Необходими продукти:
за кръгла форма 18-22 см
1 лист (400г) бутер тесто Белла
500 мл прясно мляко
1 пакетче пудниг ванилия (на Dr. Oetker)
100 г захар, или на вкус
1/2 с.л. + 1/2 с.л. чист екстракт от ванилия
30 г масло
200 мл млечна сметана
10 г желатин + 40 мл студена вода
1 с.л. пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
Ако ползваме не охладено, а замразено бутер тесто, го размразяваме, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разстиламе бутер тестото върху леко набрашнена работна повърхност и разточваме с точилка, докато успеем да поместим 2 кръга с избрания диаметър върху кората - като не забравяме, че при изпичане тестото се свива с около 1.5 - 2 см.
Аз ползвах за изрязването на кръговете регулеруем ринг за торти, фиксиран на 20 см.
Разполагаме кръгове на разстояние един от друг в покритата с хартия за печене тава (ползвах едната от тавите на фурната) и с нож за пица нарязваме единия кръг на 8-12 парчета, по избор.
Покриваме с хартия за печене и притискаме с втора тава (ползвах втората тава от фурната - по-тежката), за да не се надува прекалено бутер тестото.
Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 10-12 до 15 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме внимателно изпечените кори и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Междувременно приготвяме крема, като накиснем първо в студена вода за 5-10 минути желатина.
Приготвяме ваниловия пудинг според описанието на опаковката и след като вече се е сгъстил достатъчно, добавяме маслото и 1/2 с.л. ванилия и разбъркваме до усвояването им.
Добавяме и накиснатия желатин и разбъркаме отново, докато се усвои от крема.
Разбъркваме крема на ледена баня до пълното му охлаждане.
Разбиваме млечната сметана и 1/2 с.л. ванилия до меки връхчета и на части добавяме към изстиналия ванилов крем, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре.
Стягаме върху тортен поднос или чиния цялата кора с ринга за торти и изсипваме отгоре крема.
Подреждаме нарязаната кора отгоре, без да притискаме особено и оставяме в хладилника да стегне за поне 2-3 часа.
Освобождаваме стегналата пита от ринга, като първо прекарваме тънък остър нож между стените на ринга и питата, ако не сме ползвали ацетатна лента ;) и поръсваме с пудра захар.
Поднасяме с предпочитана гореща напитка - като десерт или закуска...
... или по всяко време - с повод и без повод ;)
Лека, ефирна, ароматна и изключително фина на вкус!!