AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, February 22, 2012

Гостува ми Дарин от Fkusno.com с "Френска селска торта " / French Mille-Feuille Honey Cake - Guest Post with Darin @ Fkusno.com



Непосредствено след гостуването си във впечатляващия блог на Дарин - Fkusno, на чиито рецепти не веднъж съм се доверявала, го помолих да ми върне визитата с някоя от интересните си кулинарни идеи...

И сега нямам търпение да ви представя изкусителната му "Френска селска торта"




Здравейте,


Преди време моята виртуална приятелка Мина, известна още като Angellove Cooking, гостува на fkusno.com с една невероятна сарма-венец. Дълго време мислих как да върна гостуването и накрая ме осени вдъхдовението. И понеже на гости не се ходи с празни ръце, трябваше да сготвя нещо, а какво по-хубаво от това да направиш нещо сладичко. Например тортичка.
Дълго мислих каква точно да е тортата. По Коледа си бях вкъщи и моята незаменима и прекрасна леля беше направила нещо много вкусно – торта с точени кори, сметана и орехи. Попитах я за рецептата и отговорът беше – виж в гугъл „френска селска торта”. Дотук добре.
Оказа се, обаче, че тортата нито е френска, още по-малко селска. Съществуваха толкова много вариации на блатовете, че реших да карам по усет и да импровизирам смело със съставките на крема, пък каквото ще да става.



Необходимите продукти за крема:

1. Две кофички заквасена сметана по 400 мл
2. Едно пакетче течна сметана от 200 мл
3. Пет-шест супени лъжици захар
4. Сокът на половин лимон
5. Едно пакетче желатин
6. Замразени плодове (по желание)
Разбийте добре течната сметана със захарта. Пригответе желатинът както е указано на опаковката. Добавете към него сока на лимона. Смесете всички съставки в голяма купа, объркайте внимателно и сложете в хладилника да стегне. Трябват му поне 30 минути да престои.


Необходимите продукти за блатовете:

1. Три яйца
2. Една чаена чаша захар
3. Четири супени лъжици мед
4. Един бакпулвер
5. 50 грама масло
6. Две и половина чаени чаши пресято брашно

Разтопете на водна баня меда и бакпулвера докато се получи гъста пяна. Изключете котлона и отнемете да се охлади леко. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи.


В друга купа разбийте на пяна яйцата и захарта докато утроят обема си и станат хомогенна смес.



Добавете към медната смес и разбъркайте. Пресейте брашното и добавете и него към сместа. Разбъркайте добре и върнете на слаб огън на котлона. Трябва да се получи гъсто тесто, по-късто от кескова консистенция. Дръжте на котлона да стои топло, защото ако се охлади, медът ще стегне и тестото ще стане доста гъсто и много (ужасно много) лепкаво.


Очертайте кръг на парче хартия за печене, изсипете един черпак от сместа в кръга и с помощта на нож разнесете равномерно в кръга. Не се притеснявайте, ако излезе извън очертанията, после ще го изрежете с ножица.


Печете последователно блатовете на 180 градуса докато станат леко твърди по краищата и меки в средата. Извадете, отлепете от хартията и оставете да се охлаждат. Различни източници дават различно време за печене – от пет до 10 минути, затова по-добре проверете и засечете времето на първия и се ориентирайте по него. Все пак знаем, че всяка печка пече различно. В зависимост от големината на кръга, който сте очертали, трябва да излязат между 4 и 8 блата. Моите станаха пет при стандартна големина за 16 парчета торта.


Пригответе си замразените плодове. Аз реших да използвам вишни, защото щяха много добре да се съчетаят с киселата жилка на сметаната и лимоновия сок и да балансират сладостта на меда.


Сглобете тортата във форма с падащ борд като редувате блат, крем и след първия и третия блат – плодовете. Завършете като залеете отгоре с крем и ако искате – гарнирайте с още плодове.


Приберете да се охлади за поне пет часа (най-добре една нощ) в хладилника. Извадете и внимателно отстранете борда от формата.


Сервирайте на любимите хора :) Наздраве!

Тортата е лека и приятна, няма онази тежка сладост, която понякога е присъща на тортите. Меденият отенък от блатовете се съчетава много добре с кисело-сладката сметана и вишните. Ако искате да я направите в „оригинала”, не стабилизирайте крема с желатин и лимонов сок и между блатовете и отгоре поръсете със счукани орехи. Но както вече казах – нито е селска, нито е френска, така че доверете се на моята импровизация :)


Френска, селска :) или не - на мен тортата на Дарин адски ми допада!!

Искам специално да му благодаря, че прие поканата да ми гостува :) и че сподели при мен тази уникално свежа своя интерпретация!!!

6 comments:

  1. Направих тортата,страхотна е!!!Благодаря за рецептата!!!:)

    ReplyDelete
  2. Идвам да те открадна, знаеш ли от кога си търся мъж който да може да готви :):):)

    ReplyDelete
  3. И аз я напражих, стана чудна и в Новогодишната нощ се изяде за нула време.

    ReplyDelete
  4. Плодовете замразени ли се слагат или трябва да се размразят?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дарин отсече, че трябва да се размразяват :)

      Delete
  5. Тортата е страхотна! Аз я правя вече няколко пъти по различни поводи. Малко съм я променила - например не слагам желатин. Понякога я правя и със сладко от боровинки на първия и третия блат, а на другите блатове слагам орехи. С размразени плодове също става чудесна!

    ReplyDelete

Blogging tips