Едва ли има някой, който да не я знае как се приготвя баница със сирене, но аз на моята й добавям и малко кашкавал, и няма да пропусна да си я споделя :)
За Коледните и новогодишни празници тази година бях решила, вместо да ограничавам менюто, да редуцирам количеството... Та баницата ни с късмети беше един вид :) пищно-минималистична.
Необходими продукти за тава с размер 20 х 24 см:
12 бр кори за баница
4 големи яйца
250 г сирене, наронено
100 г кашкавал, нарязан на дребни кубчета
1 ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. брашно
60 мл олио
1/2 яйце, разбито - за намазване
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и страните на тавата с хартия за печене.
В голяма купа разбиваме яйцата, добавяме нароненото сирене, нарязания на дребни кубчета кашкавал и леко разбъркваме.
В малка купа разбъркваме киселото мляко, содата за хляб и брашното и оставяме за около минута да кипне.
Прибавяме кисело млечната смес към яйчената и внимателно разбъркваме.
С първите 2 кори застиламе дъното на тавата, като ги застъпваме и оставяме бордюр около 5-6 см да стърчи извън тавата от всички страни.
Намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата със следващите 2 кори (общо 3 прегънати кори).
Изсипваме половината от плънката и разнасяме равномерно.
Отново намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата и със следващите 2 кори (следващите 3 прегънати кори).
Изсипваме втората половина от плънката и разнасяме равномерно.
Отново намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата с още една кора (общо 2 прегънати кори).
Завиваме със оставените като бордюр кори от основата и намазваме с олио.
Намазваме с четка половината от последната кора с олио, прегъваме на две и намазваме и горната й страна с олио и внимателно покриваме с нея баницата.
Намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 35-40 минути, като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегори.
Изваждаме и оставяме за 3-4 минути да се охлади върху решетка, след което нарязваме с остър нож на квадрати или ромбоиди.
Сервираме топла :) и късчетата кашкавал изкусително се разтягат като при пица с много кашкавал...
Или студена - и вкусът на сиренето и кашкавала се долавят още по-отчетливо ;)
Вкуснота!
ReplyDeleteБлагодаря!!!
DeleteРазкош ,разкош ...по добре да не мисля за разтягащите кашкавалчета , че ме стегна сърцето :)) !
ReplyDeleteХубава вечер ,Мина! Поздрав за чудесната баница !
Благодаря Ивана :)
DeleteХубав неделен ден от мен
Вкусотия!Толкова добре изглежда, бих хапнала с удоволствие! Представям си вкусът с този кашкавал!
ReplyDeleteПоздрави!
У нас кашкавалът в баницата се приема много добре и всички недоволстват, ако случайно нямаме кашкавал да добавим :)
DeleteZvuchi chudno prekrasno i mnooogo vkusno. Smiatam da ia probvam oshte toxi weekend. Blagodaria za spodekenata recepta ... ;-)
ReplyDeleteЩе се радвам да споделите впечатления :)
DeleteИзглежда толкова вкусно....
ReplyDeleteБлагодаря Живе!!
DeleteЧудесна баница,Мина!
ReplyDeleteМного ми допадна идеята за кашкавала,ще пробвам!
Поздрави и хубав ден!
Благодаря Мира :) надявам се да ви хареса, ако дойде ред да пробвате
DeleteАууу това изглежда великолепно!!! Записвам рецептата, непремено ще пробвам. Поздрави и хубави почивни дни!
ReplyDeleteМного вкусна баница, Мина! Направо е чудна!
ReplyDeleteСтрахотна идея за кашкавал. Правила съм едни банички на тиган с кашкавал и сирене, но не съм се сещала да добавя в този тип, който се пече във фурната.
Хубава събота!
Мина, страхотна баница! Така ми се яде от известно време....Ще трябва да опитам твоята! Поздрави!
ReplyDeleteЕха че пухкава баница, много е апетитна, а с този кашкавал е интересна на вкус :))))))
ReplyDeleteПоздрави и хубава неделя от мен :)
slm.blogunuzu çok beğeniyorum ama türkce çevirisiide verirseniz çok sevinirim.tarifleri almak istiyorum.sevgiler.
ReplyDeleteЕ това ако не е телепатия...подобна правих и аз и още се скатава нейде из черновите,Мина,но съм я кръстила Блажна баница,защото с това кашкавалче,сиренце и яйчица няма как да не е!Страхотно пухкава и сочна е твоята,направо топ-баница на всички баници,скъпа!За пореден път имаме сходни вкусове!Кашкавалчето на кубчета е отлична идея,така се запазва по-осезаемо,нали?!Мням,ще я сънувам със сигурност!Изкусителка такава!
ReplyDeleteАуу страхотна баница!браво на тев!Изглежда много си се постарала!Ще я пробвам рецептата ти!Успехи и Поздрави
ReplyDelete