Тази торта беше планувана за рождения ден на сина ми, точно преди един месец, но така и не успях да я приготвя :) нито за рождения му ден, нито за имения... Та в крайна сметка сколасах да я стъкмя за моя си рожден ден, въпреки че идеята беше за една чисто "мъжка торта", заимствана от Half Baked и адаптирана изцяло по негов вкус :))
Необходими продукти:
За куки блатовете:
2 1/2 чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер ( в оригиналната рецепта е сода за хляб, но аз нещо не й понасям миризмата в сладкиши и я замених)
1/2 ч.л. сол
250 г масло, на стайна температура
3/4 ч захар
3/4 ч. кафява захар
1 ч.л. екстракт ванилия
2 големи яйца
2 ч натурален шоколадов дропс
1 ч орехи, нарязани на ситно
За крема:
200 г бял шоколад за топене
60 г масло
1/2 ч сладкарска сметана
500 г маскарпоне
400 г сладкарска сметана, за разбиваме
За глазурата:
1/3 ч сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад (над 70%)
120 г масло
40 мл сок Grenadine
А, и да се изфръцкам :) страхотният поднос ми е подарък за Коледа от скъпата ми Роси :) можете да си представите с какво нетърпение очаквах момента да ви се похваля - и ето ме сега: ФРЪЦ-ФРЪЦ :))
Благодаря ти, мило другарче!!!!!!!!!!! Слънчице сладко и мило си ми ти!!!!! :)
Начин на приготвяне:
На бисквитките:
Загряваме фурната до 190С.
Смесваме брашното, бакпулвера и солта в малка купа.
Разбиваме маслото, захарта, кафявата захар и ванилията в голяма купа с миксер до пухкав крем. Добавяме яйцата, едно по едно, разбивайки добре след всяко добавяне.
Постепенно добавяме сместа с брашното.
Добавяме шоколадови я дропс и ядките и разбъркваме.
С помощта на лъжица за сладолед дозираме тестото за отделните бисквитки-блатове върху лист хартия за печене. Големината на блатовете зависи от размера на лъжицата - моята е по-малка и затова използвах по 3 лъжици за блат с диаметър около 22 см, като от сместа се получиха 9 блата.
Поставяме втори лист хартия за печене върху тестото и натискаме с ръка, като постепенно разстиламе тестото с кръгови кръгови движения навън, докато оформим тънък кръгъл диск - с дебелината на шоколадовия дропс (около 0.5 см).
Отстраняваме горния лист хартия и печем в загрята до 190С фурна за 8 до 9 минути, или до леко златисто кафяво по ръбовете.
Изваждаме от фурната и оставяме бисквитката да се охлади.
Отстраняваме от тавата и оставяме настрани.
Повтаряме с останалото тесто.
На крема:
Разтопяваме на водна баня начупения на парченца бял шоколад и маслото.
Добавяме 1/3 чаша сметана и разбъркваме до гладка кремообразна смес.
Отстраняваме от огъня и оставяме да изстине.
Разбиваме отделената за разбиване сметана с миксер на висока степен до пухкава маса.
Към охладената шоколадова смес добавяме постепенно маскарпонето и разбъркваме до пълното му усвояване.
Добавяме постепенно и разбитата сметана и разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Ако не използваме крема веднага, покриваме съда с фолио и съхраняваме в хладилника.
На глазурата:
Приготвяме глазурата след като тортата е вече сглобена.
Кипваме сметаната в малка тенджера.
Отстраняваме тенджерата от котлона и малко по малко добавяме шоколада, като внимателно разбъркване сместа със силиконова шпатула или дървена лъжица - започваме да бъркаме от центъра на съда и бъркаме бавно в малък кръг.
Добавяме следващата доза шоколад, продължаваме да разбъркваме леко в кръг, като постепенно увеличаване размера на кръга.
Към готовата смес добавяме постепенно маслото и дока, разбъркваме внимателно и оставяме настрани леко да стегне.
Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат-бисквитка, напълно охладен директно върху подноса за сервиране.
Покриваме с тънък слой от крема.
Поставяме отгоре със следващия блат и отново намазваме крем.
Продължаваме, редувайки блатове и крем, докато всички блатове са вече подредени, като не покриваме последния блат с крем.
Изсипваме глазурата в центъра на тортата и оставяме сама да се разлее - аз я оставих да покапе отстрани на тортата, но го впоследствие отчетох, че е било груба грешка - заради неравномерния размер на куки-блатовете...
Декорираме по избор :)
Сервираме веднага, или я оставяме в хладилника за около 20-30 минути да стегне глазурата.
Хиляди целувки за моята мила дружка по случай рождения й ден!
ReplyDeleteСкъпа Мина,бъди жива и здрава,усмихната,успешна,
и все така творяща разкошества!
Тортата обещава да е невероятно вкусна с изобилие от кукита и пластове,очаквам да прочета рецептата!
Специални поздрави на семейството,весело празнуване ,вкусно хапване и наздраве от мен!
Веднага ще изтърча да си налея един Бейлис в твоя чест и за твое здраве!
Много те прегръщам! :))
Благодаря ти, Роси!!! Прегръдки и целувки и за теб, мила!!!! Тортата, въпреки първоначалния ми скептицизъм, се получи наистина вкусна ;) има явно вкус на мама момчето и колкото пъти съм се доверила на избора му - не ме е подвеждал...
DeleteХубав ден ти желая :) и поздрави на Дани и половинката!!!!
Честит рожден ден, Мина! Родена си на прекрасен празник.
ReplyDeleteОт сърце пожелавам много здраве, щастие, благополучие - на теб и твоето семейство! Нека творческото вдъхновение никога не те напуска!
Тортата изглежда греховно вкусна, с нетърпение чакам рецептата!
Сърдечни поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Благодаря Мариетка!!!
DeleteАз така и не успях да реша, дали тортата ми хареса повече прясна-прясна :), или вече отлежала - на по-следващия ден, затова детенце предложи някой път да я повторим :))
Chestit rozden den! Badi zdrava,siyaina, usmihnata i radvasta se na kasmet i uspeh vav vsichko, s koeto se zahvanesh! Vesel praznik! I se izviniavam za latinicata no niamam kirilica dnes!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Игличе!!!!! :)
DeleteЧестит Рожден ден, Мина! Много здраве и обич ти пожелавам! Очаквам рецептата!
ReplyDeleteМриянка, благодаря :)!!!
DeleteЧестит Рожден Ден, Мина! Много здраве и щастие за теб и хората, които обичаш! Нека животът ти става все по-пъстър, сладък и неповторим!
ReplyDeleteСърдечно благодаря, Пламена!!! :)
DeleteМина,
ReplyDeleteЧестит РОжден Ден!
Направила си страхотна торта!
Желая ти много радостни мигове, здраве, късмет и вдъхновение!
Бъди обичана и благословена!
Сърдечен поздрав и страхотен празник днес!
Благодаря Бети!!! Ласкаеш ме :), но пък ми харесва!!!
DeleteНа патеирци, но от сърце ти желая здраве, дълголетие, нестихващо вдъхновение и безброй успехи, Мина! Тортата е истински разкош! Прегръдки! ;)
ReplyDeleteЕва, благодаря ти!!!
DeleteПрегръдки и от мен :)
Честит рожден ден, Мина,
ReplyDeleteс пожелания за здраве и хубав късмет, много усмивки и щастие!
Тортата е страхотна - оригинална, фина и елегантна,
а може би е трябвало да бъде за твоя ден.
Сърдечни поздрави, Диана
Благодаря Дианка :) явно наистина е била моята торта :)
DeleteЧестит Рожден ден и от мен на патерици но от сърце Мина!
ReplyDeleteС най добри пожелания да ти се сбъднат всички желания :)
Прекрасна и елегантна торта и красив подарък, да си го ползваш със здраве!
Сърдечен поздрав с прегръдка!
Много благодаря :)!!! Подаръкът ми е суперски, нали?!
DeleteТрети път влизам да изчета до финала продуктите и рецептата и пак оплакнах око по тази съвършена торта!Много ги харесвам такива леко небрежни,някак ми създават домашен уют още с визията си и ми напомнят за почивен ден по пижама,чаша кафе в леглото,книжка в ръка и едно доволно парче торта като това,което само ти умееш да отрежеш така щедро!
ReplyDeleteРадвам се,че сефтоса подноса точно по този повод и нека винаги на него да е полегнало подобно блажено творение!
По-често да правиш на детенце торта,че гледай колко дати си отложила :) !
Още веднъж-много,много прегръдки от мен,слънце!
Страхотен си ми е подносът, мила - не можеш да си представиш с какво нетърпение чаках да си го покажа :) да си призная - ако не беше той - не знам дали пак нямаше да отложа тортата - тоя път за на мама рождения ден ;)
DeleteЗащо в продуктите пише че трябва да се замеси тестото с бакпулвер, а в начина на приготвяне е спомената сода, кое от двете трябва да се използва или и с двете ще се получи един и същи резултат
ReplyDeleteОпс, моя грешка при превода :) сори!! - бакпулвер е - сега ще го оправя и благодаря за зоркия поглед!!!
DeleteЧестит рожден ден! Разкошна торта!
ReplyDeleteМина, рецептата е разкошна, подобен крем съм правила - чудесен е, а тези блатове са много впечатляващи, ще ги пробвам непременно!
ReplyDeleteПоздрави за красивия подарък, да си го ползваш със здраве!
Марианка, благодаря ти!! У нас тортата много се хареса :)
DeleteЕхаааааааааааааа! Страхотна торта!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteКато от списание е .... Браво, поздравления! :)
Ако искаш се присъедини и към моя блог...все още съм нова тук, както и в готвенето, но се уча от такива като теб! :)
http://wwwbirthhouse.blogspot.com/
Благодаря Ан Ди :) непременно ще намина при теб!
DeleteЛеле Мина, няма такава торта! Шедьовър направо! Уникална! Поздравявам те мила!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Ани!!! :)
DeleteМного хубава торта, в крема пише два вида сметана едната е сладкарска сметана за разбиване а другат сладкарска сметана , каква е разликата между двете ?
ReplyDeleteБлагодаря :)
DeleteКогато ползвам животинска сметана - част от сметаната използвам директно, без да я разбивам (например при разтопяването на шоколада), а друга част разбивам до меки връхчета (например за добавяне към кремове, мусове и др...)
Дано да съм била полезна с обясненията :)