AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, March 17, 2012

Ирландска содена питка и бобена салата с елда / Irish Soda Bread and Geant Bean Salad with Buck-Wheat



Ако случайно снимките от днешните ми предложения ви напомнят по-скоро на трапеза за Бъдни вечер ;) наместо за Свети Патрик, то е само защото това са част от ястията ни за Бъдни вечер :))



Знам че съм позакъсняла с около един сезон, но пък содената питка идеално пасва за днешния ден, а и не можех да не си ги покажа, още повече, че тогава за първи път използвах прекрасния си подарък за Коледа от Еликсирчето, на който и до днес не мога да се нарадвам!!!

Не е ли прекрасен, а???


И който дори само веднъж е вкусил от магиите в Кулинарен еликсир, знае, че всичко, до което това очарователно момиче се докосне, е прекрасно :)) и може да си представи удоволствието, което милият й подарък ми носи!!

Благодаря ти за страхотния жест, Слънчице :) и извинявай, че чак сега му давам гласност...


А сега за питката и за салатата :)) и двете интересни и вкусни, поне според народа вкъщи ;)

Необходими продукти:

За Ирландската содена питка:
(идеята заимствах от предложението на James Martin в BBC Food)


340 г брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
290 мл мътеница (пълномаслено затоплено прясно мляко, "пресечено" с 1 ч.л. ябълков оцет)




Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 200C.
Изсипваме брашното, солта и содата бикарбонат в голяма купа и разбъркваме.
Правим кладенче в средата, добавяме мътеницата и смесваме бързо с голяма вилица, докато се образува меко тесто. (Може да се наложи да добавим малко мляко, ако тестото изглежда прекалено твърдо, но не трябва да бъде прекалено мокро или лепкаво).
Изсипваме върху леко набрашнена повърхност и месим за кратко.
Техника: за месене на хляб
Оформяме тестото на топка и леко го сплескваме на питка.
Овалваме леко в брашно и поставяме върху хартия за печене.
Изрязваме кръст с остър нож по средата на питката и печем за около 30 минути, или докато започне да издава кух звук, като потупаме с пръсти по кората.
Охлаждаме върху решетка.


За салатата:

1 1/2 чаша сварена елда
1 1/2 чаша варен боб
1 1/2 чаша царевица от консерва
1/2 зелена чушка, ситно нарязана
1/2 червена чушка, ситно нарязана
1-2 мариновани люти чушлета, блендирани, или ситно накълцани
1 1/2 с.л. оцет
1-2 щипки сушен кориандър


За дресинга:

4-5 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. сол
1 1/4 ч.л. млян кимион, или на вкус
1/3 чаша зехтин



Начин на приготвяне:

Смесваме съставките за дресинга в чаша или малка купа и оставяме настрани.
В голяма купа смесваме елдата, боба, царевицата и нарязаните чушки.
Добавяме блендираните мариновани чушлета, оцета и кориандъра и разбъркваме.
Подправяме с дресинга и остаяме за 10-ина минути да поеме от ароматите.


Питката се получи фантастична, въпреки че ;) забравих да я сплескам и ми се поразпука - на вкус беше невероятна!! И Ирландска или не :) идеално се вписа в с традиционните ни ястия за Бъдни вечер...

А салатата определено остава в списъка с любими бобени салати :)


1 comment:

  1. Е стана тя!
    Ти остави дето си закъсняла ,ами аз за едното чудо изобщо да не я видя!И понеже тази вечер се позатърсих за линкове тук /ще разбереш скоро защо/ и гледам ,че тази публикация изобщо ми е убягнала тотално.
    Как е станало идея нямам.Освен пак да е имало проблем с актуализациите,този път с твоя блог.
    Както и да е,да не се оправдавам,а да ти благодаря сърдечно за всичко мило,което си ми написала!А ти си знаеш,че подаръка е избиран с много любов и желание!
    Радвам се,че си го ползваш!
    А рецептите са чудни,особено хлебчето-страхотно сладурско е и такова бухнало!
    Извини ме за пропуска още веднъж,мила,и хиляди прегръдки от мен!

    ReplyDelete

Blogging tips