AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, June 29, 2017

Ароматно печено пиле с картофи в плик / Spicy Chicken with Potatoes in a Roasting Bag




Тази рецепта ми отлежава в черновите от има-няма началото на годината - че то кой ли не знае как да си приготви пиле с картофи ;)

Но когато вкусното е лесно :) си е магия в кухнята!!

Затова и реших все пак да споделя моя нов прочит на вечната класика "Пиле с картофи" с новата, напълно натурална подправка на MAGGI - сол, пипер, червен пипер и чубрица - бързо, лесно и с пикантна хрупкава коричка ;)

И то баш за Петровден!! :)




Необходими продукти:

600-800 г пилешки бутчета
600 г картофи, нарязани на едри кубчета (на 4 или 6 - в зависимост от големината на картофа)
1 опаковка MAGGI® Подправката, или сол, червен пипер, черен пипер, чубрица - на вкус
1-2 с.л. зехтин, по избор
30 г масло, по избор
1 плик за печене
свеж магданоз, нарязан на едро - за сервиране

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С.

Измиваме и подсушаваме бутчетата върху кухненска хартия.
Пъхаме бутчетата и картофите в плика за печене, добавяме MAGGI® Подправката и разтърсваме внимателно, докато подправката се разнесе равномерно по бутчетата и картофите.
Поставяме в подходяща тавичка за печене, добавяме зехтина и маслото - ако ползваме - завързваме плика и печем в предварително загрята до 200С фурна 40-50 минути.
Ако е необходимо - разрязваме плика последните 5-10 минути - за ефект хрупкава коричка :)
Поръсваме с едро нарязан пресен магданоз и поднасяме.




Wednesday, June 21, 2017

Зеленчукови банички / Vegetable Filo Snail Pies



Апетитни, кокетни  и лесни за приготвяне зеленчукови банички, които в  изобилстващия от зеленчуци летен сезон могат  да се превърнат в безспорен хит в менюто на всяка домакиня!


Можете да намерите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella :)


Необходими продукти:

12 листа фини точени кори Белла
1 средно голям патладжан
2 малки тиквички
2 средно големи моркова
3-4 стръка пресен лук
300 г култивирани печурки
2-3 скилидки чесън, пресован
1 малак връзка пресен копър, нарязан на едро
1 малка връзка пресен магданоз, нарязан на едро
60 мл + 2-3 с.л. зехтин
30-50 г масло, разтопено
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
½ ч.л. едро смляна морска или хималайска сол
1 ч.л. черен сусам, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме патладжана на кръгчета и иазкисваме за 10-ина минути в подсолена вода, докато нарежем останалите зенечуци.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме тиквичките на кубчета.
Обелваме (или измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия) и нарязваме на кубчета гъбите.
Измиваме, подсушваме върху кухненска хартия и нарязваме на кубчета и морковите.
Подсушваме върху кухненска хартия накиснатия в подсолена вода патладжан и нарязваме на кубчета.


Смесваме нарязаните на кубчета зеленчуци и гъбите и овкусяваме с 2-3 с.л. зехтин, пресования чесън, солата и пипера.
Изсипваме в едната от покритите с хартия за печене тави и разстиламе на тънък равномерен слой.
Запичаме в загрятат на  180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, като от време на време разбъркваме.
Изваждаме от фурната, добавяме копъра и магданоза и  разбъркваме, докато се смесят.
Разделяме плънката на 6 равни части и оставяме да се охлади.
Покриваме корите за баница с хартия за печене и върху нея влажна кърпа, за да не изсъхват.
Намазваме първата кора със зехтин, покриваме с втората и отново намазваме леко със зехтин, след което с лъжица подреждаме първата част от плънката  надлъжно в краая по дългата страна на корите.


Завиваме на стегнато руло...


... намазваме с разтопено масло рулото и завиваме на стегнато охлювче.


Прехвърляме в покритата с хартия за печене тава – ако е необходимо, фиксираме в края с клечка за зъби, за да не се разтваря охлювчето при печенето – и поръсваме със сусам.


Повтаряме с останалите кори и плънката.
Печем баничките в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-40 минути, като на финала покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегарят.





Поднасяме с кисело мляко, айрян или предпочитана напитка като предястие, лек обяд или вечеря.









Saturday, June 3, 2017

Пилешки шишчета Рас ел ханут / Ras El Hanout Chicken Kebabs



Най-доброто на пазара - това всъщност означава в превод името на микса от подправки Рас ел ханут, с което и моментално ме изкуши измежду богатия асортимент на  Spicentice :)   

Търговците от Северна Африка имат свои собствени рецепти за направата на въпросния микс, като всеки от тях винаги използва съставки с най-високо качество.

Букетът от подправки на Spicentice съдържа сладък червен пипер, джинджифил, кориандър, кимион, канела Cassia Bark, куркума, сол, захар, чили, черен пипер, индийско орехче, бахар, кардамон и специално добавен от тях  като финална нотка - розов цвят, който освен че им е донесъл златен медал за рецептата, на мен ми идва и някак по нашенски близък...


Искаше  ми се да приготвя нещо свежо, ароматно и леко - лятно и носещо на много бира и ледени напитки - и с въпросните шишчета по марокански, приготвени на тиган, буквално уцелих десятката ;)

Необходими продукти:
за 4 порции

600 г пилешки гърди, нарязани на хапки
1-2 с.л. зехтин
свеж магданоз или кориандър, за сервиране
4-6 резенчета лайм, за сервиране
1-2 щипки Рас ел ханут, или прясно смлям черен пипер - за сервиране

 За маринатата:
2-3 с.л. зехтин
1/2  до 1 ч.л. Рас ел ханут, или прясно смлям черен пипер - или на вкус
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
2-3 скилидки чесън, притиснати с плоската страна на ножа
прясно изцеден сок и корите от 1/2 лайм (или лимон)

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме нарязаното на хапки месо, зехтина, сухите подправки, и лайм сока, чесъна и нарязаните на едро кори лайм, разбъркваме добре, покриваме със свежо фолио и оставяме за час-два, или най-добре за през нощта в хладилника.
Разпределям месото между шишчетата, като се стараем да не сбиваме хапките и доовкусяваме със сол и Рас ел ханут, ако е необходимо.
Сгорещяваме зехтина в тигана - чугунен или грил - и печем шешчетата, като ги въртим откъм поне 4 страни около 2-4 минути от всяка страна, в зависимост от големината на хапките.
Поднасяме шишчетата веднага, гарнирани с резенчета лайм и поръсени с едро нарязан свеж магданоз, щипка Рас ел ханут и щедра доза ледена бира - нашата е плодова ;) summer edition, охладено бяло вино или домашна лимонада :)


Можем да гарнираме със свежа салата, грилоани или запечени зеленчуци и чеснов млечен дип...


Blogging tips