Необходими продукти:
За джинджифиловото тесто:
220 г масло, меко, но все още студено
220 г кафява захар
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
2 и 1/2 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. сол
За глазурата:
500 г + 2 с.л. суха смес за роял айсинг (белтъчна глазура)
60 мл вода
Загряваме предварително фурната до 190С или 170С с вентилатор.
Приготвяме 2 или 3 плитки тави за печене, в зависимост от големината на формичките за къщичката.
В голяма купа разбиваме с миксер на среда скорост маслото и захарта до гладка смес.
Остъргваме стените и дъното на купата с шпатула, добавяме меда и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме яйцата, едно по едно, като остъргваме стените на купта и разбиваме след всяко добавяне до пълното им усвояване.
Добавяме ванилията, царевичното нишесте, канелата, джинджифила, карамфила и солта и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се смесят.
Добавяме около 2/3 от брашното и разбъркваме на средно-ниска скорост, докато се поеме от сместа.
Добавяме на части, малко по малко, останалата част от брашното, докато тестот се оформи на топка и се отделя от стените на купата.
Разточваме между два листа хартия за печене кора с дебелина около 1 см и изрязваме елементите на къщичката на 1-2 см разстояние.
Прехвърляме с помощта на долния лист хартия за печене в плитките тави за печене и печем от 10 до 14 минути, или докато бисквитките стегнат по краищата и са малко по-меки към средата.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят напълно върху решетка.
Разбиваме роял айсинга - според инструкциите на опаковката, или като смесим всички продукти в голяма купа и разбием с миксер на средно-ниска скорост за 3-4 минути, или до плътна бяла консистенция - ако е необходимо, добавяме с чаена лъжикя по малко от сместа до получаване на желаната консистенция.
Аз лично предпочитам за слепване на къщички да работя с една идея по-плътен айсинг, за по-голяма стабилност на сглобката :))
Прехвърляме готовия айсинг в два 2 поша - единият с малък кръгъл накрайник, а другият с голям кръгъл накрайник.
Декорираме изстиналите елементи на къщичката с роял айсинг с помощта на поша с по-малкия накрайник и оставяме за 45-60 минути глазурата да стегне.
Слепваме къщичката върху подходящ поднос с помощта на поша с по-големия накрайник, като при поставянето на покрива подлагаме с подходящи чаши или малки купи, за да се задържи по-лесно, и оставяме така за 45-60 минути, или докато стегне глазурата.
Междувременно можем да приготвим с останалото тесто бисквитки за допълнителна декорация на къщичката, или за похапване :)
Поръсваме къщичката с 1/2 ч.л. пудра захар за заснежен ефект, по избор.