AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, December 1, 2010

Празничен венец с пиле, гъби и сушени домати / Festive Wreath with Chicken, Mushrooms and Sun-Dried Tomatoes


Откакто видях възхитителния венец в блога на Red Couch Recipes, си бях наумила да приготвя нещо подобно за предстоящите празници, но не успях да изчакам до тогава :) и се измислих една бърза генерална репетиция...

Само малко пригодих рецептата към нашите вкусови предпочитания и традиции за подреждане на празнична трапеза. Резултатът е удивителен!!

Seeing the wonderful wreath onto Red Couch Recipes I have felt like I need to cook that for the upcoming holidays, but have never got the patience to wait until then :)

Just have changed a bit the recipe according to our taste preferences and traditions – and the result has been zmazing.


Необходими продукти:

1 голям пакет бутер тесто – 2 кори (800 гр.)
250 гр. печурки, почистени, измити и нарязани на едро
2-3 с.л. заквасена сметана (или 1/3 чаша течна, неподсладена сметана)
2 чаши сварено бяло пилешко месо (или пуешко месо, качествена пилешка или пуешка шунка), нарязано на малки парченца
1/2 чаша сушени домати, предварително накиснати в зехтин, щипка босилек (и скилидка чесън по избор)
½ чаша маслини, нарязани на едро
½ чаша майонеза
1 ч.л. горчица + 1 ч.л. мед
½ ч.л. едро смелен черен пипер
3 с.л. магданоз, нарязан на ситно
120 гр. кашкавал Жоси :), едро настърган
¼ чаша орехи, нарязани на едро
½ ч.л. сол (или на вкус)
1 белтък, леко разбит

Ingredients:

1 large package puff pastry - 2 crusts (800 g)
250 g mushrooms, cleaned, washed and cut into large pieces
2-3 tablespoons sour cream (or 1 / 3 cup heavy cream)
2 cups cooked chicken breasts (or turkey, chicken or turkey ham), cut into small pieces
1 / 2 cup dried tomatoes, pre-soaked in olive oil, a pinch of basil (and a clove of garlic optional)
½ cup olives, sliced into large pieces
½ cup mayonnaise
1 teaspoon mustard + 1 teaspoon honey, mixed well
½ teaspoon coarse black pepper
3 tablespoons parsley, chopped
4 ounces cheese, grated (Swiss cheese :) is just fine)
¼ cup walnuts, chopped
½ teaspoon salt
1 egg white, lightly beaten


Начин на приготвяне:
Задушаваме гъбите и сметаната на средно силна степен за около 10 минути или докато сметаната се поеме почти напълно и оставяме да изстинат.
Method:

Preheat the oven to
400F-420F (200C-220C).

Stew the mushrooms and heavy cream on medium heat for about 10 minutes or until cream is almost over and leave to cool.
След като гъбите вече са се охладили, смесваме всички съставки, с изключение на бутер тестото и белтъка, и оставяме да изстине добре.

Once the mushrooms are already cooled, mix all ingredients, except puff pastry and egg white and leave to cool.

Нарязваме с остър нож бутер тестото на равни квадрати, а след това – на триъгълници – по 8 триъгълника от всяка кора. 
Using a sharp knife, cut puff pastry into 4 equal squares and then into triangles - 8 triangles for each crust.





Подреждаме върху хартия за печене или съда, в който венецът ще се пече, нарязаното тесто от първата кора в кръг, като застъпваме леко широките краища на триъгълниците в основата им. 
Take 8 triangles and arrange the wide ends in the center in a circle on your baking sheet or dish in which the wreath will be baked. 
 


Подреждаме огледално нарязаното тесто от втората кора, като отново застъпваме широката страна на триъгълниците, като върховете им сочат центъра на кръга и леко притискаме с пръсти. 
Take the remaining 8 triangles and line up the wide ends to the wide ends of the first 8 triangles.  The points of the second 8 triangles should face the center of the circle.


С лъжица нанасяме плънката в широката част на тестото, там където сме застъпили основите на триъгълниците. 
Spoon the chicken mixture in a circle, where the wide ends meet.





Започваме да оформяме венеца, като завиваме плънката с триъгълниците от външния кръг тесто навътре, като леко подпъхваме върха на триъгълниците под месото. 
Weave the dough - outside pieces first, tucking the ends of the triangle underneath the chicken mixture.




След като сме приключили с външния кръг, започваме да завиваме вътрешните триъгълници – навън, като подпъхваме отново върховете на тестото под венеца и притискаме възможно най-добре (без да деформираме тестото), за да не се отлепят при печене. 

Weave the inside pieces also, , tucking the ends underneath the wreath.

Намазваме завития вече венец с предварително разбития леко белтък.
Част от плънката остава непокрита с тесто, но това не бива да ни притеснява - няма да се разпадне при печене :) а и след това изглежда много апетитно.  
Brush over the pastry wreath with the lightly beaten egg white.
There will be portions of the chicken mixture visible which is fine – that will not be fall apart while baking :) and afterwards it’s looking very tasty.

Печем в предварително загрята на 200-220 С фурна за около 25-30 минути или до златисто кафяво. 
Bake in preheated to 400F-420F (200C-220C) oven for about 25-30 minutes or until golden brown.





Изваждаме от фурната и охлаждаме добре, преди да преместим венеца в съда, в който ще се поднася, за да не се разчупи :). 
Remove from oven and cool well before moving the wreath.










Хубавото на рецептата е, че позволява волности и интерпретации според случая и личните ни предпочитания :)



И е страхотен вариант за оползотворяване на месото, останало от коледната пуйка например... Невероятно бърза и лесна за приготвяне рецепта - и най-вече - винаги неустоимо вкусен резултат.

 


26 comments:

  1. mmm... I love this!
    the way you have "knit" the dough is amazing!!!! :D

    ReplyDelete
  2. Looks so good. You have a way with dough.

    ReplyDelete
  3. Wowww... this looks incredible. And definitely festive!!

    ReplyDelete
  4. Thanks girls!!! That's fast and easy to cook and soooo tasty :) we've loved it at home

    ReplyDelete
  5. That is one of the coolest dishes I have seen in a long time! I can say without exaggeration that it is actually inspiring.

    ReplyDelete
  6. Страхотен е! Задължително ще се възползвам от рецептата!

    ReplyDelete
  7. Благодаря Тони :) ние не успяхме да изчакаме съвсем до празниците и го пробвахме, но ще стои добре на празнична трапеза според мен :) така че - за коледа - пак...

    ReplyDelete
  8. Love the shape of this and great step by step photos!

    ReplyDelete
  9. Thanks Marc!! That's been the luck of the newbies, I believe :)

    ReplyDelete
  10. Изглежда невероятно и съм сигурна че ще е страшно вкусно!!! Благодаря за рецептата, ще я пробвам за Коледа обезателно!

    ReplyDelete
  11. :) Благодаря!! Ще се радвам да споделите мнение след това - дали ви е харесал венецът :) и как се е класирал на масата...

    ReplyDelete
  12. Мина, прекрасна рецепта си показала. Вчера случайно попаднах на твоя блог и страшно много харесах празничния венец :) днес не се стърпях и го изпробвах - стана много красив и вкусен. Ако искаш погледни в моя блог как изглежда моето творение :) - http://rallitoblog.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

    ReplyDelete
  13. Благодаря Ралица!!

    Невероятен се е получил твоят венец!!! И ние вкъщи :) не дочакахме до коледа, но се извиняваме сами пред себе си, че е било генерална репетиция...

    Поздрави!!

    ReplyDelete
  14. This looks beautiful and sounds delicious! What a great festive dish...You have some really nice recipes here:) ~Ellie

    ReplyDelete
  15. Бутер тестото,не се ли надува много?Все се притеснявам като работя с него-явно има някакъв трик който не ми е ясен :)))

    ReplyDelete
  16. Angellove, благодаря за тази чудесна рецепта. В събота не се стърпях и го направих пък макар и без повод :) Стана много вкусен и толкова красив. Със сигурност ще намира място на нашата трапеза. Нямам търпение да изненадам гости с него. Това, което ще запомня за следващия път е, че охладен е по-вкусен от топъл и ще се постарая повече с нареждането на тестените отрязъци, така че при превиването да не се застъпват толкова, за да може да се изпече по-добре тестото. С първия опит там където се бяха застъпили много триъгълници не се беше изпекъл много добре. Но пък опита учи :)

    ReplyDelete
  17. Благодаря, Галя, радвам се, че се получил :) дано да ви се е харесал, колкото и на нас!!

    С продуктите може спокойно да се импровиизира - става и с изостанало печено пиле :) и руска салата - така че :) защо ни еповод да си го приготвяме :))

    А за изпичането - не би трябвало да е от застъпването - аз доста застъпвам тестото, за да се вижда повече плънката :) и обикновено ми се изпича, но фурната ми е винаги предварително загрята на 200С и го пека около 30 минути, но това зависи и от типа фурна де... Може би плънката би могла да е по-суха, за да не се оводнява тестото отвътре...

    Успех следващия път :), ако решиш да го приготвиш и за пред гости!!

    ReplyDelete
  18. Bojana, thank you!! I've just visited your blog and it is sooo tasty there :). Great job!

    ReplyDelete
  19. Fantastican blog, drago mi je da sam ovde i uzivam u divnim receptima i fotografijama!!! Ovo izgleda odlicno :)))

    ReplyDelete
  20. Отличный рецепт, спасибо за рецепт, но в том, что препарат является немного сложнее, я уверен, это занимает много времени, чтобы сделать это.

    ReplyDelete
  21. Ами нямам думи за великолепните идеи и презентацията им. Възхитена съм. Имаш златни ръце и отлично въображение. Не само тази, но всички рецепти са ти на 6 :) И пак оценка 10 ++++++++++ :)
    Винаги, когато имам време, ще влизам в блога ти. Напълно си заслужава. Отличен е ! Поздрави от мен- CVETETO 3101 Kiss!

    ReplyDelete
  22. prekrasno i ne6to po-razli4no! blagodarq

    ReplyDelete
  23. твоят венец категорино изглежда по-добре и по-апетитно :)

    ReplyDelete
  24. Получи се абсолютно тестив. А бях забравила да сложа гъбите.

    ReplyDelete

Blogging tips