КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, October 25, 2010

Фанта кекс - мраморен ефект

Това е любимият кекс на фамилията!!

Съставките му ги ползвам го като един вид базово тесто за всякакви кексове и го приготвям в най-невероятни комбинации. Всъщност съм добавяла към рецептата почти всичко, каквото ми е хрумвало: орехови ядки, ром, стафиди и какао; мюсли, настъргана лимонена кора и сухи екзотични плодове; локум и канела; шоколадова или карамелена заливка с филирани бадеми, кокосови стърготини или счукани орехи и бисквитки...

Вариантите са наистина много...

Необходими продукти за базово тесто:
4 бр. Яйца
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. Фанта Портокал
5 с.л. Олио
2 ½ ч.ч. Брашно
1 Бакпулвер
1 Капсула есенция - ванилия, ром, цитрусова (или 2 с.л. тъмен ром)


Добавки (по желание):

½ ч.ч. счукани орехи
½ ч.ч. стафиди или ситно нарязани сушени плодове
2-3 с.л. како


Начин на приготвяне:
Разбиваме добре яйцата и добавяме постепенно захарта. Разбиваме до получаване на пухкава кремообразна смес за около 5-7 минути. Прибавяме фантата, разбиваме около 1 минута, след което добавяме олиото и разбиваме още 3-4 минути. Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера, и разбъркваме до пълното усвояване на съставките и получаване на хомогенна смес, като междувременно добавяме и ванилията (ако е от капсула). Прибавяме орехите и стафидите, които предварително можем да накиснем за около ½ минути в микровълнова фурна с ром, но не бива да са горещи към момента на прибавяне. Разбъркваме за около минута, може и на ръка с бъркалка. Изсипваме около ¾ част от сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Към останалата ¼ част добавяме 2-3 с.л. какао и разбъркваме енергично до хомогенизиране на сместа. Изсипваме и какаовото тесто като рисуваме произволни фигури. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса C (150 градуса C на вентилатор) за около 35-40 минути (или до готовност).


След като извадим кекса от формата, мажем леко с масло, докато е топъл (но не горещ) и поръсваме с пудра захар.

No comments:

Post a Comment

Blogging tips