AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, July 23, 2018

Бисквитена торта с плодове и мюсли / Biscuit Cake with Fruit and Muesli



Свежа, лека, бърза, лесна - и винаги много вкусна!! :))

Не мога да се стърпя да споделя и моята версия на рецептата на Роси, която съм си запазила отпреди цяла вечност, въпреки че едва ли има някой, който да не я е пробвал в един или друг вартиант...
Все съумяваме да изкомбинираме мюслито вкъщи с нещо друго за похапване, но при вида на опаковката Лятно мюсли на La Garone въпросната Торта Мюсли веднага ми светна пред очите :)

Необходими продукти:
...за тавичка с размер прибл. 30 х 20 см

1 опаковка (450 г) френски бисквити с масло Petit Beurre или 2 пакета предпочитани обикновени бисквити
3 опаковки по 400 г кисело мляко (на Ракево, с каймак - 3.8%, или най-добре - домашно :))
50 г пудра захар, или на вкус (става и с мед, кленов сироп, кристална захар, кафява захар...)
настърганата кора на 1 лимон
1 ч.л. екстракт ванилия
2-3 капки концентрирана есенция череша, или предпочитан аромат
4 средно големи праскови, обелени и нарязани на кубчета, или около 1 кг предпоюитани сезонни плодоше
50 г стафиди или сушени плодове (аз ползвах червени боровинки, че само това имах), по избор
2-3 с.л. сладко от череши + 2-3 с.л. сладко от ягоди, или предпочитано домашно сладко
50 г орехи, леко запечени и нарязани на ситно, или предпочитани ядки (по избор)
150 г Мюсли Summer на La Garone
листенца свежа мента за гарниране


Начин на приготвяне:

Разбиваме киселто мляко с пудрата захар, лимонената кора и есенциите.
Подреждаме плътно на дъното на тавата 1 ред бисквити, покриваме с кисело мляко, поръсваме с около 1/3 от нарязаните плодове, с 1 с.л. сладко, сушени плодове и около 50 г от мюслито и отново покриваме с кисело мляко.
Повтаряме с останлите бисквити, плодове, сладко, мюсли и мляко, като на третия (последния) път пропускаме млякото и поръсваме с орехи, ако ползваме...
Оставяме за поне 4 часа в хладилника да стегне, а най-добре за през нощта.


Поднасяме поръсен с листенца свежа мента и предпочитана напитка - като десерт, или за похапване по всяко време :)

Но с чиста съвест можем да изпълним и номера - Торта за закуска!!  ;)



Monday, July 16, 2018

Лесен Бейлис сладолед / Easy Baileys Ice Cream



Най-бързото и неустоимо лятно изкушение за почитателите на Бейлиса, с което без усилия и специални умения си гарантираме вниманието  и възторга на всички възрастни на масата!!

Уви, съдържа алкохол и не е подходящ за деца, но нищо не пречи - преди да добавим Бейлиса, да отделим част от сместа и да доовкусим с 1-2 с.л. домашно сладко или пресни плодове по избор и да замразим отделно - специално и само за децата :)

Необходими продукти:

200 до 400 мл подсладено кондензирано мляко - на вкус
400 мл млечна сметана
40 мл Бейлис
1 ч.л. екстракт ванилия
настърган шоколад и капачка Бейлис - за гарниране, по избор


Начин на приготвяне:

Разбиваме млечната сметана и ванилията до меи връхчета.
Добавяме постепенно от кондензираното мляко до желаната сладост и Бейлиса и разбиваме до гладка смес.
Прехвърляме в машината за сладолед и следваме инструкциите на производителя.
Или ако не разполагаме с машина за сладолед, изсипваме в подходящ съд, покриваме със свежо фолио и прибираме във фризера за поне 4 часа.
Поръсваме с настърган шоколад (аз ползвам белачката за зеленчуци за по-плътни шоколадови къдрици) и поливаме с капачка Бейлис ;)
Blogging tips