Не знам как, но все някакси успявам да се подредя с няколко дини под една мишница ;) сигурно ми е вроден "талант"...
Та точно по средата на подобна забавна ситуация съм заседнала напоследък и времето, което успявам да прекарвам в кухнята и да отделям за любимото си хоби, е (за съжаление) почти отрицателно. Но все пак, макар и по нощите, се пробвам да открадна няколко минути за любима и бърза "манджа".
Та такава е и днешната ми рецепта за котлети с гъби и бира - бърза, лесна и според моите хора :) мноооого вкусна - но пък с ужасни снимки, че е снимана с лошо осветление и по малките часове...
Необходими продукти:
4 свински котлета (моите бяха от врата)
250 г гъби, по-дребни
2-3 с.л. зехтин
60-80 г масло, на кубчета
сол на вкус
пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
3-4 клонки мащерка (или 1 до 2 щипки)
1-2 щипки розмарин
1 чаша бира, можем да заменм за КЕТО с домашен бульон
120-160 г кашкавал, нарязан на филийки
Загряваме фурната до 200 С или 180 С с вентилатор.
Измиваме и подсушаваме гъбките.
Подсушаваме пържолите върху кухненска хартия и овкусяваме със солта и пипера.
Нагряваме тиган с незалепващо покритие и подвижна дръжка, поръсваме със зехтина и "запечатваме" котлетите за около минути от едната страна.
Добавяме маслото, нарязано на кубчета, чесъна, мащерката, гъбите и розмарина и запържваме за още една минута.
Обръщаме котлетите, като се стараем да "овалваме" и гъбите в мазнината с подправките, и запържваме за около минута.
Овкусяваме по избор с още малко сол и пипер и добавяме бирата.
Преместваме в загрятата до 200 С или 180 С с вентилатор фурна и печем около 18-20 минути на долна скара - ако гъбките се запекат едностранно - леко ги разбъркваме и обръщаме.
Покриваме с филийките кашкавал и запичаме за още 3-5 минути, или докато кашкавалът се разтопи и започне леко да се запича.
Сервираме веднага със соса от печеното.
... но се комбинира чудесно и с пържени картофки :)