AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, September 9, 2013

Лучник със свинско и гъби / Pork and Mushroom Onion Pie


Необходими продукти:

За тестото:
1 ч затоплена вода
2 с.л. захар
40 г (1 кубч) жива мая (или 12 г суха)
1/2 чаша затоплена течна сметана
1/3 чаша зехтин
2 големи яйца, леко разбити
2 ч. л. сол
600 г брашно, плюс допълнително - ако е необходимо
30 г разтопено масло, за намазване

За плънката:
500 г свинско месо, от бут или плешка 
250 г гъби
500 г лук
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
Прясно смлян черен пипер, на вкус
2-3 стръкчета свежа машерка, или щипка суха
1 дафинов лист
1 ч.л. сладък червен пипер


Начин на приготвяне:

Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти за тестото - в последователността, в която са изброени, като единствено пропускаме маята - ако е на прах.
Пресяваме тестото със солта (и маята, ако ползваме суха) и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Включваме хлебопекарната на програма тесто (моята е 90 минути) и изчакваме края на програмата.


Междувременно приготвяме плънката.
Нарязваме месото на дребни кубчета, измитите и почистени гъби на филийки, а лукът на полумесеци.
Поръсваме месото със сол и пипер и запържваме в сгорещения зехтин, заедно със стръкчетата мащерка и дафиновия лист за около 5-6 до 10 минути.
Добавяме маслото, гъбите и лука, подправяме с още малко сол и пипер и задушаваме за още 7-8 минути, или докато лукът омекне и сместа остане на мазнина.
Поръсваме със сладкия червен пипер,разбъркваме и задушаваме още 1-2 минути.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме да се охлади.

След като тестото е вече готово, загряваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на подходящ съд за печене, или покриваме с хартия за печене и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху леко набрашнен или намаслен работен плот и размесваме кратко, колкото "да му изкараме въздуха".
Отделяме малко по-малко от 2/3 от тестото за долната кора на лучника, а останалата 1/3 оставяме за покриване.
Разстиламе с ръце тестото по дъното и стените на съда за печене, като оставяме около 2-3 см да излизат извън формата - за прихлупване.
Изсипваме изстиналата плънка.
Разтегляме горната кора и покриваме с нея плънката, като притискаме с пръсти по краищата - да я "запечатаме" добре.
Прихлупваме върху горната кора останалото извън формата за печене тесто от долната кора и отново притискаме леко с пръсти.
Намазваме обилно с около 2/3 от разтопеното масло и печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна около 25-30 минути, или до златисто кафяво - като покриваме в последнит еминути на печенето с алуминиево фолио, ако е необходимо, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и намазваме с останлата 1/3 от разтопеното масло.


Поднасяме лучника топъл... или направо горещ :)


Много любима есенно-зимна рецепта, която позволява всякакви интерпретации - с месо - свинско или пилешко, с кайма или бекон, само с лук и гъби :) или само с лук - според наличностите и моментните предпочитания...





14 comments:

  1. Прилича ми на пълнените английски пайове, които виждам тук, но съм сигурна, че твоят е много по-вкусен, Мина, изглежда фантастично!
    Сърдечни поздрави! :)

    ReplyDelete
  2. Приказно, лъха на топлина и лек хлад на есен, много ми хареса! Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  3. Много апетитен и вкусен! Страхотна коричка!
    Правила съм с кайма и лук. С предложените съставки е още по-хубав!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  4. Перфектен е станал лучникът ти, Мина!
    И да, коричката е страхотна, като копринена! С удоволствие бих се почерпила едно сериозно парче :))))
    Поздрави от мен и пожелания за слънчев и вдъхновяващ септември!

    ReplyDelete
  5. Невероятен е, Мина! :)

    ReplyDelete
  6. Лучник до момента съм правила единствено с лук или с лук и кайма. Това предложение тук страшно много ми допадна! Невероятен е! Поздрави!

    ReplyDelete
  7. Невероятен е, Мина! Представям си аромата и прекрасния вкус... Чудесна рецепта и красиви снимки!

    ReplyDelete
  8. Мина, изглежда страшно вкусно! Направо ми се прииска посреднощ да меся тесто :)
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ReplyDelete
  9. Леле,какъв лучник,Мина,то това си е ястие и питка в едно!
    Прекрасни снимки,направо ми проговориха,а от преглъщане ще се задавя чак!Страхотно предложение,ароматно,засищащо,адски вкусно!
    С пожелание за прекрасни есенни дни с повече слънце,топлинка и ярки багри!Прегръдка!

    ReplyDelete
  10. pravila sam go s kaima, luk i gabi. Tuk v Italiy si obli3axa prastite. Mnogo go xaresaxa. i Vashiyt she opitam . Po3dravleniy , na snimkata i3glejda perfektno!

    ReplyDelete
  11. Много красива пита, многооо! :) И снимките предизвикват отделяне на сокове... :)
    Прекрасен уикенд с усмивка от мен :)

    ReplyDelete
  12. Много красиво. Снимките изкушават и макар да не съм голям фен на лука, ще ме накараш да опитам лучник :)

    ReplyDelete
  13. Дядо ми при правеше "Бобняк" - жълт фасул задушен със свинско, изцеден и пъхнат в тесто да се пече(затваряне с прехлупване). Като видях този лучник много ми напомни за детството ми

    ReplyDelete
  14. This sounds lovely, gonna give this i try in the week. Thanks for sharing this.

    Simon

    ReplyDelete

Blogging tips