Тази много шоколадова торта е за най-специалния празник в годината - за рождения ден на сина ни :)
Ще ви споделя моя малка тайна за УАУ ефекта на всеки негов празник ... тортата - винаги старателно подбирам вкуса и визията ѝ - нещо класическо, нещо ново, нещо любимо и нещо специално!
От мига, в който той се появи като най-светъл предколеден подарък в живота ни, и до днес - четвърт век по късно, всеки ден с него е благословия и празник - зарежда ни с много щастие и любов - от онази възторжената, изстрадана, но пречистваща и опияняваща любов - родителската, която ти се иска да раздаваш и да раздаваш, и да споделяш...
...но дискретно и ненатрапчиво по възможност :))
Защото споделената любов е още по-силна, нали?! - независимо от отброените години :)
А идеята за визията съм заимствала фриволно от Pastry Chef Nicolas Lambert.
Необходими продукти:
На блата:
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
На крема:
50 г Истински мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За декориране:
50 г тъмен шоколад
1 ч.л. Премиум какао на Dr.Oetker
1 ч.л. Истински мед
1 стръкче свежа мащерка
Начин на приготвяне:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се поохлади.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
На крема:
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост съставките за крема за кратко - около 3-4 минути, или докато се смесят до гладък крем и прехвърляме готовия крем в пош с голям кръгъл накрайник.
На декорацията:
Очертаваме на хартия за печене спирала с диаметър 18 см.
Разтопяваме на водна баня шоколада и прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник.
Очертаваме с шоколада спирала върху обратната страна на хартията за печене и оставяме в хладилника.
Сглобяване на тортата:
Поставяме шоколадовия блат върху подходящ поднос и шприцоваме крема, като започваме от периферията и се движим към центъра на тортата.
Поръсваме вече стегналата шоколадова спирала с какао на прах и с помощта на палетен или широк кухненски нож я поставяме върху тортата.
Декорираме с капчици мед и поръсваме с листенца свежа мащерка.
Режем тортата с горещ сух нож и поднасяме с усмивка :)
Наситено шоколадовия вкус и плътната влажна текстура на основата се допълват перфектно от свежия копринен крем и хрупкавите парченца шоколад от спиралата.
Честит 25 рожден ден, наше пораснало момче! Нека дните ти са празник!
И нека бог те води в пътя ти, и бди над теб неотлъчно!!
Ще се радвам да споделите и вашите най-специални празници и малките ви тайни за успеха им :)
No comments:
Post a Comment