Признавам си, че не бях планирала тази публикация, но след няколкото питания за рецептата на тортата, реших за по-лесно да я споделя тук...
Признавам си, че нямах и никаква предварителна идея какво да приготвя за гостуването си в инициативата "Сподели и сладко похапни" на Блоговодител, но нагласата ми от самото начало беше да е нещо за деца и :) с "приказни елементи"... Винаги съм си мислела, че на този тип инициативи най-запалени почитатели са децата... А какво по-подходящо за деца от торта с приказка?!...
Идея за конкретната декорацията на тортата се роди почти на финала и искрено се надявах, че някой сладък малчуган ще се зарадва на идеята ми...
Необходими продукти:
За 4 правоъгълни блата с размер 22 х 30 см:
20 яйца, на стайна температура
1 1/3 чаши брашно
2 чаши пудра захар
1 чаша какао
8 с.л. бакпулвер (около 6 пакетчета по 10 гр)
1 1/3 чаши ситно смлени бадеми
2 чаши пудра захар
1 чаша какао
8 с.л. бакпулвер (около 6 пакетчета по 10 гр)
1 1/3 чаши ситно смлени бадеми
За сиропиране на блатовете:
1/2 чаша сироп Greandine
1 с.л.
Кирш, по избор
За крема:
400 гр крем
сирене
400 гр заквасена
сметана
1 1/2 ч захар
600 мл
сладкарска сметана
400 гр малини
За покриване:
100 г масло, на стайна температура
200 г пудра
захар
2 с.л.
сладкарска сметана
За декориране:
100 мл
сладкарска сметана (или около 100 гр от чийз крема, от преди да добавим малини
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме малините върху кухненска хартия. Надробяваме на едро с вилица и оставяме настрани.
Загряваме предварително
фурната до 190C или 170C с вентилатор.
Застиламе с хартия за печене 4 правоъгълни тави с размер 22 х 30 см или начертаваме 4 правоъгълника със съответните размери върху хартията за печене, обръщаме хартията обратно (така, че очертанията да
останат отдолу) и застиламе 4 достатъчно големи тави.
Разбиваме в голяма купа с електрически миксер яйцата, пудрата захар и
ванилията за 6-8 минути, докато се получи пухкава кремообразна смес.
В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, добавяме ситно смлените бадеми и разбъркваме.
Добавяме постепенно сухите съставки към яйчената смес и разбъркваме със силиконова шпатула – от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме тестото в предварително подготвените тави, разстиламе равномерно (или по очертанията) и печем в предварително загрята на 190C или 170C с вентилатор фурна за около 15-18 минути, или докато всеки от блатовете при леко натискане в средата се връща обратно.
Изваждаме и оставяме да се охладят, както са си в тавите, около 1 минута.
Обръщаме готовите блатове върху хартия за печене и отстраняваме внимателно от основата им хартията използвана при печенето.
С остър нож изрязваме равномерно твърдите крайчета на блатовете и оставяме върху решетка да се охладят напълно.
В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, добавяме ситно смлените бадеми и разбъркваме.
Добавяме постепенно сухите съставки към яйчената смес и разбъркваме със силиконова шпатула – от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме тестото в предварително подготвените тави, разстиламе равномерно (или по очертанията) и печем в предварително загрята на 190C или 170C с вентилатор фурна за около 15-18 минути, или докато всеки от блатовете при леко натискане в средата се връща обратно.
Изваждаме и оставяме да се охладят, както са си в тавите, около 1 минута.
Обръщаме готовите блатове върху хартия за печене и отстраняваме внимателно от основата им хартията използвана при печенето.
С остър нож изрязваме равномерно твърдите крайчета на блатовете и оставяме върху решетка да се охладят напълно.
Междувременно приготвяме чийз крема, като разбиваме в купа с миксер крем сиренето, заквасената сметана, захарта и ванилията, докато захарта се разтопи.
В отделна купа разбиваме с миксер сладкарската сметана до меки връхчета и постепенно прибавяме към чийз сместа, като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре - до получаването на гладък крем.
Добавяме надробените малини и разбъркваме.
Разбиваме с миксер маслото, пудрата захар, ванилията и сметаната до пухкав бял крем.
Сиропираме един по един блатовете, като ги намазваме със сладкарска четка със сиропа.
Сглобяваме тортата като редуваме сиропиран блат и крем и завършваме с последния от блатовете.
Измазваме фино и равномерно с масления крем и покриваме с разточения на тънко (с дебелина между 3 и 5 мм) фондан.
Фиксираме принтираната фонданова снимка със сладкарско лепило към тортата и леко "напудряме" борда със златната боя на прах.
Декорираме с цветчета или вълнички от сметана по ръба на снимката и долния ръб на тортата - и сме готови :)
От снимката на Ани по-долу виждам, че "фронтално" тортата не е пострадала фатално при транспортирането и дано да не се е разтекла тотално, че не бях обезопасила бордовете със странични платки под фондана :$
Искрено се надявам и четири годишният малчугана на Ани да е харесал и тортата, и приказката, въпреки че, като се връщам назад във времето, май на неговата възраст синът ми далеч повече се вълнуваше вече от Спайдърмен, отколкото от Снежанка и седемте джуджета :)
А ето и поглед "отвътре", който Ани бе така мила да сподели...