Тазгодишната коледна пуйка :) въз грозноватичка и нефотогенична, но пък много вкусна!!!
Необходими продукти:
за пуйката:
1 пуйка около 3.2 кг ( моята се оказа 3.8 кг), измита и подсушена
3-4 с.л. зехтин
1 ч,л сол
1/2 ч.л. пипер
1/4 ч.л. червен пипер
3-4 бр кълцана наденица, най-добре домашна, но и купена върши работа :)
1/4 до 1/2 чаша вода
за сармите:
600 г кайма, смес
листата на половин средно голяма кисела зелка
1 ч ориз, измит обилно на течаща вода
4-5 стръка пресен лук, нарязани на ситно
100 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 средно голям домат (може и от консерва), пасиран
2-3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
сол и пипер на вкус
кимион на вкус
голяма щипка сух джоджен или 1-2 малки стръка, нарязан на ситно
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
1 1/2 до 2 ч вода + 2-3 с.л. вода - за доомесване на каймата
за плънката:
1-2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
150 г гъби, нарязани на кубчета
дреболиите от пуйката
200 г свинско филе, нарязано на кубчета
2-3 с.л зехтин
сол и пипер на вкус
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
В малка купа или чаша смесваме зехтина за марината на пуйката, солта, пипера и червения пипер.
Втриваме половината от марината в пуйката - отвън и отвътре - и оставяме в хладилника, докато приготвим сармите и плънката.
Отделяме 3-4 големи цели листа от зелката.
В купа смесваме каймата, половината от нарязания пресен лук, сол,пипер и кимиона на вкус и около 1 с.л. магданоз и размесваме добре, като от време на време добавяме по 1-2 с.л. вода.
В подходящ съд задушаваме зехтина, останалата половина зелен лук, гъбите и пасирания домат на средно силен огън за 2-3 минути и добавяме на късчета овкусената кайма.
След като цялото количество кайма е добавено, задушаваме още 2-3 минути и добавяме ориза и червения пипер и отново задушаваме за минута-две.
Добавяме поетапно водата, като при приготвяне на ризото .
След като цялото количество вода се поеме, добавяме сол и пипер на вкус, джоджена и втората с.л. магданоз, разбъркваме и отстраняваме.
Нарязваме зелевите листа - според предпочитаната големина (аз лично използвам около 1 с.л. за сарма, че нямам нерви :)) да вия по-дребни сармички), завиваме сармите и оставяме настрани.
В подходящ съд задушаваме в зехтина за плънката пресния лук, гъбите, дреболиите и филето за около 5-6 до 10 минути.
Добавяме подправките и магданоза, разбъркваме и оставяме плънката настрани да се охлади.
Изваждаме пуйката от хладилника и втриваме старателно отвън и отвътре останалата част от марината, като си оставяме около 1 с.л за финален акорд...
Пълним горката птица с част от сармите и наденичките - цели, или нарязани, според предпочитанията, а останалите сарми оставяме за отстрани...
Покриваме (затапваме) с цял зелев лист, като добре го подпъхваме навътре, или зашиваме с готварски конец.
Блендираме (или пасираме) охладената вече плънка - аз тази стъпка я пропуснах :) и горката ми пуйка в крайна сметка изглеждаше по-грозновата, отколкото въобще би могла, затова потвърждавам, че блендирането ;) е важен момент!!
С ръка разделяме кожата от гърдите на пуйката - почти до края - и внимателно нанасяме слой от пасираната плънка, която има за задача да предпази от изсущаване и прегаряне бялото месо - освен че му придава и невероятен аромат и вкус. ако част от плънката ни остане, пълним с нея гушката на птичето и подпъхваме кожата навътре, или зашиваме - за да не изпадне плънката и соковете при печене.
Аз си признавам, че реших да приготвя коледната пуйка тази година в
крок-пота, защото ми се стори, че съдът е идеален за приготвяне на замисленото от мен ястие и реших да се възползвам от опита на
лулуто за изпичане на голямата птица:)
Загряваме фурната на 205С, или 185С с вентилатор.
Отделно загряваме самия уред без съда на I I степен.
Поставяме напълнената вече пуйка в глинения съд и подреждаме около нея останалите сарми и наденица и добре завързваме краката на птицата с готварски конец, за да се държат добре при печенето.
Доливаме астието с около 1/4 до 1/2 чаша вода и пъхаме във фурната за около 20 минути на 205С, или 185С с вентилатор фурна.
След въпросните 20 минути във фурната, покриваме пуйката и сармите с цели зелеви листа, похлупваме с капака и оставяме да къкри в crock-pota за 6 часа на I I степен. Тук е моментът да си призная, че въпреки по-едрата пуйка, плънката и околните сарми въпросните 6 часа на втора степен май се оказаха твърде много, защото пуйчето се беше тотално разварило и като го вадих от съда на финала :) крилцата му останаха в съдинката - та вероятно 4 часа на I I степен биха били достатъчни...
След като определеното за готвене време изтече, отхлупваме ястието, махаме зелевите листа и намазваме с оставената марината и пъхаме за 20-ина минути в предварително загрята на 205С, или 185С с вентилатор фурна.
Ако не разполагаме с въпросната съдинка -
лулуто е предложила фантастичен вариант за справяне с положението :)
След което се наслаждаваме на невероятно вкусната и сочна пълнена пуйка със зелеви сармички и наденица :)