КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, October 26, 2010

Кексчета с ябълки и карамелена глазура

Адаптация по рецептата на Танита за Ябълков кекс в машина за хляб с карамелова заливка


Необходими продукти:





За тестото:

4 бр. Яйца
1 ½ ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч обелена кисела ябълка, нарязана на малки парченца
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. стафиди (може предварително накиснати в ром)






За глазурата:

1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана


Начин на приготвяне:



На тестото:

Разбиваме яйцата на пяна и добавяме постепенно захарта. Разбиваме до получаване на пухкава кремообразна смес. 




Добавяме олиото и разбиваме още 3-4 минути. 


Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера и канелата. 




След като съставките се усвоят напълно, добавяме ванилията, орехите, стафидите и накрая - ситно нарязаната на парченца ябълка, за предпочитане на ръка с бъркалка или 
дървена лъжица, за да не се „пасира” ябълката, разбъркваме тестото.



Аз обаче обикновено нямам време и нарязвам малко по на едро ябълката и орехите, защото вкъщи всички предпочитаме да се усещат.



                                
Ако формичките не са силиконови, намасляваме предварително, и сипваме от готовото тесто, като покриваме горе долу 2/3 от обема им. 


Печем в предварително загрята до 175 градуса C (ако е на вентилатор – не повече от 145-150 градуса C) фурна до готовност. 


Аз да си призная винаги пека сладкиши с набухватели на вентилатор на 150-160 градуса C, но никога не загрявам фурната предварително, защото съм решила, че ги „грабва” прекалено бързо и ми се струва, че ми ги запича преждевременно...




На глазурата:


Докато кексчетата се пекат, приготвяме глазурата. 


Карамелизираме захарта, до получаване на златисто меден цвят, прибавяме маслото и сметаната, оставяме на слаб огън да заври, като бъркаме непрекъснато до получаване на еднородна смес. 


Оставяме да изстине и да се сгъсти и заливаме топлите, но не горещи кексчета. 


По желание може да доукрасим с филирани бадеми, счукани орехи или лешници, кокосови стърготини, парченца ситно натрошен шоколад – всичко, което роди въображението ни.





И – консумираме с удоволствие!!!



No comments:

Post a Comment

Blogging tips