AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, December 27, 2019

Пълнено празнично пиле в няколко лесни стъпки / Holiday Roast Chicken and Stuffing Tips



Последният и предстоящият месец са изпълнени с празници и на всеки от нас  му се иска да се представи подобаващо пред семейството и гостите си с визуално пленителна и незабравима на вкус трапеза – нещо празнично,  нещо засищащо, нещо впечатляващо и нещо неповторимо!!
Нещо като пълнено празнично пиле :)
Приковава веднага вниманието с изкусителния си вид, възбужда интереса с тайнствата на уханието си и пленява окончателно сетивата ни с магията на нейно величество „Плънката“!
И независимо дали я наричаш плънка, пълнеж или гарнитура, празничното меню е непълноценно без нея, защото е онзи специален и запомнящ се компонент, който превръща ястието в незабравимо.

Ето и няколко лесни за следване стъпки, с които гостувам на Градус и с помощта на които празничното ти пълнено пиле ще бъде звездата на празника :)

Планирай правилно
Правилното планиране е от ключово значение. Затова първо оредели от какво количество плънка имаш нужда. Ако в менюто си предвиждаш пълнени пилешки гърди без кост или пълнени бутчета, планирай около ½ чаша приготвена плънка за всяка порция. Ако обаче планираш да приготвиш цяло пиле Градус в зелената опаковка, защото не обичаш да правиш компромиси с качеството и вкуса на пилешкото месо,планирай около ¾ чаша приготвена плънка на всеки килограм сурова птица.

Приготви безопасно
И ако не всички са на едно мнение относно точните съставки на перфектната плънка, то безспорно всички са съгласни, че плънката трябва да се приготвя безопасно, за което ще ти необходим термометър. Плънката е безопасно приготвена при минимална вътрешна температура от 74° С, независимо дали е приготвена вътре в птицата, или отделно. Или ако не разполагаш с термометър, добре е да отделиш за готвене 40-45 минути на килограм от пилето, включително с плънката – т.е. ако планираш да приготвиш пълнено пиле от около 1.5 кг  и плънка около 0.5 кг – добре е да готвиш напълнената вече птица не по-малко от 90 минути.

Готви веднага
Веднъж вече планирана и подготвена, плънката е добре да се приготви веднага, което предотвратява образуването на неблагоприятно бактерии. Ако все пак ти се налага да приготвиш плънката предварително, след като я подготвиш я замрази, но не я съхранявай сурова в хладилника.

Не охлаждай
В името на безопасността, не трябва да охлаждаш току що приготвената плънка, преди да я напълниш, а точно обратното – да я приготвиш непосредствено преди пълненето и готвенето на птицата.

Не претъпквай
Плънката трябва да е влажна, а не суха, защото при термична обработка бактериите се унищожават по-бързо във влажна среда, и не трябва да прекаляваш с количеството плънка, за да може да се сготви правилно.

Сготви преди да смесиш
Ако избраната плънка включва употребата на птиче месо, морски дарове или други меса, сготви предварително суровите съставки, преди да ги смесиш с останалите продукти

Остави да отпочине
След като и пилето, и плънката са вече сготвени, остави готовото ястие да престои 20 минути, за да завърши процеса на готвене. Веднага след това извади плънката и нарежи пилето на порции.

Провери или приготви отделно
Бъди особено внимателен ако приготвяш пълнени пилешки гърди, бутчета или други по-малки части, а не цялото пиле – защото, дори и месото да е достигнало подходящата температура на готвене, плънката може и да не е достигнала необходимите 74° С  , да не е съвсем сготвена и да съдържа вредни бактерии… Затова, ако не разполагаш с термометър в подобни случаи, по-добре си приготви плънката отделно :)

Съхранявай правилно
Ако ти остане от плънката, приготвена в пилето, прехвърли в добре затварящ се съд и съхранявайте в хладилник до три - четири дни или го замрази за по-дълго във фризер. Съхранявай по същия начин и плънката, приготвена отделно.

А ето и моето предложение за Празнично пиле, пълнено с кестени и сушени плодове, достойно да бъде поднесено и на най-изисканата трапеза :)



Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус в зелената опаковка (около 1.5 кг)
60 г масло
1 с.л. прясно смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1 с.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1 ч сухо бяло вино (или домашен пилешки или зеленчуков бульон, или вода)
Клонки свеж магданоз, розмарин и салвия, за подложка и сервиране

За плънката:
100 г бекон (или панчета, прошуто), нарязан на кубчета
100 г свинско месо, нарязано на кубчета
200 г свинска кайма (или смес)
5-6 кестена, сварени и обелени, нарязани на кубчета
5-6 сушени сини сливи, нарязани на дребно
5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
50 г лешници, леко запечени и нарязани на едро
1 ч крутони (или ¾ чаша галета)
½ ч настърган пармезан
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно (или 1 ч.л. сух)
1 ч.л. прясна салвия, нарязана на ситно (или ¼ ч.л. суха)
½ ч.л. пресен розмарин, нарязан на ситно ( или ¼ ч.л. сух)
1-2 щипки индийско орехче, на прах

За глазурата:
прясно изцеден сок от ½ портокал
1 ч.л. мед
40 мл зехтин



Начин на приготвяне:

Загрей предварително фурната на 220С или 200С с вентилатор.
Измий и подсуши пилето отвън и отвътре и натрий отвътре с масло, сол и пипер.
В тиган с тежко дъно сгорещи 2 с.л. зехтин и запържи нарязания на кубчета бекон до златисто.
Добави нарязаното на кубчета свинско месо и каймата и готви 15-20 минути, като разбъркваш от време на време.
Добави нарязаните кестени, сушените плодове и лешниците и готви още 6-8 минути.
Отстрани от огъня и добави крутоните (или галетата), пармезана, яйцето зелените подправки, сол и пипер на вкус и разбъркай.
Веднага напълни пилето с плънката и заший с готварски конец или фиксирай с клечки за зъби.
Намажи обилно с масло и втрий сол и пипер.


Постави в тава за печене върху подложка от клонки свеж магданоз, розмарин и салвия.
Полей с бялото вино и печи 20 минути в предварително загрята на 200С  фурна.
Намали температурата на 180С и печи още 1 час, като поливаш от време на време със сосовете от печенето (ако е необходимо, долей ½ чаша вода и покрий с намаслено алуминиево фолио, да не прегаря).
10 минути преди пилето да е готово, полей обилно с 2/3 от глазурата и печи без фолио – за приятен загар.
Преди да извадиш от фурната, полей с останалата част от глазурата.
Извади от фурната и остави 20 минути да отпочива и да се довърши процеса на готвене на плънката.


Отстрани конците или клечките за зъби и извади веднага плънката в отделна съдинка. Нарежи по избор пилето на порции или поднеси цяло със соса от печенето, плънката и свежа салата по избор.


Специално за имения ден на младежа!! ;)
И честито на всички именици!! Наздраве :)

Friday, December 20, 2019

Шоколадова торта с гльог и фин шоколадов Philadelphia мус с канела / Chocolate Cake with Glogg and Fine Chocolate Cinnamon Mousse



Има торти, които ухаят на уютни вечери край огъня в камината с любими хора, торти с вкус на сбъднати желания и необуздани копнежи за още и още нови и вълнуващи изживявания…
Точно за такава торта е днешното ми предложение – с плътен завладяваш шоколадов вкус, сгряващи нотки на греяно скандинавско вино с плодове и ефирен шоколадов Philadelphia мус с дъх на безкрайни зимни празници :)



Необходими продукти:

За гльога:
750 мл предпочитано червено вино
200 мл водка
Кора от портокал
1 парче пресен джинджифил
Пръчка канела
3-4 гвоздейчета карамфил
4-5 зърна кардамон, с шлюпките
1-2 звездички звездовиден анасон
3-4 зърна бял пипер
1/2пръчка ванилия, със семената (или 1 с.л. екстракт ванилия)
150-200 г кафява захар, или на вкус

За шоколадовия блат:
300 г масло
300 г натурален шоколад за топене
6 жълтъка + 150 г захар
6 белтъка + 150 г захар
1 с.л. екстракт ванилия
160 г брашно
40 г какао на прах
10 г (1 пакетче) бакпулвер
1 щипка сол

За желето с гльог и плодове:
240 мл гльог
1 портокал (120 г), обелен и почистен от ципите
1 ябълка (120 г), обелена и почистена от семките
100 г кафява захар
1 ч.л. лимонена киселина
10 г желатин на прах + 40 мл студена вода

За шоколадовия мус с канела
525 г крем сирене Philadelphia
100 г кафява захар
1 с.л. емулсия канела , или 5 г канела на прах
1 ч.л. екстракт ванилия
200 г натурален шоколад за топене + 200 мл млечна сметана
400 мл млечна сметана
20 г желатин на прах + 60 мл студена вода

За декориране и сервиране:
250 г от шоколадовия Philadelphia мус + 50 г тъмен шоколад
2-3 с.л. како на прах
свежа зеленина - дафинови, маслинови или цитрусови листа
сухи червени плодове
2-3 пръчка канела
 3-4 звездички звездовиден анасон
стафиди + обелени бадеми, по избор


Начин на приготвяне:

На гльога:
Накисваме в плътно затворен съд от предния ден подправките, без захарта, във водката.
Прецеждаме, смесваме с виното и захарта и загряваме, без да позволяваме да кипне.
Отделяме 240 мл от напитката за желето с плодове и около 150 мл за сиропиране на блатовете (по избор), а останалото оставяме за сервиране с тортата :)

На Шоколадовия блат:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за тортa с подвижен борд и диаметър 20см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно, ако разполагаме само с 1 форма.
Пресяваме брашното с какаото и бакпулвера.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, като разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади.
Разбиваме жълтъците със захарта и ванилията до пухкав крем и добавяме на части към охладения шоколад, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното му поемане от сместа.
Разбиваме белтъците със шипка сол на сняг и добавяме постепенно захарта, като разбиваме до меки връхчета.
Добавяме отново на части към шоколадовата смес, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пълното им усвояване.
Добавяме на части брашното с какао и бакпулвер и разбъркваме внимателно с шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Разделяме на 3 равни части, прехвърляме в подготвените форми за печене, заравнявам и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, като след 15-тата минута разменяме местата на формите, за да се изпекат блатовете равномерно (или печем последователно, ако ползваме само 1 форма).
Изваждаме готовите блатове от фурната, освобождаваме ог формите и оставяме да се охладят напълно.


На желето с гльог и плодове:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме заедно гльога, плодовете и захарта, добавяме лимонената киселина и оставяме да къкрят заедно10-ина минути.
Отстраняваме, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтапяне.
Пюрираме с пасатор до хомогенна смес и оставяме да се охлади и да започне да стяга.

На шоколадовия мус:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Кипваме 200 мл млечна сметана, добавяме към шоколада и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтопяване и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето Philadelphia с кафявата захар, ванилията и канелата до гладък крем.
Добавяме охладения шоколад към крем сиренето и разбиваме отново до гладък крем.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета и добавяме на части към Philadelphia крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.
Отделяме 250 г от муса за измазване на тортата, а останалата част разделяме на 2 равни части.


Сглобяване на тортата:
Сглобяваме тортата, като фиксираме първия блат с малко от крема върху подходящ поднос за торта.
Стягаме блата с ринг за торти и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Сиропираме блата с помощта на сладкарска четка, изсипваме половината от желето с гльог и заравняваме.
Изсипваме половината от муса и отново заравняваме.
Покриваме с втория блат и отново повтаряме със сиропирането, желето и муса.
Накрая покриваме с последния блат, с дъното нагоре, покриваме със стреч фолио и оставяме тортата в хладилника да стяга поне 4 часа, или за през нощта.
Когато тортата е готова, разтопяваме на водна баня оставения за целта шоколад, добавяме го към заделения за измазване на тортата мус и разбъркваме до хомогенна смес.
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатната лента и измазваме с шоколадовия мус.
Покриваме от всички страни с тънък слой какао на прах и декорираме със вечно зелени клонки, сухи червени плодове, пръчки канела и звездовиден анасон.
Поднасяме със затоплен грьог, който можем да поднесем с белени бадеми и стафиди, по избор.




Monday, November 11, 2019

Чийзкейк с маскарпоне и боровинки (кето) и Честит имен ден на мен!! / Mascarpone Blueberry Cheesecake (Keto)


Един възхитителен чийзкейк за чиста съвест с вкус на боровинки и топла есен...

... и Честит имен ден НА МЕН!! :)


Необходими продукти:
...за торта с диаметър 20 см

За кето сладкото от боровинки:
300 г боровинки
200 мл вода
2-3 с. л. ксилитол (или захар за нережимно сладко)
1 ч.л. пектин или смлени зърна чия
1 ч.л. агар-агар (или желатин, накиснат предварително във вода)
1 ч.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка

За основата:
160 г бадемово брашно
20 г кокосово брашно
40 г кокосови стърготини
2 с.л. како
1-2 с.л. ксилитол
80 г масло, разтопено
40 г (1-2 с.л.) кето сладко от боровинки
1 ч.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка

За крема:
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
3-4 с.л. ксилитол (или пудра захар за нережимен чийзкейк)
100 г кето сладко от боровинки
1 с.л. емулсия боровинка, или 1-2 капки есенция боровинка
20 г желатин
50 мл студена вода
400 г млечна сметана

За глазурата:
200 г кето сладко отборовинки
1-2 ч.л. разтопен желатин

За декориране:
50 г крем маскарпоне
50 г свежи боровинки
свежи листенца мента



Начин на приготвяне:

На кето сладкото от боровинки:
Кипваме в съд с дебело дъно водата, намаляваме котлона на ниска степен, добавяме боровинките и оставяме да къкри около 5 минути.
Със сух черпак отделяме около 1/2 чаша от сока на сладкото в суха чаша и разтваряме пектина и агар-агара.
Връщаме обратно в сладкото и оставяме още 5-6 минути да къкри.
Добавяме ксилитола и емулсията боровинки, разбъркваме да се разтопи и отстраняваме.
Изсипваме в подсушено и затоплено бурканче (окло 340 мл) и обръщаме с главата надолу да се стерилизира, ако няма да ползваме веднага :)

На основата:
В блендер или кухненски робот смиламе сухите съставки за кратко, докато се смесят.
Добавяме останалите и отново смиламе, до грубо тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на диаметър 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Изсипваме тестото в ринга, с мерителна лъжица за кафе притискаме до равномерен блат и оставяме в хладилника да стяга, покрито със свежо фолио.

На крема:
Накисваме желатина предварително в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме в купа маскарпонето, заквасената сметана и ксилитола до гладък крем, отделяме около 50 грама в пош с накрайник кръг #3 на Wilton и оставяме в хладилника, за декорирна на чийзкейка.
Добавяме сладкото от боровинки и емулсията и разбиваме отново.
В отделна купа разбиваме млечната сметана до меки връхчета.
Разтопявяме желатина на ниска мощнст в МВ или на водна баня, като внимаваме да не кипне, отделяме 1-2 ч.л. за глазурата и добавяме останалото при непрекъснато разбиване към боровинковия крем.
Добавяме на части и разбитата сметана, като разбъркваме от долу нагоре с шпатула до пълното ѝ усвояване.
Изсипваме върху основата и прибираме за 10-15 минути във фризера, покрита със свежо фолио.

На глазурата:
През това време затопляме леко на ниска мощност в МВ или на водна баня останалото сладко от боровинки, добавяме заделения разтопен желатин и разбъркваме добре.
изсипваме охладеното сладко върху леко стегналия във фризера чийзкейк, покриваме ринга отново със свежо фолио о оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга (или за 1.- 1.5 часа във фризера, ако сме много на зор ;)

На декорацията:
Освобождаваме готовия чийзкейк от ринга и ацетатната лента и очертаваме 3-4 произволни кръга по периферията с отделения в поша маскарпоне крем.
Декорораме с цели и нарязани пресни боровинки и листенца свежа мента.
Поднасяме с любима напитка и без угризения ;)


Да ми е сладко името и честито на всички именици и празнуващи!! <3


Monday, October 28, 2019

Душевен комфорт и домашен уют с порция пилешки пай / Best Chicken Pot Pie Tips


Гостувам на Градус - Естествено вкусно пиле с няколко лесни трика за приготвяне на перфектния пилешки пай - ако и вие сте почитатели на това сгряващо сетивата кулинарно изкушение, заповядайте да им погостуваме пак заедно  🐓🥧🐓🥧🐓

Пилешкият пай е от ястията, които само с вида си предразполагат към душевен комфорт, а вкусът им навява оня неповторим домашен уют, за който всеки от нас копнее.
Не е от помпозните блюда, които взривяват възприятията като фойерверки, но като с магия събира всички вкъщи около масата и сгрява сетивата с богатия си аромат и вкус, скрити под хрупкава коричка.


Ето и няколко лесни идеи за приготвянето на вкусен пилешки пай за през хладните есенни дни и вечери :)

Започни от месото
Въпреки че се получава прекрасно и от пилешки гърди или бутчета, пилешкият пай си заслужава да се приготви от цяло обезкостено пиле, защото нищо не може да замени вкуса на домашно приготвения бульон от качествени пилешко месо, подправки и зеленчуци. Затова по-добре заложи на цяло пиле Градус в зелената опаковка – така освен качествено месо и страхотен бульон за пая, в крайна сметка ще имаш и неповторима на вкус домашна пилешка супа, която ще ти спести още часове прекарани в кухнята :)

Свари пилето с подправките и зеленчуците
Сложи пилето в голяма тенджера, покрийте със студена вода и изчакай да кипне, след което обери старателно пяната от повърхността – така ще гарантираш чистия вкус и вид на бульона си. Добави зеленчуците и подправките, като леко завишиш количеството на зеленчуците, за да останат и за супата, намали котлона и остави да къкри, докато магията се случва. На финала добави картофите – освен, че така ще са готови за добавяне към плънката на пая, ще са уплътнили прекрасно и бульона.

Подготви тестото
Независимо дали ще използваш домашно приготвено или готово многолистно тесто, добре е докато пилето се готви да подготвиш корите на пая си, според размера на съда, който ще използваш и да оставиш в хладилника да чакат реда си – така си гарантираш добре изпечена и хрупкава долна и горна коричка на пая, а не нейно глетаво подобие.

Отдели месото от костите
Отдели месото на гърдите и бутчетата от костите на пилето и нарежи на кубчета – така си гарантираш сочно и вкусно месо за приготвянето на пая, заедно с ароматен и питателен домашно приготвен бульон, получен от варенето на цялото пиле със зеленчуците .

Две ястия с едно готвене
Останалата част от пилето, обезкости и върни в тенджерата за супата – така с едно готвене получаваш  две ястия – необходимо е само да добавиш 1-2 шепи фиде, по избор и да застроиш супата с 1-2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко и останалото разбито яйце от глазурата на пая  ;)

Не пропускай запръжката
За да има паят ти оная вълшебен вкус и аромат на домашен уют и неустоимата кадифена консистенция на соса, не пропускай да запържиш в маслото лука и брашното – това ще му придаде онова специално очарование на домашно приготвена храна, което единствено бабите и майките и само някои от звездните готвачи знаят как се постига…

Обърни внимание на плънката
За кремообразен и плътен сос използвай сметана, вместо прясно мляко – все пак приготвяш глезеща сетивата комфортна, а не диетична храна.
След като плънката е готова, остави да се охлади до топло, но не горещо състояние – така ще си спестиш грижите с вдлетяването на тестото.
Ако приготвяш плънката предварително – например от предния ден или вечер, остави да се охлади напълно и съхранявай в плътно затворен съд в хладилника.

Не подценявай коричката
Извади всяка от корите на пая от хладилника непосредствено преди да използваш, така многолистното тесто ще остане по-стегнато и ще се разлисти правилно при печене. За хрупкав ефект, притисни добре горната кора към долната, докато се запечата и по желание оформи къдрици за по-кокетен вид на пая. С остър нож прободи непосредствено преди печене на няколко места горната кора – за да пропуска парата при готвенето, намажи с разбито яйце за златист загар и поръси с едро смляна морска сол.

А ето и моето предложение за ароматен пилешки пай :)

Необходими продукти

1 цяло пиле Градус
2 кори (800 г) многолистно тесто
4-5 средно големи картофа, обелени и нарязани на кубчета
2 моркова
1-2 резена целина
1 глава лук, нарязан на едро
2 стръка свежа целина, нарязани на 2
1-2 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
½ с.л. едра морска сол
1 чаша грах, замразен
1 чаша царевица, замразена
1 и 1/3 чаша домашен пилешки бульон
1 чаша (200 мл) млечна сметана
60 г масло
60 г брашно
1 яйце
3-4 стръка пресен магданоз
1-2 стръка розмарин
Сол и пипер на вкус



Начин на приготвяне:

Постави в голям съд пилето, покрий с вода, кипни и отстрани с решетъчна лъжица пяната.
Намали котлона на по-ниска температура, добави зеленчуците само ¼ от главата лук (без граха и царевицата) и подправките и остави да къкри в продължение на 45 минути, или докато пилето се свари.
Около 10 минути преди края, добави картофите нарязани на кубчета.
Докато пилето се приготвя разточи всяка от корите тесто върху леко набрашнена повърхност и изрежи според големината на съда, в който ще приготвяш пая 2 кръга, като долния трябва да е по-голям и  да покрива и дъното, и стените на съда.
Покрий всяка от корите със свежо фолио и остави в хладилника.
Извади свареното пиле от тенджерата и остави настрана да се охлади.
Извади в отделен съд с решетъчна лъжица желаното количество зеленчуци и отдели 1и 1/3 чаша от бульона.
След като пилето е достатъчно охладено, отдели месото от гърдите и бутчетата от костите и нарежи на кубчета за пая.
Останалата част от пилето, обезкости и върни в тенджерата с останалия бульон и зеленчуци, добави шепа замразен грах и 2-3 шепи фиде и остави още 5-10 минути да покъкри – така, след като я застроиш с 1-2 с.л. заквасена сметана или кисело мляко и останалото от глазурата на пая яйце – ще имаш фантастична домашна пилешка супа.
Загрей предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
В съд с тежко дъно запържи маслото и лука, докато стане прозрачен.
Добави брашното и запържи до златисто, като разбъркваш непрекъснато.
Добави бульона и разбъркай.
Добави млечната сметана и разбъркай до гладък сос.
Добави нарязаното на кубчета месо и зеленчуците, заедно с граха и царевицата и разбъркай.
Отстрани и остави да се охлади – плънката трябва да е топла, но не гореща, за да не се вдлети тестото.
Намасли дъното и стените на съда за пая и покрий с по-голямата кора.
Изсипи плънката и заравни.
Покрий с втората кора и притисни, за да се запечата добре – по избор, оформи къдрици от тестото.
С остър нож оформи няколко прореза в горната кора, през които да излиза парата при готвенето.
Намажи с разбито яйце, поръси с едро смляна морска сол и печи в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 30-35 минути, като на финала можеш да покриеш пая с алуминиево фолио, дане прегаря.
Извади готови я пай от фурната и остави за кратко да отпочине, преди да поднесеш.


Можеш да охладиш пая напълно и да поднесеш нарязан със свежа салата.



Thursday, October 24, 2019

Pumpkin Spice Latte Чийзкейк, или чийзкейк Лате с ароматно пюре от тиква и карамел / Pumpkin Spice Latte Cheesecake



Есента, освен богата на багри, е богата и на вкусове и аромати, които успяват да сгреят сетивата ни по неповторим начин и да ни карат постоянно да копнеем за домашен уют и душевен комфорт…
За себе си открих наскоро, че по това време на годината има комбинация от вкусове и аромати, която успява да ме накара да се чувствам спокойно и уютно навсякъде и по всяко време – онова специалното кафе с пухкава млечна пяна и пристрастяващия вкус на пюре от тиква, карамел и ароматни сгряващи подправки, нали се сещате??! А вкусът му, добавен към любимия на всички у нас чийкзейк с крем сирене Philadelphia, се оказа магия, най-вкусната есенна магия!! :)

Необходими продукти:
за форма с размер 20-22 см

За основата:
250 г бисквити с масло, или предпочитани бисквити
80 г масло, разтопено
2 с.л. како на прах
1 ч.л. нескафе на прах, разтворено в 1 с.л. вряла вода, по избор

За пюрето от тиква:
100 г печена (или сварена) тиква, без кората
1-2 с.л. течен мед, или на вкус
½ ч.л. подправка за коледни бисквитки (или букет от канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче)
½ ч.л. есенция ванилия (1 прахче, или ½ ампула)

За крема:
125 г пюре от тиква
200 г заквасена сметана
80 - 100 г кристална захар
80 - 100 г кафява захар
1 ч.л. есенция ванилия (2 прахчета, или 1 ампула)
1 с.л. нес кафе на прах, разтворено в 1-2 с.л. вряла вода, по избор
400 мл млечна сметана
20 г желатин на прах 
50-60 мл студена вода
100 мл горещо кафе
100 мл горещо прясно мляко

За карамеления сос:
100 г кристална захар
80 г масло
80 мл млечна сметана
1 щипка сол

За гарниране:
12 половинки орехи, запечени леко с масло, кафява захар и подправки за бисквитки


Начин на приготвяне:

В подходяща тортена чиния или поднос фиксираме ринг за торти с размер 20 см и покриваме стените му с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Добавяме останалите продукти и отново смиламе до хомогенна смес.
Изсипваме в подготвения ринг и с дозиращата лъжица за кафе или дъното на чаша притискаме до получаването на плътна основа, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника.
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
В голяма купа разбиваме с миксер крем сиренето Philadelphia, пюрето от тиква, заквасената сметана, бялата и кафявата захар, ванилията и нес кафето до гладък крем.
В отделна купа разбиваме с миксер млечната сметана до меки връхчета.
Разтваряме накиснатия желатин в горещото мляко с кафе и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Добавяме на тънка струйка към чийзкрема при непрекъснато разбъркване до пълното му усвояване.
Добавяме на етапи разбитата до меки връхчета млечна сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав крем.
Отделяме 1 чаша от сместа, за гарниране на чийзкейка и изсипваме останалата част върху бисквитената основа, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга поне 4 часа, или за през нощта.
След като чийзкейкът е вече стегнал, приготвяме карамеления сос, като в малък съд карамелизираме захарта до светъл кехлибар, отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, като разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка загрятата сметаната, разбъркваме до гладък сос и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време.
Прехвърляме останалия крем в пош с предпочитан накрайник.
Изсипваме охладения карамелен сос върху чийзкейка и оставяме за кратко да стегне.
Освобождаваме чийзкейка от ринга и ацетатната лента или хартията за печене и декорираме с оставения за целта крем.
Гарнираме със запечените с масло, кафява захар и подправки орехи.
Разрязваме със сух и затоплен нож и поднасяме с любима гореща напитка.




Saturday, October 5, 2019

Тарт с праскови и ванилов сладолед / Peach and Vanilla Ice Cream Tart





Ако и на вас не ви се прощава все още с лятото, непременно си пригответе този ароматен тарт с праскови и ванилов сладолед!!

Необходими продукти:

1 кора бутер тесто (400 гр)
6 средно големи праскови
100 г кафява захар
50 г бадем, нарязани на ситн
1 яйце
40 мл ром
Уьхсвду явьадвеар юь жьихсиьхе

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Загряваме предварително фурната на 200С.
Разточваме леко кората и поставяме в покрита с хартия за печене плитка тава.
Очертаваме с остър нож вътре в кората по-малък правоъгълник, като оставяме борд около 3-4 см.
Разполовяваме прасковите и подреждаме във вътрешния правоъгълник.
Намазваме с разбитото яйце.
Поливаме прасковите с рома.
Поръсваме с кафявата захар и бадемите.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 20-25 минути.


Изваждаме и нарязваме на 12 парчета.
Поднасяме веднага с топка ванилов сладолед.


Днес татко щеще да навърши 72 години...
Някакси не ми беше тортено и празнично и нямах сили да приготвям каквото и да е...
Но съм сигурна, че този хрупкав и ароматен сладкиш с плодове и сладолед щеще страшно да му хареса :)


Friday, September 27, 2019

Пиле със зеленчуци в гювеч и тайните на перфектната пилешка яхния / Chicken in a Pot and the Perfect Chicken Casserole Secrets




Ако и на вас ви е вече есенно, заповядайте да погостуваме заедно на Градус - Естествено вкусно пиле, където споделям някои от тайните на перфектната пилешка яхния - и да сгреем сетивата си с ароматно и вкусно Пиле със зеленчуци в гювеч :)

Есента е сезонът, в който сетивата ни спонтанно започват да ни нашепват идеи за топлина и комфорт, вкусна домашна храна и споделени моменти със семейството и приятелите. И желанието да се съберем на масата около уханна и сгряваща душата пилешка яхния и да споделим усещането за домашен уют с любимите хора неизменно надделява пред десетки други възможности.


Ето и няколко лесни и бързи идеи, които ще превърнат всяка непретенциозна пилешка яхния в истинско кулинарно тържество :)

Избери правилния вид месо. Използвай  за приготвянето на яхнията си  качествено пилешко месо, което не е отделено от костите – постното месо без кост ще стане жилаво и сухо и ще провали цялото ястие. Затова избери цяло пиле Градус в зелената опаковка – така ще си спокоен, че ще приготвиш сочно и вкусно пиле без неприятни изненади и без значение, дали ще го сготвиш цяло, или ще го разделиш на порции предварително.

Запечатай на тиган. Запечатването на месото предварително запазва соковете в него и го запазва по-сочно и вкусно. За тази цел, загрей част от мазнината за готвенето в съд с тежко дъно и добави пилето – цяло, или на порции – и запържи за около минута от всички страни, като междувременно подправяш със сол и пипер.

Комбинирай различни видове месо. Ако приготвяш яхния само с по-постно месо, например пилешки гърди – добави нарязана сурова наденица, бекон или панчета – така по-постното месо няма да се получи сухо и жилаво, а сочно и вкусно.

Използвай правилно подправките. Винаги добавяй твърдите свежи подправки като дафинов лист и розмарин в началото на готвенето, а по-нежните като магданоз, мащерка, джоджен – в края.  Така всяка от тях ще отдаде максимума от аромата си. За ястия, които отнемат по-дълго време за готвене, използвай сушени вместо пресни подправки – те отдават аромата си по-бавно и го запазват по-дълго при термична обработка.

Извлечи най-доброто от зеленчуците. Кореноплодните зеленчуци като моркови, сладък картоф, гулия, червено цвекло, целина, пащърнак са страхотен избор при приготвянето на яхнии и гювечи, тъй като могат да издържат по-дълг време на готвене. Можеш да добавиш и малко картофи, за допълнителна плътност на ястието.
Подлюти. Когато добавяш брашно за уплътняване на пилешката яхния, добави и лъжичка горчица или щипка  лют червен пипер за допълнителен отскок на вкуса.  А ако използваш и колбас (наденица, бекон, панчета), подправянето с лъжичка пълнозърнеста горчица в края на готвенето придава страхотен вкус на яхнията.

Придай испански чар. Или добави пушен червен пипер, чесън и няколко резена чоризо, за да придадеш онова специално усещане за фламенко в ястието си.

Използвай вино. Останалото недопито червено или бяло вино може да издигне яхнията ти до нови вкусови висоти. Добави виното към ястието преди бульона или водата, изчакай го да кипне и остави да покъкри за малко, преди да добавиш останалата течност – така алкохолът ще се изпари, оставяйки само най-доброто от виното в храната.

Сирене, моля! Добави  настъргано твърдо сирене или кашкавал, след като отстраниш ястието от огъня, за допълнителен аромат, или изостанали парчета твърдо сирене или кашкавал, преди да прибавиш бульона – само не забравяй да ги отстраниш, преди сервиране :)

Поднеси под прикритие :) Поднеси останалата пилешка яхния под формата на вкусен пай.  Обезкости месото и прехвърли останалото ястие в съд за пай. Загрей фурната до 200°C (180°C вентилатор) и печи около 30-35 минути, или докато тестото се разлисти и добие златисто-кафяв загар.

С хрупкава коричка. Поръси галета и пармезан върху яхнията при готвене във фурна за последните 15 минути за хрупкав завършек, а като алтернатива, при готвене на котлона, поръси с галета и пармезан, след като е вече готова и пъхни във фурната на горна скара до хрупкава коричка.

А ето и моето предложение за ароматна, вкусна и сгряваща сетивата яхния - Пиле със зеленчуци в гювеч :)


Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус
5-6 по-големи картофа, нарязани на едро
2-3 моркова, нарязани на едро
1 по малък патладжан, нарязан на кръгчета и изкиснат за 10 мин. В подсолена вода
3-4 чушки, нарязани на едро
1-2 домата, обелени и нарязани на 4
1 чаша грах
1 чаша зелен боб, почистен и нарязан
1-2 глави лук, нарязани на 4
1 глава чесън, разполовена напречно на 2
1 люто чушле (или голяма щипка лют пипер), по избор
1 чаша пасирани домати (пресни или от консерва)
1 чаша пилешки бульон (или вода)
½ чаша бяло вино, по избор (или вода)
4-5 с.л. зехтин
1-2 дафинови листа
¼ връзка (10 + стръка) прясна мащерка
¼ връзка пресен магданоз
10-ина зърна черен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
Едро смляна морска сол и прясно смлян пипер на вкус
1 ½ чаша брашно + ½ чаша топла вода, за тесто за запечатване на гювеча


Начин на приготвяне:

Постави скарата по средата на фурната и загрей предварително на 220С или 180С с вентилатор.
В тиган с тежко дъно сгорещи 2 с.л. от зехтина и запечатай пилето за по 1 минута от всички страни, като междувременно поръсваш със сол и пипер.
Подложи част от зеленчуците на дъното на гювеча и положи пилето върху тях.
Добави останалите зеленчуци около пилето, подправи със сол и пипер на вкус, със сладкия червен пипер и долей с доматения сос, пилешкия бульон и бялото вино.
Поръси с останалия зехтин.


Замеси от брашното и водата меко и еластично тесто и оформи на фитил върху набрашнена повърхност.
Покрий с фитила ръба на гювеча и притисни капака върху тестото – да се запечата съда добре.
Печи първите 20 минути на 220С или 200С с вентилатор фурна, след което намали температурата на 200С или 180С с вентилатор и печи още 1 час.


И вече имаш най-лесно приготвената в гювеч и изключително вкусна пилешка яхния със зеленчуци!!




Thursday, September 12, 2019

Бисквитки с лешникова нуга / Hazelnut Nougat Cookies



Бисквитки с лешникова нуга, парченца лешници и капки шоколад - перфектната компания на кафето, зареждащия чай, или ободряващата домашна лимонада...
Всъщност, перфектанта компания на ... всичко!!
Уханни, с хрупкави парченца лешник и топящ се в устата шоколад - перфектни, без да са натрапчиво сладки!!
Какво повече му трябва на човек?!

А, и идеални за похапване в офиса ;)


Необходими продукти:

200 г лешникова нуга
100 г мандраджийско масло, меко
1 фермерско яйце
300 г предпочитано брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 с.л. екстракт ванилия
2-3 капки еснция шоколад и лешник
100 г лешници, нарязани на едро
100 г шоколадов дропс за печене

Относно лешниковата нуга - ето така изглежда :)


Комплект метални резци - Облак, слънце и луна - на MeriMeri, които напоследък са ми абсолютно любими, или предпочитани рези ;)


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 160С.
Покриваме дъното на няколко плитки тави с хартия за печене.
Разбиваме маслото и нугата до гладък крем.
Добавяме яйцето и есенциите и разбивам едо пълното им усвояване.
Добавяме брашното, бакпулвера и солта и замесваме гладко тесто.
Увуваме в стреч фолио и оставяме за 20-30 мин в хладилника.
Разточваме през стреч фолио на кора с дебелина около 1/2 см, поръсваме с нарязаните лешници и шоколадов дропс и отново леко разточваме, да потънат леко добавките в тестото.
Изрязваме бисквитки с избраните резци и подреждаме в покритите с хартия за печени тави.
Печем в предваритвлно загрята до 160С фурна 10-12 минути, или докато краищата им започнат да се запичат.
Изваждаме и оставяме да се охладят върху решетка.


Поднасяме с като десерт, или за закуска...


... с предпочитана гореща или студена напитка...


... или просото - за удоволствие ;)



Monday, September 2, 2019

Ароматно пиле на бабрбекю / Flavorful BBQ Chicken


Поканата на Градус - Естествено вкусно пиле да им гостувам с няколко идеи за цяло пиле на барбекю съвпадна точно с началото на лятната ми ваканция и си признавам, че бях адски ентусиазирана, защото ми се предоставяше възможността да представя виждането си за лятно барбекю от прекрасната градина на Лили ...



...откраднато местенце от рая, което спокойствието, красотата и безвремието са си избрали за среща...


Заповядайте да им погостуваме заедно и да се забавляваме като за последно през това лято ;)



Приготвено в градината, на терасата или сред природата, барбекюто с приятели или любимите хора е винаги специално изживяане, за което с удоволствие си спомняш през цялата година. А тайната на страхотното пиле на барбекю - онова сочното и нежно на вкус месо с хрупква, приятно опушена кожичка, се състои в няколко лесни за изпълнение стъпки, с помощта на които си подсигуряваш неповторимото гурме изживяне на открито, така приятно и достъпно през летните месеци.

Започни с избора на пиле с добро качество. Може този съвет да звучи като здрав разум, но е особено важен, тъй като пилето с не дотам добро качество е от основните причини за изсушеното, лошо приготвено пиле на барбекю. Ако пилето не е било правилно хранено или обгрижвано, това ще се отрази зле на вкуса на месото. Затова заложи на цяло пиле Градус в зелената опаковка - прясно, свежо и с гарантиранивкусови качества – характеристики, които Градус покрива напълно и които гарантират перфектен резултат всеки път.



Остави пилето да се отпусне на стайна температура преди печене на скара. Не хвърляй пилето направо от хладилника върху барбекюто – ако пилето е още студено, то може да се сготви неравномерно, като остане изсушено и пресготвено отвън, преди да е дори още топло отвътре. И въпреки че е разбираемо да не искаш да оставяш месото на стайна температура твърде дълго преди готвене, приемливо е да го оставиш да престои до 30 минути, които му позволяват да достигне необходимата температура и да се изпече равномерно и определено си заслужава отделеното време.

Нарежи пилето правилно. Печенето на цяло пиле със сигурност е впечатляващо, но приготвянето му отнема много време и е необходима известна практика за правилното му разрязване впоследствие, затова е добре да оформиш цялото пиле като „пеперуда”, което всъщност означава разрязване по дължината на гръбнака, за да може да се разполижи върху грила.  Това не само ускорява времето за печене, но се готви по-равномерно и е по-лесно да се разреже на порции впоследствие. Ако все пак решиш да печеш пилето на порции, увери се,  че са еднакви, което  ще помогне на за  равномерното им изпичане. А ако някои от порциите имат  неправилна дебелина, начукай с чук за месо или разточи с точилка.

Солта е твой приятел.  Преди да сготвиш пилето , щедро втрий сол по цялата му повърхност – вкусът на солта  бледнява по време на печенето, като същевременно придава обилен аромат и запазва сочността на месото. Или накисни предваротелно пилето в саламура – солен, леко подсладен разтвор, защото солта, комбинирана със захар, реагира с протеина в пилешкото месо, като му позволява да запазо сочността си. По този начин, дори ако леко прекалиш с печенето на месото, саламурата образува защитен задържащ влагата щит, като предпазва пилето от изсъхване и пресготвяне.

Подготви грила си правилно. Независимо дали ще печеш на закрито или на открито, на печка или скара на дървени въглища или газ, подготви работната повърхност на баребкюто си за успех – трябва да е напълно чиста, без остатъци от предишно печене и леко намазана с растително масло или парче сланина. Чистата предварително приготвена скара ще предпази пилето от залепване и ще гарантира приятен и „чист”  аромат - никой не иска пилето му да има вкус на останки от последното приключение на скарата.
Не готви на силен огън. Докато пържолките изискват силен огън за запечатване и бързо готвене на скара, пилето няма да се готви добре при подобни обстоятелства, а ще изгори отвън, и ще остане сурово отвътре. То ще се готви по-равномерно и качествено при по-ниска температура, затова средно-ниска температура на скара на дървени въглища или средна на газова скара, са идеални за приготвяне на идеалното пиле.

Не добавяй соса твърде рано. Подправи пилето преди печенето, но не забравяй да добавиш соса едва към края на приготвямето му - причината е проста - сосовете за барбекю обикновено съдържат захар, която прегаря много по-бързо от месото и ако пилето е намазано със сос от самото начало, бързото прегаряне на захарта може да даде невярна индикация за готовността му.  То ще изглежда готово отвън, но отвътре все още може да е сурово и недопечено. А за времето, необходимо за изпичането му отвътре, външността вече ще е овъглена и изсъхнала. Затова, вместо да гарнираш пилето със соса преди и в началото на печенето, добави соса едва към края, което  ще позволи на месото да поеме аромата и вкуса от соса, докато се допича и отпочива.

Остави пилето да отпочине. Верояно на всички наоколо ще е трудно да устоят на изкусителния аромат и пролъстителната гледка от  барбекюто,  но по-добре овладей желанието да накъсаш  или нарежеш пилето веднага след свалянето му от скарата и го остави да почива няколко минути преди сервиране, което ще позволи процеса на готвене да завърши и ще предотврати изтъичането на соковете, така че пилето да остане сочно и крехко  и ще осигури на всички невероятно кулинарно изживяване.

А ето и моето предложение за ароматно лятно пиле на бабрбекю :)


Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус
1 пресен ананас
200 г пресни боровинки
2 бр авокадо
3-4 с.л. зехтин
1-2 бр лайм
2-3 стръка свеж розмарин
Резен сланинка, за намазване на скарата
40 + 40 мл бренди, бърбън или ром, по избор


Начин на приготвяне:

Измий и подсуши пилето върху кухненска хартия.
Разрежи по дължината на гръбнака или гръдната кост – тип „пеперуда”.
Намажи обилно със зехтин от всички страни, поръси с 40 мл от алкохола (по избор) и втрий солта и пипера.
Почисти ананаса от кората и сърцевината и нарежи на шайби с дебелина около 1 – 1.5 см.
Прехвърли нарязания ананас в по-дълбок съд и поръси с останалите 40 мл алкохол.
Приготви бабребекюто и когато достигне желаната температура намажи обилно скарата с парче сланина.
Постави пилето с кожата нагоре върху клонките розмарин и печи в продължение на 10 минути.
Поръси леко със зехтин шайбите ананас, подреди на скарата и печи заедно с пилето, докато се карамелизират и придобият златисто-кафяв загар, като запазиш соковете от мариноването на ананаса с алкохола.
След първите 10 минути обърни с кожата надолу и печи още 10 минути.
Обръщай пилето на веки 10 минути, като всеки път обръщаш и шайбите ананс.
Преди последното обръщане намажи с четка пилето от всички страни със соковете от мариноването на ананаса с алкохола.
Печи до готовност - при пробождане от месото на пилето трябва да започнат да изтичат бистри сокове.
Отстрани от барбекюто, пикрий леко с алуминиево фолио и остави за няколко минути месото да отпочине.
Поднеси с изпечените резени ананас, боровинките,нарязаното на тънки филийи авокадо и резенчета лайм.



Blogging tips