Никога не съм си представяла, че голям черен паяк ще го играе черешката на моя торта... Но тъй като това е нашата Шарлота с тиквен мус за Вси Светии, големият черен паяк си е точно на мястото J. Разбира се тортата може да бъде декорирана според случая...
I've never thought a big black spider would ever act the cherry of my cake!!! But now that's our Halloween Pumpkin Mousse Charlotte, so the Spider Guard is just fine...
Подготовка: 80-100 минути
Приготвяне: 20 минути
12 сервирания
Preparation Time: 80-100 minutes
Cook Time: 20 minutes
12 servings
12 servings
Необходими продукти:
За основата:
400 гр. бишкоти
¼ ч.ч. студено прясно мляко
¼ ч.л. канела или нес кафе – по избор
За основата:
400 гр. бишкоти
¼ ч.ч. студено прясно мляко
¼ ч.л. канела или нес кафе – по избор
INGREDIENTS
For the base:
· 400 g lady finger biscuits
· ¼ cup cold milk
· ¼ teaspoon ground cinnamon (or instant coffee)
· 400 g lady finger biscuits
· ¼ cup cold milk
· ¼ teaspoon ground cinnamon (or instant coffee)
За Тивения мус:
Рецептата за муса е адаптирана по Pumpkin Mousse Parfaits на Ina Garten, но съм променила някои от съставките, според вкуса на сина си.
¼ ч.ч. тъмен ром
10 гр. (2 ч.л.) желатин
500 гр тиквено пюре (получава се като сварим около 1 кг обелена и нарязана тиква с 1 ч.ч. вода и след като водата се изпари – пасираме сместа на пюре)
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. студена вода
3 жълтъка
½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил
¼ ч.л. карамфил (по желание)
½ ч.л. сол
1 ½ ч.ч. течна пълномаслена сметана
1 ампула ванилия
For the mousse:
The mousse recipe is adapted from Ina Garten’s Pumpkin Mousse Parfaits, but I have replaced some of the ingredients according to my son’s taste.
· ¼ cup dark rum
· 10g (2 teaspoons ) unflavored gelatin powder
· 15 ounce pumpkin puree (or 1 15-ounce can pumpkin (not pie filling))
· ½ cup light brown sugar, lightly packed
· ½ cup granulated sugar
· ¼ cup cold water
· 3 egg yolks
· ½ teaspoon ground cinnamon
· ¼ teaspoon ground nutmeg
· ¼ teaspoon ground ginger
· ¼ teaspoon ground clove (optional)
· ½ teaspoon salt
· 1 ½ cups cold heavy cream
· 1 teaspoons pure vanilla extract
The mousse recipe is adapted from Ina Garten’s Pumpkin Mousse Parfaits, but I have replaced some of the ingredients according to my son’s taste.
· ¼ cup dark rum
· 10g (2 teaspoons ) unflavored gelatin powder
· 15 ounce pumpkin puree (or 1 15-ounce can pumpkin (not pie filling))
· ½ cup light brown sugar, lightly packed
· ½ cup granulated sugar
· ¼ cup cold water
· 3 egg yolks
· ½ teaspoon ground cinnamon
· ¼ teaspoon ground nutmeg
· ¼ teaspoon ground ginger
· ¼ teaspoon ground clove (optional)
· ½ teaspoon salt
· 1 ½ cups cold heavy cream
· 1 teaspoons pure vanilla extract
За декорацията:
½ ч.ч. кристална захар + 3 с.л. студена вода
1 ч.ч. течна пълномаслена сметана + ¼ ч.ч. кристална захар (или 1 ч.ч. подсладена течна сметана)
1 прахче ванилия
1 ч.ч. филирани бадеми
¼ бишкота
8 клечки за зъби - за крака на паяка
30 гр. черен шоколад (по желание) + 4-5 с.л. течна сметана
½ ч.ч. кристална захар + 3 с.л. студена вода
1 ч.ч. течна пълномаслена сметана + ¼ ч.ч. кристална захар (или 1 ч.ч. подсладена течна сметана)
1 прахче ванилия
1 ч.ч. филирани бадеми
¼ бишкота
8 клечки за зъби - за крака на паяка
30 гр. черен шоколад (по желание) + 4-5 с.л. течна сметана
For the Frosting:
· ½ cup granulated sugar + 3 tablespoons cold water
· 1 cup cold heavy cream + ¼ cup granulated sugar (or sweetened whipped cream)
· teaspoons pure vanilla extract
· 1 cup sliced almonds
· ¼ lady finger biscuit
· 8 toothpicks
· 30 g dark chocolate (optional) + 4-5 tablespoons heavy cream
· 1 cup cold heavy cream + ¼ cup granulated sugar (or sweetened whipped cream)
· teaspoons pure vanilla extract
· 1 cup sliced almonds
· ¼ lady finger biscuit
· 8 toothpicks
· 30 g dark chocolate (optional) + 4-5 tablespoons heavy cream
Начин на приготвяне:
На основата:
Затопляме леко ¼ ч.ч. прясно мляко, за да го ароматизираме с канела или нес кафе и оставяме да изстине.
Напръскваме половината от бишкотите с ароматизираното мляко (можем да заменим ароматизираното мляко с ром и вода).
Подреждаме внимателно – една по една леко напоените бишкоти в 22 см. форма за торта с подвижен ринг, изправени от вътрешната страна – с лицевата им страна към ринга (можем да подрежем леко долната им част, за да са по устойчиви), след което покриваме плътно и дъното на формата с бишкоти. Оставяме в хладилника, докато приготвяме муса.
METHOD
The Base:
· Preheat slightly ¼ cup milk to flavour it with ¼ teaspoon cinnamon (or ½ teaspoon instant coffee) easily and leave to cool
· Sprinkle half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (if you prefer you could replace the milk and cinnamon with water and dark rum)
· Arrange the slightly soaked ladyfinger biscuits into an 8.75” in diameter spring form cake pan, as firstly carefully set them along - one by one - tightly standing against the wall of the pan (it’s a bit tricky though) and afterwards cover the bottom with lady fingers also
· Refrigerate, while preparing the mousse
На Тиквения мус:
Накисваме желатина в рома в термоустойчив съд за около 10 минути.
Разбиваме тиквеното пюре, ½ ч.ч. кафява захар, ½ ч.л. канела,¼ ч.л. индийско орехче, ¼ ч.л. джинджифил, ¼ ч.л. карамфил (по желание) и ½ ч.л. сол.
Пастьоризираме жълтъците с помощта ½ ч.ч. захар и ¼ ч.ч. вода и добавяме към пюрето (или оставяме смесените вече съставки и жълтъците на слаб огън да покъкрят за около 10 минути).
На водна баня разтваряме желатина в рома докато сместа се избистри или го затопляме в микровълнова фурна за около ½ минута, като внимаваме да не заври.
Разбиваме разтопения желатин с тиквената смес и оставяме да се охлажда.
Отделно, разбиваме пълномаслената сметана и ванилията.
Добавяме постепенно разбитата сметана към изстудената тиквена смес и разбъркваме.
The Pumpkin Mousse:
· Soak the gelatin powder in the dark rum in a heat-proof cup or bowl for at least 10 minutes
· Whisk together the pumpkin puree, ½ cup brown sugar, ½ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon nutmeg, ¼ teaspoon ginger, ¼ teaspoon clove and the ½ teaspoon salt
· Pasteurize the egg yolks with the ½ cup granulated sugar and ¼ cup water and add to the pure (or cook all the ingredients together at low temperature, letting all simmer for about 10 minutes)
· Set the bowl of gelatin over a pan of simmering water and cook until the gelatin is clear or put it into the microwave for about 1/2 minute, but do not let that start boiling
· Whisk the melted gelatin mixture into the pumpkin mixture and let all chill
· Separately, whip the cold heavy cream and the vanilla extract
· Add gradually the whipped cream into the chilled pumpkin mixture and mix up together
· Whisk together the pumpkin puree, ½ cup brown sugar, ½ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon nutmeg, ¼ teaspoon ginger, ¼ teaspoon clove and the ½ teaspoon salt
· Pasteurize the egg yolks with the ½ cup granulated sugar and ¼ cup water and add to the pure (or cook all the ingredients together at low temperature, letting all simmer for about 10 minutes)
· Set the bowl of gelatin over a pan of simmering water and cook until the gelatin is clear or put it into the microwave for about 1/2 minute, but do not let that start boiling
· Whisk the melted gelatin mixture into the pumpkin mixture and let all chill
· Separately, whip the cold heavy cream and the vanilla extract
· Add gradually the whipped cream into the chilled pumpkin mixture and mix up together
На декорацията:
Карамелизираме ½ ч.ч. кристална захар и 3 с.л. вода до златисто.
Напръскваме леко аранжираните вече бишкоти с малка част от карамела, а с останалата част рисуваме върху хартия за печене паяжина (може предварително от обратната страна на хартията да си начертаем фигурата с плътен молив или химикал и да повтаряме с карамелената смес контура на шаблона) и оставяме да се втвърди.
Натрошаваме черния шоколад, смесваме с 4-5 с.л. сметана в огнеопорен съд и разтопяваме в микровълнова фурна или на водна баня, докато шоколада се разтопи напълно и разбъркваме да се смеси със сметаната.
Внимателно пречупваме наполовина клечките за зъби, за да заприличат на крака на паяк :) и ги прикрепваме към ¼ част от бишкота – по 4 от всяка страна – и потапяме в разтопената шоколадова смес (може да оставим „краката” на паяка и непокрити с шоколад, като преди това потопин само бишкотата). Аз използвах 2 мънички листчета бадем за очите на паяка с 2 капки шоколад, както и няколко сусамени семенца за зъби :), защото нашият паяк трябваше да е „зъбат”!!!
Разбиваме течната сметана, кристалната захар и ванилията (ако не ползваме подсладена сметана).
Карамелизираме ½ ч.ч. кристална захар и 3 с.л. вода до златисто.
Напръскваме леко аранжираните вече бишкоти с малка част от карамела, а с останалата част рисуваме върху хартия за печене паяжина (може предварително от обратната страна на хартията да си начертаем фигурата с плътен молив или химикал и да повтаряме с карамелената смес контура на шаблона) и оставяме да се втвърди.
Натрошаваме черния шоколад, смесваме с 4-5 с.л. сметана в огнеопорен съд и разтопяваме в микровълнова фурна или на водна баня, докато шоколада се разтопи напълно и разбъркваме да се смеси със сметаната.
Внимателно пречупваме наполовина клечките за зъби, за да заприличат на крака на паяк :) и ги прикрепваме към ¼ част от бишкота – по 4 от всяка страна – и потапяме в разтопената шоколадова смес (може да оставим „краката” на паяка и непокрити с шоколад, като преди това потопин само бишкотата). Аз използвах 2 мънички листчета бадем за очите на паяка с 2 капки шоколад, както и няколко сусамени семенца за зъби :), защото нашият паяк трябваше да е „зъбат”!!!
Разбиваме течната сметана, кристалната захар и ванилията (ако не ползваме подсладена сметана).
The Frosting:
· Caramelize the ½ cup granulated sugar and that 3 tablespoons cold water.
· Sprinkle slightly the top of the lady fingers with a small part of the caramel and “draw” with the rest a spider’s net onto a sheet of baking paper and leave to harden
· Chop the dark chocolate and mix it with that 4-5 tablespoons heavy cream into a heat-proof bowl and melt into the microwave or set the bowl over a pan of simmering water and cook until the chocolate is melted and the cream is totally absorbed
· Half-brake carefully the toothpicks, so they would start looking like spider’s legs and fix them to the ¼ of a lady finger biscuit – 4 by 4 and dip into the melted chocolate (if you prefer you could leave the legs natural and dip only the biscuit part). I have used 2 tiny slices of almond for the eyes and 2 drops of the melted chocolate, as well as few sesame seeds for teeth…
· Whip the heavy cream, granulated sugar and the vanilla extract
· Sprinkle slightly the top of the lady fingers with a small part of the caramel and “draw” with the rest a spider’s net onto a sheet of baking paper and leave to harden
· Chop the dark chocolate and mix it with that 4-5 tablespoons heavy cream into a heat-proof bowl and melt into the microwave or set the bowl over a pan of simmering water and cook until the chocolate is melted and the cream is totally absorbed
· Half-brake carefully the toothpicks, so they would start looking like spider’s legs and fix them to the ¼ of a lady finger biscuit – 4 by 4 and dip into the melted chocolate (if you prefer you could leave the legs natural and dip only the biscuit part). I have used 2 tiny slices of almond for the eyes and 2 drops of the melted chocolate, as well as few sesame seeds for teeth…
· Whip the heavy cream, granulated sugar and the vanilla extract
Сглобяване:
Напръскваме втората половина от бишкотите с ароматизирано мляко (или ром).
Изваждаме основата от бишкоти от хладилника, изсипваме половината тиквен мус във формата и покриваме муса с прясно напоените бишкоти.
Поръсваме с половината от филираните бадеми
Изсипваме втората част от тиквения мус и оставяме в хладилнкиа да се охлажда (докато приготвяме глазурата).
След като елементите от глазурата са готови, отстраняваме ринга и поръсваме тортата с втората половина от филираните бадеми.
Декорираме с разбитата сметана по свой вкус.
Внимателно поставяме царамелената паяжина върху шарлотата.
Намираме място и на паяка и Шарлотата с тиквен мус за Вси Светии е напълно готова :)
Напръскваме втората половина от бишкотите с ароматизирано мляко (или ром).
Изваждаме основата от бишкоти от хладилника, изсипваме половината тиквен мус във формата и покриваме муса с прясно напоените бишкоти.
Поръсваме с половината от филираните бадеми
Изсипваме втората част от тиквения мус и оставяме в хладилнкиа да се охлажда (докато приготвяме глазурата).
След като елементите от глазурата са готови, отстраняваме ринга и поръсваме тортата с втората половина от филираните бадеми.
Декорираме с разбитата сметана по свой вкус.
Внимателно поставяме царамелената паяжина върху шарлотата.
Намираме място и на паяка и Шарлотата с тиквен мус за Вси Светии е напълно готова :)
ASSEMBLE:
· Sprinkle the second half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (or rum)
· Get the arranged ladyfinger biscuits out of the fridge, pour half of the Pumpkin Mousse into the spring form and top with some freshly soaked ladyfinger biscuits
· Sprinkle about half of the sliced almonds
· Pour the second half of the Pumpkin Mousse and refrigerate (while preparing the icing)
· When the Frosting elements are ready, remove the pan’s ring and sprinkle the second half of the sliced almonds over the Charlotte
· Decorate the cake with the sweetened whipped cream, as you like it
· Place carefully the ready net over the cake
· Put your spider over the cake
· Sprinkle the second half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (or rum)
· Get the arranged ladyfinger biscuits out of the fridge, pour half of the Pumpkin Mousse into the spring form and top with some freshly soaked ladyfinger biscuits
· Sprinkle about half of the sliced almonds
· Pour the second half of the Pumpkin Mousse and refrigerate (while preparing the icing)
· When the Frosting elements are ready, remove the pan’s ring and sprinkle the second half of the sliced almonds over the Charlotte
· Decorate the cake with the sweetened whipped cream, as you like it
· Place carefully the ready net over the cake
· Put your spider over the cake
Аnd your Halloween Pumpkin Mousse Charlotte is ready