AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, September 23, 2013

"Приказна" торта с какаово-бадемови блатове и чийз крем с малини / Fairy Cake with Cocoa Almond Layers and Raspberry Cream Cheese Filling



Признавам си, че не бях планирала тази публикация, но след няколкото питания за рецептата на тортата, реших за по-лесно да я споделя тук...
Признавам си, че нямах и никаква предварителна идея какво да приготвя за гостуването си в инициативата "Сподели и сладко похапни" на Блоговодител, но нагласата ми от самото начало беше да е нещо за деца и :) с "приказни елементи"...  Винаги съм си мислела, че на този тип инициативи най-запалени почитатели са децата... А какво по-подходящо за деца от торта с приказка?!...
Идея за конкретната декорацията на тортата се роди почти на финала и искрено се надявах, че някой сладък малчуган ще се зарадва на идеята ми...

Необходими продукти:

За 4 правоъгълни блата с размер 22 х 30 см:
20 яйца, на стайна температура
1 1/3 чаши брашно
2 чаши пудра захар
1 чаша какао
8 с.л. бакпулвер (около 6 пакетчета по 10 гр)
1 1/3 чаши ситно смлени бадеми

За сиропиране на блатовете:
1/2 чаша сироп Greandine 
1 с.л. Кирш, по избор

За крема:
400 гр крем сирене
400 гр заквасена сметана
1 1/2 ч захар
600 мл сладкарска сметана
400 гр малини

За покриване:
100 г масло, на стайна температура
200 г пудра захар
2 с.л. сладкарска сметана

За декориране:
100 мл сладкарска сметана (или около 100 гр от чийз крема, от преди да добавим малини


Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме малините върху кухненска хартия. Надробяваме на едро с вилица и оставяме настрани.
Загряваме предварително фурната до 190C или 170C с вентилатор.
Застиламе с хартия за печене  4 правоъгълни тави с размер 22 х 30 см или начертаваме 4 правоъгълника със съответните размери върху хартията за печене, обръщаме хартията обратно (така, че очертанията да останат отдолу) и застиламе 4 достатъчно големи тави.
Разбиваме в голяма купа с електрически миксер яйцата, пудрата захар и ванилията за 6-8 минути, докато се получи пухкава кремообразна смес.
В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, добавяме ситно смлените бадеми и разбъркваме.
Добавяме постепенно сухите съставки към яйчената смес и разбъркваме със силиконова шпатула – от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме тестото в предварително подготвените тави, разстиламе равномерно (или по очертанията)  и печем в предварително загрята на 190C или 170C с вентилатор фурна за около 15-18 минути, или докато всеки от блатовете при леко натискане в средата се връща обратно.
Изваждаме и оставяме да се охладят, както са си в тавите, около 1 минута.
Обръщаме готовите блатове върху хартия за печене и отстраняваме внимателно от основата им хартията използвана при печенето.
С остър нож изрязваме равномерно твърдите крайчета на блатовете и оставяме върху решетка да се охладят напълно.

Междувременно приготвяме чийз крема, като разбиваме в купа с миксер крем сиренето, заквасената сметана, захарта и ванилията, докато захарта се разтопи.
В отделна купа разбиваме с миксер сладкарската сметана до меки връхчета и постепенно прибавяме към чийз сместа, като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре - до получаването на гладък крем.
Добавяме надробените малини и разбъркваме.
Разбиваме с миксер маслото, пудрата захар, ванилията и сметаната до пухкав бял крем.
Сиропираме един по един блатовете, като ги намазваме със сладкарска четка със сиропа.

Сглобяваме тортата като редуваме сиропиран блат и крем и завършваме с последния от блатовете.
Измазваме фино и равномерно с масления крем и покриваме с разточения на тънко (с дебелина между 3 и 5 мм) фондан.
Фиксираме принтираната фонданова снимка със сладкарско лепило към тортата и леко "напудряме" борда със златната боя на прах.
Декорираме с цветчета или вълнички от сметана по ръба на снимката и долния ръб на тортата - и сме готови :)

От снимката на Ани по-долу виждам, че "фронтално" тортата не е пострадала фатално при транспортирането и дано да не се е разтекла тотално, че не бях обезопасила бордовете със странични платки под фондана :$


Искрено се надявам и четири годишният малчугана на Ани да е харесал и тортата, и приказката, въпреки че, като се връщам назад във времето, май на неговата възраст синът ми далеч повече се вълнуваше вече от Спайдърмен, отколкото от Снежанка и седемте джуджета :) 

А ето и поглед "отвътре", който Ани бе така мила да сподели... 


Като гледам сега, тортата спокойно би могла да понесе и повечко крем между блатовете ;)

Sunday, September 15, 2013

Мус със смокини и лавандула / Fig Lavender Mousse




Обещах си да приготвя неустоимия лавандулов мус на Ева веднага щом го видях, но някакси си го представях със смокини :) явно комбинацията лавандула - смокини ми е "вградена" и не мога да й устоявам...


Необходими продукти:

4 големи или 8 малки смокини
60 г захар
60 мл вода
настърганата кора от половин лимон
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

125 мл млечна сметана
2 с.л. свеж лавандулов цвят или 1 с.л. сух
250 г маскарпоне
2 с.л. мед
10 г желатин + 40 мл студена вода
виолетова сладкарска боя, по избор

За гарниране:
100 мл млечна сметана, разбита до меки връхчета
лавандулов цвят за поръсване
смокини, нарязани





Начин на приготвяне:

Идеята за обработката на смокините е от една рецепта на Гордън Рамзи за смокинов сладолед, която ни е много любима вкъщи, но все не оцелява до снимки :)

Почистваме смокините от дръжките и нарязваме на осминки.
Слагаме в подходящ тиган със захарта, водата и настърганата кора от лимон.
Готвим на умерен огън около 10-15 минути, като разбъркваме често, сокато течността се редуцира до сироп.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.
Междувременно загряваме 125 мл сметана и лавандуловия цвят, докато кипне.
Намаляваме огъня и оставяме да къкри около 2 минути.
Отстраняваме от огъня, похлупваме съда и оставяме настрани за 20-ина минути.
В голяма купа разбиваме с миксер маскарпонето и меда.
Блендираме смокините, лимоновия сок и прецедената охладена сметана и добавяме сместа към маскарпонето.
Накисваме желатина в студената вода за 10-ина минути.
Разтопяваме на водна баня или в микровълновата за няколко секунди на ниска мощност, като внимаваме да не кипне.
Прибавяме разтопения желатин към останалата смес, разбъркваме и оставяме да се охлади за 15-20 минути.
Прибавяме разбитата сметана и виолетовата сладкарска боя (по избор - моята беше свършила) и разбъркваме.
Разпределяме в десертни чаши или купички и охлаждаме за поне 3 часа.
Преди да поднесем, гарнираме с бита сметана и нарязани смокини и поръсваме с лавандулов цвят.


Мусът е плътен, ароматен и мноооого вкусен :)
А ако го замразим - получаваме фантастично семифредо!!!





Monday, September 9, 2013

Лучник със свинско и гъби / Pork and Mushroom Onion Pie


Необходими продукти:

За тестото:
1 ч затоплена вода
2 с.л. захар
40 г (1 кубч) жива мая (или 12 г суха)
1/2 чаша затоплена течна сметана
1/3 чаша зехтин
2 големи яйца, леко разбити
2 ч. л. сол
600 г брашно, плюс допълнително - ако е необходимо
30 г разтопено масло, за намазване

За плънката:
500 г свинско месо, от бут или плешка 
250 г гъби
500 г лук
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
Прясно смлян черен пипер, на вкус
2-3 стръкчета свежа машерка, или щипка суха
1 дафинов лист
1 ч.л. сладък червен пипер


Начин на приготвяне:

Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти за тестото - в последователността, в която са изброени, като единствено пропускаме маята - ако е на прах.
Пресяваме тестото със солта (и маята, ако ползваме суха) и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Включваме хлебопекарната на програма тесто (моята е 90 минути) и изчакваме края на програмата.


Междувременно приготвяме плънката.
Нарязваме месото на дребни кубчета, измитите и почистени гъби на филийки, а лукът на полумесеци.
Поръсваме месото със сол и пипер и запържваме в сгорещения зехтин, заедно със стръкчетата мащерка и дафиновия лист за около 5-6 до 10 минути.
Добавяме маслото, гъбите и лука, подправяме с още малко сол и пипер и задушаваме за още 7-8 минути, или докато лукът омекне и сместа остане на мазнина.
Поръсваме със сладкия червен пипер,разбъркваме и задушаваме още 1-2 минути.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме да се охлади.

След като тестото е вече готово, загряваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на подходящ съд за печене, или покриваме с хартия за печене и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху леко набрашнен или намаслен работен плот и размесваме кратко, колкото "да му изкараме въздуха".
Отделяме малко по-малко от 2/3 от тестото за долната кора на лучника, а останалата 1/3 оставяме за покриване.
Разстиламе с ръце тестото по дъното и стените на съда за печене, като оставяме около 2-3 см да излизат извън формата - за прихлупване.
Изсипваме изстиналата плънка.
Разтегляме горната кора и покриваме с нея плънката, като притискаме с пръсти по краищата - да я "запечатаме" добре.
Прихлупваме върху горната кора останалото извън формата за печене тесто от долната кора и отново притискаме леко с пръсти.
Намазваме обилно с около 2/3 от разтопеното масло и печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 25-30 минути, или до златисто кафяво - като покриваме в последнит еминути на печенето с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и намазваме с останлата 1/3 от разтопеното масло.


Поднасяме лучника топъл... или направо горещ :)


Много любима есенно-зимна рецепта, която позволява всякакви интерпретации - с месо - свинско или пилешко, с кайма или бекон, само с лук и гъби :) или само с лук - според наличностите и моментните предпочитания...





Sunday, September 1, 2013

Агнешки котлети с билкова коричка / Herb Crusted Rack of Lamb



Една изкусителна рецепта на Гордън Рамзи, която още по Великден ми се искаше да пробвам...

Необходими продукти:

За котлетите:
4 парчета агнешки котлети, с  по три ребра на всеки
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян пипер, на вкус
3 с.л. зехтин

За билковата коричка:
4 филийки стар хляб, наронен на трохи, за КЕТО - заменяме със 100 г бадеми или орехи, леко запечени и смлени на едро
около 1/2 чаша пармезан,  настърган
връзка магданоз
стрък мащерка
стрък кориандър, или щипка сух
клонче розмарин
2 супени лъжици горчица
1 с.л. зехтин

За картофеното пюре:
500 г картофи, обелени и нарязани на кубчет, за КЕТО - заменяме с 1 средна глава карфиол
30 до 60 г масло
40 мл прясно мляко или сметана
едро смляна морска сол и прясно смлян пипер, на вкус



Начин на приготвяне:

Предварително подгряваме фурната до 200С.

Сваряваме картофите, отцеждаме и размачкваме с маслото, солта и пипера на вкус.
Добавяме прясното мляко, разбъркваме до пухкаво пюре и оставяме настрани.

Леко нарязваме с остър нож мазнинката по котлета .
Щедро поръсваме агнешкото със сол и черен пипер.
Загряваме зехтина в тиган, подходящ и за печене във фурна.
Запечатваме котлетите в сгорещения зехтин до златисто кафяво, както казва Гордън Рамзи: "Математиката е проста, без цвят - няма вкус".
Прехвърляме тигана с котлетите във фурната и печем в продължение на 7-8 минути.


Докато котлетите се пекат, приготвяме билковата коричка, като поставяме всички съставки, с изключение на зехтина в блендер и блендираме,  докато получим хубава зелена смес.
Добавяме не повече от плисък (около 1 с.л.) зехтин, колкото да спои сместа, и отново за кратко блендираме.
Изсипваме в дълбок съд (купа или чиния) и оставяме настрани.
Изваждаме котлетите  от фурната и нанасяме щедро с четка горчицата.
Потапяме след това в билковата смес и покриваме котлетите равномерно, като си помагаме и с ръка.



Оставяме месото да си почине за малко, преди да запечем коричката.
Връщаме обратно във фурната за 3-4 минути.


Сервираме котлетите с картофено пюре и по избор, поръсено с прецедения сос от печенето.




Blogging tips