AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, December 18, 2023

Джинджифилова къщичка / Gingerbread House

 


Винаги и за всичко знаем, че можем да разчитаме на мама - през цялата година ... и всяка година!!
Затова с младежа решихме за Коледа да ѝ приготвим нейна собствена джинджифилова къщичка :)
Бях си запазила рецептата за най-вкусните джинджифилови бисквитки, които запазват формата си след изпичане преди доста време, някъде през 2018 или 2019 - и най-после настъпи идеалният момент да я изпробваме.
И запретнахме ръкави...
А на мама оставихме да се забвалява с усилията ни и чаша ароматно кафе с пухкава пяна ;)

Необходими продукти:

За джинджифиловото тесто:
220 г масло, меко, но все още студено
220 г кафява захар
160 г течен мед
2 големи яйца
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
40 г Густин - фино царевично нишесте на Dr.Oetker
2 и 1/2 ч.л. канела на прах
2 ч.л. джинджифил на прах
1/8 ч.л. карамфил на прах
1/2 ч.л. сол
600 - 650 г бращно 

За глазурата:
500 г + 2 с.л. суха смес за роял айсинг (белтъчна глазура)
60 мл вода

ИЛИ
2 белтъка
500 г фина пудра захар, пресята
1/2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1/8 ч.л. лимонена киселина


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 190С или 170С с вентилатор.
Приготвяме 2 или 3 плитки тави за печене, в зависимост от големината на формичките за къщичката.
В голяма купа разбиваме с миксер на среда скорост маслото и захарта до гладка смес.
Остъргваме стените и дъното на купата с шпатула, добавяме меда и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме яйцата, едно по едно, като остъргваме стените на купта и разбиваме след всяко добавяне до пълното им усвояване.
Добавяме ванилията, царевичното нишесте, канелата, джинджифила, карамфила и солта и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се смесят.
Добавяме около 2/3 от брашното и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се поеме от сместа.
Добавяме на части, малко по малко, останалата част от брашното, докато тестот се оформи на топка и се отделя от стените на купата.
Разточваме между два листа хартия за печене кора с дебелина около 1 см и изрязваме елементите на къщичката на 1-2 см разстояние.
Прехвърляме с помощта на долния лист хартия за печене в плитките тави за печене и печем от 10 до 14 минути, или докато бисквитките стегнат по краищата и са малко по-меки към средата.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разбиваме роял айсинга - според инструкциите на опаковката, или като смесим всички продукти в голяма купа и разбием с миксер на средно-ниска скорост за 3-4 минути, или до плътна бяла консистенция - ако е необходимо, добавяме с чаена лъжикя по малко от сместа до получаване на желаната консистенция.
Аз лично предпочитам за слепване на къщички да работя с една идея по-плътен айсинг, за по-голяма стабилност на сглобката :))
Прехвърляме готовия айсинг в два 2 поша - единият с малък кръгъл накрайник, а другият с голям кръгъл накрайник.
Декорираме изстиналите елементи на къщичката с роял айсинг с помощта на поша с по-малкия накрайник и оставяме за 45-60 минути глазурата да стегне.
Слепваме къщичката върху подходящ поднос с помощта на поша с по-големия накрайник, като при поставянето на покрива подлагаме с подходящи чаши или малки купи, за да се задържи по-лесно, и оставяме така за 45-60 минути, или докато стегне глазурата.
Междувременно можем да приготвим с останалото тесто бисквитки за допълнителна декорация на къщичката, или за похапване :)
Поръсваме къщичката с 1/2 ч.л. пудра захар за заснежен ефект, по избор.


Месихме, кроихме, строихме, творихме и - воала - къщичката на мама е готова!!

И коледните празници са вече официално открити!!

А вие приготвихте ли си вече Вашата джинджифилова къщичка за Коледа?? ;)

Thursday, December 7, 2023

Най-шоколадовата торта за рождения ден на младежа / The Best Chocolate Cake for My Son's Birthday

 

Тази много шоколадова торта е за най-специалния празник в годината - за рождения ден на сина ни :)

Ще ви споделя моя малка тайна за УАУ ефекта на всеки негов празник ... тортата - винаги старателно подбирам вкуса и визията ѝ - нещо класическо, нещо ново, нещо любимо и нещо специално!

От мига, в който той се появи като най-светъл предколеден подарък в живота ни, и до днес - четвърт век по късно, всеки ден с него е благословия и празник - зарежда ни с много щастие и любов - от онази възторжената, изстрадана, но пречистваща и опияняваща любов - родителската, която ти се иска да раздаваш и да раздаваш, и да споделяш...

...но дискретно и ненатрапчиво по възможност :))

Защото споделената любов е още по-силна, нали?! - независимо от отброените години :)

Блатът е по рецептата за най-шоколадовата торта на Pierre HERMÉ и е само от пет съставки (добре де, 6 - с ванилията, на която не мога да устоя), но пък какви ;) няма начин нещо да се обърка, дори и нарочно :)

А идеята за визията съм заимствала фриволно от Pastry Chef Nicolas Lambert.

Необходими продукти:

На блата:
250 г масло, на стайна температура
180 г захар
4 големи яйца
70 г  брашно
250 г тъмен шоколад
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

На крема:
250 г маскарпоне
50 г масло, на стайна температура
50 г Истински мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За декориране:
50 г тъмен шоколад
1 ч.л. Премиум какао на Dr.Oetker 
1 ч.л. Истински мед
1 стръкче свежа мащерка 


Начин на приготвяне:

На блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се поохлади.
В голяма купа разбиваме с миксер на среднао силна скорост маслото, захарта и ванилията до пухкава смес.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Към сместа добавяме пресятото брашно и разбъркваме добре.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30 – 35 минути, изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно.

На крема:
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост съставките за крема за кратко - около 3-4 минути, или докато се смесят до гладък крем и прехвърляме готовия крем в пош с голям кръгъл накрайник.

На декорацията:
Очертаваме на хартия за печене спирала с диаметър 18 см.
Разтопяваме на водна баня шоколада и прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник.
Очертаваме с шоколада спирала върху обратната страна на хартията за печене и оставяме в хладилника.

Сглобяване на тортата:
Поставяме шоколадовия блат върху подходящ поднос и шприцоваме крема, като започваме от периферията и се движим към центъра на тортата.
Поръсваме вече стегналата шоколадова спирала с какао на прах и с помощта на палетен или широк кухненски нож я поставяме върху тортата.
Декорираме с капчици мед и поръсваме с листенца свежа мащерка.
Режем тортата с горещ сух нож и поднасяме с усмивка :)

Наситено шоколадовия вкус и плътната влажна текстура на основата се допълват перфектно от свежия копринен крем и хрупкавите парченца шоколад от спиралата.

Честит 25 рожден ден, наше пораснало момче!  Нека дните ти са празник!

И нека бог те води в пътя ти, и бди над теб неотлъчно!! 

Ще се радвам да споделите и вашите най-специални празници и малките ви тайни за успеха им :)

Blogging tips