AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, June 26, 2023

Лесен нуга сладолед със зелени смокини / Easy Nougat Ice Cream with Fig Jam

 


Няма нищо по-вкусно от нуга сладолед със зелени смокини през лятото - някакси спонтанно гали сетивата с усещане за морски бриз и созополски въздух.

А завладяващият послевкус на портокали  и бадемов крокан е само бонус :)

Без яйца, без варене и без губене на ценно време в кухнята - бъркаш, замразяваш, поднасяш!!

Необходими продукти:

500 мл млечна сметана, студена
150 г подсладено кондензирано мляко
150 г зелени смокини от сладко, нарязани на ситно
150 г плодчета кумкуат от сладко, нарязани на дребно (или портокалови корички)
100 г бадеми, леко запечени
50 г захар
2 ч.л. екстракт ванилия
2-3 капки есенция смокиня, по избор

Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта до светъл карамел и отстраняваме от огъня.
Добавяме бадемите и разбъркваме, докато целите се покрият с карамел.
Изсипваме върху кухненска дъска, покрита с хартия за печене, разнасяме на тънък слой и оставяме да изстинат напълно.
Начупваме на парчета и в блендер или кухненски робот смиламе до едри трохи.
Разбиваме студената сметана, ванилията и есенцията смокиня с миксер до меки върхове.
Добавяме подсладеното кондензирано мляко и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смеси с разбитата сметана.
Добавяме на части нарязаните зелени смокини, кумкуата и бадемовия крокан и разбъркваме внимателно, докато се смесят.
Изсипваме в правоъгълна кексова форма, покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера за поне 4 часа.

Феновете на екстремно сладкия вкус биха могли да поръсятсладоледа със сироп от смокиновото или портокалово сладко ;)

1 comment:

  1. Аз съм правила, но класически с яйца и т.н. Но най-хубавото беше, че бях накиснала в топла сметана смокинови листа за около 12 часа в хладилник. Става наистина мнооого добре.

    ReplyDelete

Blogging tips