КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Sunday, October 31, 2010

Шарлота с тиквен мус за Halloween (Halloween Pumpkin Mousse Charlotte)

Pumpkin Mousse Charlotte on FoodistaPumpkin Mousse Charlotte

Никога не съм си представяла, че голям черен паяк ще го играе черешката на моя торта... Но тъй като това е нашата Шарлота с тиквен мус за Вси Светии, големият черен паяк си е точно на мястото J. Разбира се тортата може да бъде декорирана според случая...

I've never thought a big black spider would ever act the cherry of my cake!!! But now that's our Halloween Pumpkin Mousse Charlotte, so the Spider Guard is just fine...


Подготовка: 80-100 минути
Приготвяне: 20 минути
12 сервирания


Preparation Time: 80-100 minutes
Cook Time: 20 minutes
12 servings

Необходими продукти:

За основата:

400 гр. бишкоти
¼ ч.ч. студено прясно мляко
¼ ч.л. канела или нес кафе – по избор

INGREDIENTS

For the base:

·         400 g lady finger biscuits
·         ¼ cup cold milk
·         ¼ teaspoon ground cinnamon (or instant coffee)


За Тивения мус:

Рецептата за муса е адаптирана по
Pumpkin Mousse Parfaits на Ina Garten, но съм променила някои от съставките, според вкуса на сина си.

¼ ч.ч. тъмен ром
10 гр. (2 ч.л.) желатин
500 гр тиквено пюре (получава се като сварим около 1 кг обелена и нарязана тиква с 1 ч.ч. вода и след като водата се изпари – пасираме сместа на пюре)
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. студена вода
3 жълтъка
½ ч.л. канела 
¼ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. джинджифил 

¼ ч.л. карамфил (по желание)
½ ч.л. сол
1 ½ ч.ч. течна пълномаслена сметана
1 ампула ванилия 

For the mousse:

The mousse recipe is adapted from Ina Garten’s Pumpkin Mousse Parfaits, but I have replaced some of the ingredients according to my son’s taste.

·         ¼ cup dark rum

·         10g (2 teaspoons ) unflavored gelatin powder
·         15 ounce pumpkin puree (or 1 15-ounce can pumpkin (not pie filling))
·         ½ cup light brown sugar, lightly packed
·         ½ cup granulated sugar
·         ¼ cup cold water
·         3 egg yolks
·         ½ teaspoon ground cinnamon
·         ¼ teaspoon ground nutmeg
·         ¼ teaspoon ground ginger
·         ¼ teaspoon ground clove (optional)
·         ½ teaspoon salt
·         1 ½ cups cold heavy cream
·         1 teaspoons pure vanilla extract

 
За декорацията:
 

½ ч.ч. кристална захар + 3 с.л. студена вода
1 ч.ч. течна пълномаслена сметана + ¼ ч.ч. кристална захар (или 1 ч.ч. подсладена течна сметана)
1 прахче ванилия
1 ч.ч. филирани бадеми
¼ бишкота
8 клечки за зъби - за крака на паяка
30 гр. черен шоколад (по желание) + 4-5 с.л. течна сметана
For the Frosting: 

·         ½ cup granulated sugar + 3 tablespoons cold water
·         1 cup cold heavy cream + ¼ cup  granulated sugar (or sweetened whipped cream)
·         teaspoons pure vanilla extract
·         1 cup sliced almonds
·         ¼ lady finger biscuit
·         8 toothpicks
·         30 g dark chocolate (optional) + 4-5 tablespoons heavy cream



Начин на приготвяне:
 

На основата:
 

Затопляме леко ¼ ч.ч. прясно мляко, за да го ароматизираме с канела или нес кафе и оставяме да изстине.

Напръскваме половината от бишкотите с ароматизираното мляко (можем да заменим ароматизираното мляко с ром и вода).


Подреждаме внимателно – една по една леко напоените бишкоти в 22 см. форма за торта с подвижен ринг, изправени  от вътрешната страна – с лицевата им страна към  ринга (можем да подрежем леко долната им част, за да са по устойчиви), след което покриваме плътно и дъното на формата с бишкоти. Оставяме в хладилника, докато приготвяме муса.



METHOD


The Base:

·         Preheat slightly ¼ cup milk to flavour it with ¼ teaspoon cinnamon (or ½ teaspoon instant coffee) easily and leave to cool
·         Sprinkle half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (if you prefer you could replace the milk and cinnamon with water and dark rum)
·         Arrange the slightly soaked ladyfinger biscuits into an 8.75” in diameter spring form cake pan, as firstly carefully set them along - one by one - tightly standing against the wall of the pan (it’s a bit tricky though) and afterwards
cover the bottom with lady fingers also
·         Refrigerate,  while preparing the mousse



На Тиквения мус:

Накисваме желатина в рома в термоустойчив съд за около 10 минути.
Разбиваме тиквеното пюре, ½ ч.ч. кафява захар, ½ ч.л. канела,¼ ч.л. индийско орехче, ¼ ч.л. джинджифил, ¼ ч.л. карамфил (по желание) и ½ ч.л. сол. 


Пастьоризираме жълтъците с помощта ½ ч.ч. захар и ¼ ч.ч. вода и добавяме към пюрето (или оставяме смесените вече съставки и жълтъците на слаб огън да покъкрят за около 10 минути).


На водна баня разтваряме желатина в рома докато сместа се избистри или го затопляме в микровълнова фурна за около ½ минута, като внимаваме да не заври.


Разбиваме разтопения желатин с тиквената смес и оставяме да се охлажда.
Отделно, разбиваме пълномаслената сметана и ванилията.


Добавяме постепенно разбитата сметана към изстудената тиквена смес и разбъркваме.


The Pumpkin Mousse:
 
·         Soak the gelatin powder in the dark rum in a heat-proof cup or bowl for at least 10 minutes
·         Whisk together the pumpkin puree, ½ cup brown sugar, ½ teaspoon cinnamon, ¼ teaspoon nutmeg, ¼ teaspoon ginger, ¼ teaspoon clove and the ½ teaspoon salt
·         Pasteurize the egg yolks with the ½ cup granulated sugar and ¼ cup water and add to the pure (or cook all the ingredients together at low temperature, letting all simmer for about 10 minutes)
·         Set the bowl of gelatin over a pan of simmering water and cook until the gelatin is clear or put it into the microwave for about 1/2 minute, but do not let that start boiling
·         Whisk the melted gelatin mixture into the pumpkin mixture and let all chill
·         Separately, whip the cold heavy cream and the vanilla extract
·         Add gradually the whipped cream into the chilled pumpkin mixture and mix up together

На декорацията:

Карамелизираме ½ ч.ч. кристална захар и 3 с.л. вода до златисто.


Напръскваме леко аранжираните вече бишкоти с малка част от карамела, а с останалата част рисуваме върху хартия за печене паяжина (може предварително от обратната страна на хартията да си начертаем фигурата с плътен молив или химикал и да повтаряме с карамелената смес контура на шаблона) и оставяме да се втвърди.


Натрошаваме черния шоколад, смесваме с 4-5 с.л. сметана в огнеопорен съд и разтопяваме в микровълнова фурна или на водна баня, докато шоколада се разтопи напълно и разбъркваме да се смеси със сметаната.
Внимателно пречупваме наполовина клечките за зъби, за да заприличат на крака на паяк :) и ги прикрепваме към ¼ част от бишкота – по 4 от всяка страна – и потапяме в разтопената шоколадова смес (може да оставим „краката” на паяка и непокрити с шоколад, като преди това потопин само бишкотата). Аз използвах 2 мънички листчета бадем за очите на паяка с 2 капки шоколад, както и няколко сусамени семенца за зъби :), защото нашият паяк трябваше да е „зъбат”!!!


Разбиваме  течната сметана, кристалната захар и ванилията (ако не ползваме подсладена сметана).



The Frosting: 
·         Caramelize the ½ cup granulated sugar and that 3 tablespoons cold water.
·         Sprinkle slightly the top of the lady fingers with a small part of the caramel and “draw” with the rest a spider’s net onto a sheet of baking paper and leave to harden
·         Chop the dark chocolate and mix it with that 4-5 tablespoons heavy cream into a heat-proof bowl and melt into the microwave or set the bowl over a pan of simmering water and cook until the chocolate is melted and the cream is totally absorbed
·         Half-brake carefully the toothpicks, so they would start looking like spider’s legs and fix them to the ¼ of a lady finger biscuit – 4 by 4 and dip into the melted chocolate (if you prefer you could leave the legs natural and dip only the biscuit part). I have used 2 tiny slices of almond for the eyes and 2 drops of the melted chocolate, as well as few sesame seeds for teeth…
·          Whip the heavy cream, granulated sugar and the vanilla extract

Сглобяване:

Напръскваме втората половина от бишкотите с ароматизирано мляко (или ром).


Изваждаме основата от бишкоти от хладилника, изсипваме половината тиквен мус във формата и покриваме муса с прясно напоените бишкоти.


Поръсваме с половината от филираните бадеми
Изсипваме втората част от тиквения мус и оставяме в хладилнкиа да се охлажда (докато приготвяме глазурата).


След като елементите от глазурата са готови, отстраняваме ринга и поръсваме тортата с втората половина от филираните бадеми.


Декорираме с разбитата сметана по свой вкус.


Внимателно поставяме царамелената паяжина върху шарлотата.


Намираме място и на паяка и Шарлотата с тиквен мус за Вси Светии е напълно готова :)



ASSEMBLE:

·         Sprinkle the second half of the ladyfinger biscuits with the flavoured milk (or rum)

·         Get the arranged ladyfinger biscuits out of the fridge, pour half of the Pumpkin Mousse into the spring form and top with some freshly soaked ladyfinger biscuits
·         Sprinkle about half of the sliced almonds
·         Pour the second half of the Pumpkin Mousse and refrigerate (while preparing the icing)
·         When the Frosting elements are ready, remove the pan’s ring and sprinkle the second half of the sliced almonds over the Charlotte
·         Decorate the cake with the sweetened whipped cream, as you like it
·         Place carefully the ready net over the cake

·         Put your spider over the cake 



 
 
Аnd your Halloween Pumpkin Mousse Charlotte is ready



 

No comments:

Post a Comment

Blogging tips