AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, December 7, 2023

Най-шоколадовата торта за рождения ден на младежа / The Best Chocolate Cake for My Son's Birthday

 

Тази много шоколадова торта е за най-специалния празник в годината - за рождения ден на сина ни :)

Ще ви споделя моя малка тайна за УАУ ефекта на всеки негов празник ... тортата - винаги старателно подбирам вкуса и визията ѝ - нещо класическо, нещо ново, нещо любимо и нещо специално!

От мига, в който той се появи като най-светъл предколеден подарък в живота ни, и до днес - четвърт век по късно, всеки ден с него е благословия и празник - зарежда ни с много щастие и любов - от онази възторжената, изстрадана, но пречистваща и опияняваща любов - родителската, която ти се иска да раздаваш и да раздаваш, и да споделяш...

...но дискретно и ненатрапчиво по възможност :))

Защото споделената любов е още по-силна, нали?! - независимо от отброените години :)

Блатът е по рецептата за най-шоколадовата торта на Pierre HERMÉ и е само от пет съставки (добре де, 6 - с ванилията, на която не мога да устоя), но пък какви ;) няма начин нещо да се обърка, дори и нарочно :)

А идеята за визията съм заимствала фриволно от Pastry Chef Nicolas Lambert.

Необходими продукти:

На блата:
250 г масло, на стайна температура
180 г захар
4 големи яйца
70 г  брашно
250 г тъмен шоколад
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

На крема:
250 г маскарпоне
50 г масло, на стайна температура
50 г Истински мед
100 мл млечна сметана
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл

За декориране:
50 г тъмен шоколад
1 ч.л. Премиум какао на Dr.Oetker 
1 ч.л. Истински мед
1 стръкче свежа мащерка 


Начин на приготвяне:

На блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор и застиламе плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме да се поохлади.
В голяма купа разбиваме с миксер на среднао силна скорост маслото, захарта и ванилията до пухкава смес.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Към сместа добавяме пресятото брашно и разбъркваме добре.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме до хомогенна смес.
Изсипваме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30 – 35 минути, изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно.

На крема:
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост съставките за крема за кратко - около 3-4 минути, или докато се смесят до гладък крем и прехвърляме готовия крем в пош с голям кръгъл накрайник.

На декорацията:
Очертаваме на хартия за печене спирала с диаметър 18 см.
Разтопяваме на водна баня шоколада и прехвърляме в пош с малък кръгъл накрайник.
Очертаваме с шоколада спирала върху обратната страна на хартията за печене и оставяме в хладилника.

Сглобяване на тортата:
Поставяме шоколадовия блат върху подходящ поднос и шприцоваме крема, като започваме от периферията и се движим към центъра на тортата.
Поръсваме вече стегналата шоколадова спирала с какао на прах и с помощта на палетен или широк кухненски нож я поставяме върху тортата.
Декорираме с капчици мед и поръсваме с листенца свежа мащерка.
Режем тортата с горещ сух нож и поднасяме с усмивка :)

Наситено шоколадовия вкус и плътната влажна текстура на основата се допълват перфектно от свежия копринен крем и хрупкавите парченца шоколад от спиралата.

Честит 25 рожден ден, наше пораснало момче!  Нека дните ти са празник!

И нека бог те води в пътя ти, и бди над теб неотлъчно!! 

Ще се радвам да споделите и вашите най-специални празници и малките ви тайни за успеха им :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips