КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Tuesday, October 26, 2010

Много шоколадов кекс ака Devil's Food Cake

Ето го и моят Devil's Food Cake с шоколадова глазура и филирани бадеми:



Ползваме рецептата за базово тесто от Фанта кекс, като към основните съставки на кексовото тесто добавяме 6-9 с.л. неподсладено какао. Пресяваме заедно с брашното и бакпулвера и добавяме на три части до пълното усвояване на брашното и хомогенизиране на сместа. Изсипваме сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем в предварително загрята фурна до 180 градуса C (150 градуса C на вентилатор) за около 35-40 минути (или до готовност).




Докато кексът се пече, приготвяме глазурата.

Съставки на глазурата:

1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч.захар
2 с.л. брашно
3 с.л. тъмно неподсладено какао
1 прахче ванилия
1/4 масло (около 35 гр.)



Начин на приготвяне:


Смесваме, захарта, брашното и ванилията. Доливаме постепенно прясното мляко до получаване на хомогенна смес и оставяме да заври на слаб огън, като бъркаме непрекъснато, докато получим желаната гъстота. Добавяме маслото и разбъркваме, до пълното му поемане от крема. Оставяме за около 5 минути да изстине, като разбъркваме от време на време - да не хваща коричка.




Заливаме кекса докато е топъл (но не горещ) и поръсваме с филирани бадеми или ядки по желание.




Крайният ефект е един много вкусен и шоколадов кекс с лек бадемов привкус.

No comments:

Post a Comment

Blogging tips