Kikkoman и Блоговодител - "Вкусната храна обича Kikkoman", но явно надцених уменията си да жонглирам с времето и задачите си и днес с уйас открих, че то предизвикателството приключва ... утре :(

Но все пак ще споделя една любима рецепта от студентските си години - лично моя интерпретация на спагети, която, като се замисля сега - си е била чист "пред фюжън" :))
... или направо съм си била без дазнам откривател на фюжън течението в кулинарията!!

Бог знае защо не бях я приготвяла от има-няма 20 години - а е наистина невероятно лесна и страхотна на вкус, а и се оказа, че перфектно се спогаждат със соев сос Kikkoman :)

Дори младежът, който е невероятно придирчив по отношение на смесване на вкусове, се възмути, че досега не съм го приготвела това нещо, а е толкова вкусно - абе, нещо като китайско, ама в италиански (разбирай "невероятно вкусен" - италианската кухня му е май любима, или поне през повечето време...) вариант - т.е. истинска храна (каквото и даозначава това),  'щото китайската сигурно е за мезе, или нещо още по-несериозно ;)

Та ако не се плашие от финаланите прави като такива и още не сте го направили, можете да се  регистрирате за участие малко преди финала...

Ето и Общите условия на играта :)

А ето и рецептата за прословутите ми спагети със зеленчуци и соев сос :))
Забравих да спомена, че рецептата може да приготвя с всякакъв вид пилешкомесо  - от сурово, от буркан, от останалото от печеното пиле от предния ден, или отпилешкото варено, което повече не ви сепоглежда - знаете, студентите не са от най-придирчивите, или понепо мое време - не бяхме :))


Необходими продукти

400 г пилешко месо без кост и кожа, нарязано на ленти, или накъсано (ако е вече термично обработвано)
2-3 с.л. соев сос Kikkoman, или на вкус
1 средно голям морков, настърган на ленти или на едро
1/2 средно голяма краставица, обелена и настъргана на ленти или на едро
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
250 мл пилешки или зеленчуков бульон (или вода и 1 ч.л. домашно приготвена зеленчукова подправка)
щипка сол и пипер на вкус
250-300 г спагети
2-3 с.л. настърган пармезан, за поръсване - по избор
1 с.л. сусам (леко запечен), за поръсване - по избор
ситно нарязан пресен розмарин, за поръсваме - по избор

Начин на приготвяне:

Сваряваме спагетите спорред инструкциите на опаковката.
Междувременно, сгорещяваме в дълбок тиган зехтина и запържваме за минутка чесъна.
Добавяме пилешкото месо, соевия сос и маслото и ако месото е сурово, запържваме за 5-6 минути, а ако е термично обработвано - за минута-две.
Добавяме морковите и  запържваме за 3-4 минути, или докато поомекнат.
Добавяме краставицата (не я подценявайте или прескачайте и заменяйте с нещо друго - придава уникален аромат на ястиетио!), разбъркваме и добавяме бульона.
Оставяме да покъкри на слаб огън, докато течността се редуцира наполовина и добавяме отцедените от водата спагети.
Разбъркваме и оставяме за покъкрят спагетите с месото и зеленчуците за още минута-две.
Поднасяме поръсено с пармезан и свеж розмарин, по избор






Monday, November 12, 2018

Джинджифилова Коледна къщичка и честит имен ден на мен :) / Gingerbread house



Тортата за деня е ... КЪЩИЧКА ;)

Бонбонено-Коледно ми е и това си е!! :)

Затова и за вчерашния ми имен ден тортата беше ... КЪЩИЧКААА :))

Да, джинджифилова Колдна къщичка, с две елхи отпред...

Та Честит имен ден на мен!! Да ми е сладко името и само с добро да се споменава :)

Тази година ми е Коледно от рано, вероятно заради новата Коледно-зимна колекция домашни декорирани бисквитки и къщички на Aromas House, в която се  включих - "Сладка и светла" (демек Candy and Bright), която съвсем скоро се надявам да успея да споделя - та още преди да приключим с тиквите и черепите, вече похапвахме със сутрешното си кафе и пробни варианти на Коледни къщички - едни такива дундести, ароматни и изкусителни :), но за тях - следващия път...

Рецептата за джинджифиловата Коледна къщичка е почти като базовата ми за меденки, но с разни добавки и глезотиййки - ако има интерес, ще я кача подробно веднага :)

Добре де, не съвсем веднага :)

Но обещаното си е обещано - и ето пълната рецепта...

Необходими продукти:

3 яйца, фермерски
280 г кристална захар
120 г мандраджийско масло, меко
4 с.л. натурален мед, разтопен на водна баня
2-3 с.л. кленов сироп
1 с.л. екстракт ванилия
3-4 капки Концентрирана есенция Кленов сироп
2 ч.л. подправки за бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
650-800 г брашно на София Мел

За декориране:
Пастелно розов  и бял (или пастелно син, слонова кост) фондан на FunCakes
Фина пудра захар или Магически прах за разточване на фондан на FunCakes (или царевично нишесте)
Сладкарско лепило на FunCakes
Смес за Роял айсинг на FunCakes
Поръски на FunCakes и Wilton

Инструменти:
Накрайници #1, #2, #3, #22 и #224 и стандартни адаптери на Wilton
Пошове за еднократна употреба
Комплект резци за Коледна къщичка
Резци за бисквитки - Коледна елха и снежинки на Wilton и Städter
Шпатула, за заглаждане на фондан
Точилка за фондан, по избор

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, изсипваме в по-голяма тава, към половината от него добавяме солта, содата и подправките за бисквитки - разбъркваме добре и оформяне нещо като кладенче по средата.
Разбиваме в купа с миксер яйцата и захарта до пухкава смес, добавяме мекото масло, меда, пюрето от тиква и есенциите и разбъркваме до гладка смес.
Изсипваме в кладенчето в брашното и замесваме на ръка средно твърдо тесто, като първо използваме овкусеното със содата и подправките брашно.
В зависимост от големината на яйцата, вида на меда и маслото ми поема между 650 и 800 г брашно, като евентуалния остаък използвам при разточването и оформянето на бисквитките.
Завиваме тестото в стреч фолио и оставяме за 20-тина минути, или за през нощта, в хкладилника.
Загряваме фурната предварително до 160С.
Застиламе дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхост на кора с дебелина около 5-7 мм, изрязваме елементите на къщичката и бисквитките и подреждаме на разстояние в покритите с хартия за печене тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разточваме избрания цвят фондан върху леко поръсена с пудра захар или прах за разточване на фондан работна повърхност с дебелина 3-5 мм, заглаждаме с шпатула за фондан и изрязваме един по един с резците, с който сме изрязали елементите на къщичката, а след това и бисквитките, които сме си избрали.
Намазваме със сладкарско лепило всеки от елементите, залепвамеизрязания фондан върху напълно изстиналия елемент и леко заглаждаме отново с шпатулата.
Изрязваме от бял фондан вратата и прозорците накъщичката и фиксираме със сладкарсколепило на желаните места.
Декорираме с роял айсинг един по един всеки от еленетите и бисквитките и веднага поръсваме с избраните поръски, за да залепнат преди айсингът да е стегнал - и оставяме 30-40 минути да стегне.
Слепваме къщичката с роял айсинг (има клипчета как това става най лесно) и оставяме да стегне за поне 4 -5 часа, или за през нощта.
Декорираме допълнително с роял айсин ипоръски и прикрепяме с айсинг и бисквитките нажеланите места.
И си имаме най-кокетната и сияйна Коледна къщичка, на която и героите от приказките не биха могли да устоят ;)


А ако нямате време да си я приготвите сами, или просто не ви се занимава - можете да си я  поръчате в Aromas House, или на място в магазина на ул. Неофит Рилски 58 в центъра на София :)

А ето версия и в синьо :)


... и версията в слонова кост :) <3







Blogging tips