AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, August 15, 2021

Чийзкейк с манго и маракуя / Mango and Passionfruit Cheesecake


Един божествено свеж и вкусен чийзкейк за рождения ден на съпруга ми отпреди седмица и малко, който едва сега за Богородица успявам да споделя :)

Манго и маракуя - експлозия от тропическа свежест!!

Необходими продукти:

За основата:
200 г обикновени бисквити диджестив (на Лидл)
80 г масло

За чийз крема:
300 г крем сирене
250 г маскарпоне
80 г тръстикова захар
250 г манго, пюрирано
20 г желатин
40 мл студена вода
400 мл млечна сметана (30-36%)

За гарниране:
100 г пулпа от маракуя
1/2 свежо манго, нарязано на ленти с белачка за зеленчуци



Начин на приготвяне:

На основата:
Застиламе дъното на форма с падащо дъно и диаметър 18 см с хартия за печене и борда на формата с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и блендираме за кратко.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен блат с тънък средно висок борд отстрани и оставяме в хладилника да стяга.


На чийзкрема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме с миксер на ниска степен крем сиренето, маскарпонето тръстиковата захар и есенциите до гладък крем.
Добавяме постепенно пюрираното манго и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме млечната сметана и разбиваме докато сместа се посгъсти.
Разтопяваме накиснатия желатин на водна баня, като внимаваме да не кипва.
Отделяме 3-4 ч.л. от разтопения желатин, добавяме ги към пулпата от маракуя и разбъркваме, докато се смесят.
Темперираме останалия желатин, като добавяме по малко от чийз крема и разбъркваме.
Добавяме темперирания желатин към крема на тънка струя, като не преставаме да разбъркваме с миксера на ниска степен.
Изсипваме крема върху основата и със супена лъжица добавяме на 5-6 места от соса от маракуя, като с тънък остър нож разбъркваме, без да стигаме до дъното, за да получим мраморен ефект.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.


На декорацията:
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме в подходящ поднос.
Загряваме леко на водна баня соса от маракуя, само докато се отпусне, ако е прекалено желирана.
Нанасяме равномерно по повърхността на чийзкейка и оставяме леко да се разтече отстрани.
Декорираме с ленти свежо манго и поръсваме със сос от маракуя.


Поднасяме с щедра заливка сос от маракуя :)



Wednesday, August 11, 2021

Сладоледен чийзкейк с горски плодове / Wild Berry Ice Cram Cheesecake

 


Сладолед и плодов чийзкейк са сред любимите изкушения за лятото, а двете заедно, съчетани в един неустом сладоледен чийзкейк с горски плодове, са истинско кулинарно тържество за сетивата.

Рецептата е публикувана и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria


Необходими продукти:

За плодовия сос:
300 г ягоди
75 г кристална захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

За основата:
200 г маслени бисквити
100 г масло, разтопено

За чийз крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
500 мл прясно мляко
80 г захар
200 мл млечна сметана (30%-35%)
1  с.л. екстракт Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
300 г крем сирене

За гарниране:
200 мл млечна сметана (30%-35%)
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. екстракт Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
3-4 с.л. от плодовия сос
50 г ягоди
50 г боровинки
50 г малини


Начин на приготвяне:

На плодовия сос:
В малка тенджера смесваме измитите, почистени и нарязанаи на четвъртинки ягоди със захарта и лимоновия сок и оставяме сместа да заври на умерен огън, като разбъркваме от време на време.
Намаляваме температурата и оставяме да къкри 20-ина минути, или докато сосът се сгъсти, като не преставаме да разбъркваме от време на време.
Отстраняваме от огъня, размачкваме леко плодовете с вилица и охлаждаме.

На основата:
Покриваме дъното на форма с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене и стените на формата с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и блендираме за кратко.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен твърд блат.
Оставяме в хладилника да стяга.

На чийз крема:
В средно голям съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавяме постепенно млякото и разбъркваме добре.
Оставяме да заври, намаляваме температурата на котлона и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстраняваме готовия крем от котлона и оставяме да се охлади леко, като разбъркваме от време на време.
Разбиваме 200 мл млечна сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета.
Прибавяме на части към крем сиренето, като разбъркваме с миксер на ниска скорост, докато се смесят.
След това добавяме постепенно охладения пудинг, като не преставаме да разбиваме с миксер на ниска скорост.
Разстиламе равномерно върху бисквитената основа и собавяме със супена лъжица от плодовия сос на 6-7 места – в центъра и по периферията.
С остър нож разбъркваме внимателно плодовото желе, за да получим мраморен ефект, като внимаваме да не докосваме бисквитената основа и оставяме да се охлади напърно.
Покриваме със свежо фолио и замразяваме във фризера за pone 6 часа.

На декорацията:
Преди да поднесем, разбиваме останалите 200 мл млечна сметана с пудрата захар и ванилията до твърди връхчета.
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме в подходящ поднос.
С помощта на пош и накрайник шприцоваме розички от сметаната по периферията на чийзкейка.
Нанасяме 3-4 с.л. от плодовия сос по средата и декорираме със свежите плодове.



Поднасяме веднага, като разрязваме с остър нож, загрят в топла  вода за чисти и остри разрези, и се уверяваме, че режем докрай през основата.
Съхраняваме сладоледения чийзкейк във фризера.


Blogging tips