Адаптация по рецептата на Танита за Ябълков кекс в машина за хляб с карамелова заливка
4 бр. Яйца
1 ½ ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч обелена кисела ябълка, нарязана на малки парченца
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
2 ч.ч брашно
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч обелена кисела ябълка, нарязана на малки парченца
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. стафиди (може предварително накиснати в ром)
1 ч.л. канела
1 ч.ч. счукани орехи
1ч.ч. стафиди (може предварително накиснати в ром)
1/2 ч.ч захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч. течна сметана
Начин на приготвяне:
На тестото:
Разбиваме яйцата на пяна и добавяме постепенно захарта. Разбиваме до получаване на пухкава кремообразна смес.
Добавяме олиото и разбиваме още 3-4 минути.
Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера и канелата.
След като съставките се усвоят напълно, добавяме ванилията, орехите, стафидите и накрая - ситно нарязаната на парченца ябълка, за предпочитане на ръка с бъркалка или
Прибавяме на 3 пъти брашното, предварително пресято с бакпулвера и канелата.
След като съставките се усвоят напълно, добавяме ванилията, орехите, стафидите и накрая - ситно нарязаната на парченца ябълка, за предпочитане на ръка с бъркалка или
дървена лъжица, за да не се „пасира” ябълката, разбъркваме тестото.
Ако формичките не са силиконови, намасляваме предварително, и сипваме от готовото тесто, като покриваме горе долу 2/3 от обема им.
Печем в предварително загрята до 175 градуса C (ако е на вентилатор – не повече от 145-150 градуса C) фурна до готовност.
Аз да си призная винаги пека сладкиши с набухватели на вентилатор на 150-160 градуса C, но никога не загрявам фурната предварително, защото съм решила, че ги „грабва” прекалено бързо и ми се струва, че ми ги запича преждевременно...
Печем в предварително загрята до 175 градуса C (ако е на вентилатор – не повече от 145-150 градуса C) фурна до готовност.
Аз да си призная винаги пека сладкиши с набухватели на вентилатор на 150-160 градуса C, но никога не загрявам фурната предварително, защото съм решила, че ги „грабва” прекалено бързо и ми се струва, че ми ги запича преждевременно...
На глазурата:
Докато кексчетата се пекат, приготвяме глазурата.
Карамелизираме захарта, до получаване на златисто меден цвят, прибавяме маслото и сметаната, оставяме на слаб огън да заври, като бъркаме непрекъснато до получаване на еднородна смес.
Оставяме да изстине и да се сгъсти и заливаме топлите, но не горещи кексчета.
По желание може да доукрасим с филирани бадеми, счукани орехи или лешници, кокосови стърготини, парченца ситно натрошен шоколад – всичко, което роди въображението ни.
И – консумираме с удоволствие!!!
No comments:
Post a Comment