Monday, October 26, 2015

Tорта Воалетка / Veil Lace Cake



Малка бяла торта за нежна и красива дама - МАМА!!
Да й е живо и здраво името и все с любов да се изрича :)
Честит имен ден, мамо!!!

Винаги съм искала да направя торта с воал :) и ако правех сватбени тоирти - във всяка бих намирала местенце за поне мъъъничко парченце воал - някак нежно женствено и невинно прелъстително ми стои...
И въпреки че работата с фондан не ми е стихия и времето все ми е кът, не успях да устоя на изкушението да се пробвам да приготвя нещо кокетно, винтидж романтично и с воал.
Разбира се - и този път не ми достгна времето и явно не изчаках захарната ми дантела да изсъхне достатъчно, преди да я поставя на тортата, че да стои "бухнала", но пък се опитах да компенсирам с желание ;)
А, тортата иначе е Медовик - със сладко от малини...


Необходими продукти:

За блатовете:
100 г масло
160 г захар
3 с.л. мед
1 ч.л. (мерна ч.л.) сода за хляб
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия (или 2-3 прахчета)
350 г брашно + допълнително за доомесване
1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
800 г заквасена сметана
200 г кафява захар
2-3 капки есенция карамел (или 1 ч.л. чист екстракт от ванилия)
1 бурканче (300 г) домашно сладко от малини

За масления крем за измазване:
50 г меко масло (на стайна температура)
100 г фина пудра захар
2-3 капки есенция карамел
2 с.л. прясно мляко

За покриване и декориране:
500 г бял фондан Fun Cakes
50 г смес за захарна дантела
SugarVeil® - Силиконовa подложкa - Воал
панделки и цветя, по избор - захарни, живи, или както в случая :) неядливи


Начин на приготвяне:

Разгледах доста предложения, но най ми допаднаха идеите на Веси за блатовете и на Ина за крема - с извстни вариации от моя страна :)

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Пресяваме брашното и солта и оставяме настрани.
На водна баня разтопяваме маслото, меда и захарта,  до хомогенна смес.
Отстраняваме от огъня, добавяме содата и разбъркваме.
Добавяме ванилията и яйцата, едно по едно, като разбъркваме до пълното им усвояване след всяко добавяне.
Добавяме пресятото брашно и солта и разбъркваме до гъсто тесто.
Оставяме в хладилника да отлежи за около час.
Изсипваме отлежалото тесто върху набрашнена повърхност и разделяме на 10-12 равни части - за торта с диаметър 15 см (или 6-8 за торта с диаметър 20-22 см)
Разточваме от всяка част върху хартия за печене кора с дебелина около 3-4 мм, с подходящ съд отбелязваме върху кората размера на блата и печем в плитка и широка тавичка около 3-4 минути, като внимаваме да не ги прегорим.
Докато са още топли, изрязваме с остър нож по отбелязаните очертания и оставяме да се охладят напълно.
Междувременно приготвяме крема, като разбием заквасената сметана, захарта и есенцията до хомогенна смес.
Върху подложка за торта (с размер според блатовете), мацваме малко от крема и фиксираме първия блат.
Покриваме равномерно с крем и поръсваме със сладко от малини, на вкус.
Повтаряме с останалите блатове, като последния оставяме ненамазан.
Стягаме с ринг или стреч фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за през нощта.
От останлите изрезки, крем и сладко си приготвяме индивидуални порцийки "торта в чаша" - за по-нетърпеливите ;)
Приготвяме смста за захарна дантела според указанията на опаковката.
Нанасяме с шпатула върху силиконовата подложка и сушим или печем според вида на сместа и времето, с което разполагаме.
Приготвяме масления крем, като разбием с миксер на средна скорост маслото, пудрата захар, есенцията и прясното мляко до пухкав крем.
Измазваме тортата фино и равномерно с маслен крем.
Разточваме фондана върху поръсена с пудра захар работна повърхност на тънка кора с дебелина 3-5 мм и с помощта на точилка пренасяме върху тортата.
С шпатула заглаждаме фондана и с остър нож изрязваме излишното количество.
Обкантваме в основата с панделка, по избор - и пренасяме върху поднос или тортена чиния.
Декорираме със захарния воал и цветенца и панделки (по избор).


И сме готови - да празнуваме :)





Saturday, October 17, 2015

Запечен Камембер с Хамон Серрано / Baked Camembert in Jamón Serrano



Ако искате повече време за себе си, но държите на масата у дома да поднесете и нещо вкусно, ви предлагам да заложите на запечен камембер с хамон серрано и прясно изпечен хляб, които винаги можете3 да си набаеите от най-близкия Лидл

Необходими продукти:

1 питка сирене Камембер (250 г)
3-4 резенчета хамон серрано
1-2 стръкчета свежа машерка
шипка прясно смлян черен пипер
хляб със семена (или друг предпочитан хляб от фурната на Lidl), заменяме за КЕТО с кето хляб или пропускаме :)

Благодаря отново на Лидл за милия и вкусен жест!! :)


Начин на приготвяне:

Поръсваме камембера с прясно смлян черен пипер и увиваме с резенчетата испански хамон, като леко ги застъпваме.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 10-15 минути.
Поръсваме с листенца свежа мащерка, нарязваме и поднасяме с филийки хляб със хрупкава коричка.


Бързо, лесно, ефектно - и най-вече - невероятно вкусно ;)

Monday, October 12, 2015

Неделните палачинките на мама с домашно сладко от боровинки / Mom's Sunday Blueberry Crepes



Любимата семейна рецепта за палачинки!!
Приготвянето им е своеобразен ритуал - мама ги забърква рано сутрин в неделя, а баща ми ги пече - едни такива нежни и ефирни, почти прозрачни, с хрупкави крайчета и ухаещи на масло - както само той ги може и точно както ние ги обичаме!! Най-фините и вкусни палачинки на света :)
Тези тук са дело само на мама - и забъркването, и печенето - а ние помагахме основно за своевременното им унищожаване ;)


Необходими продукти:

Дозата е приблизителна :) защото мама си ги прави "на око", а аз все забравям да замеря продуктите, преди да ги разбърка - за около 20 палачинки, с големина 22-24 см.

500 мл прясно мляко, затоплено
150 мл вода, хладка - защото само с прясно мляко "стават жилави"
10 г жива мая (1/4 кубче)
2 яйца, леко разбити
голяма щипка сода за хляб
голяма щипка сол
брашно, пресято - "колкото поеме", до получаването на консистенция близка до "гъста боза"
масло, за мазане




Начин на приготвяне:

В дълбок съд смесваме затопленото прясно мляко и хладката вода и размиваме маята.
Добавяме яйцата и разбъркваме до пълното им усвояване.
Добавяме содата и солата и разбъркваме.
Постепенно добавяме от пресятото брашно, до получаване на гладка смес с консистенцията на гъста боза.
Оставяме тестото за 10-15 минути, да втаса.

На средно силен огън загряваме сач или тиган за палачинки и намазваме с масло.
Изсипваме около 100 г от сместа (около 1 черпак или 1/2 чаша) и разливаме или разнасяме с дъното на черпака.
Печем 1-3 минути (в зависимост от гъстотата и дебелината на тестото), или до зачервяване - и обръщаме с помощта на шпатула, дълъг нож или с подхвърляне във въздуха.
Мога да ги обръщам и с подхвърляне, при което мака ми всеки път пищи  и вероятно очаква да види палачинката на тавана, на пода или поне на главата ми ;)
Намазваме обърнатата палачинка с малко масло и печем отново 1-3 минути.
Обръщаме върху поднос или подходяща чиния и намазваме леко с масло.

Поднасяме топли и уханни с предпочитани добавки - сладко, мед, сирене, нутела, тънки резенчета шунка и настърган кашкавал - или както най си ги обичате :)





А сладкото от боровинки, с които им се наслаждавахме ние, е съвсем по рецептата за Домашно сладко от малини:

Необходими продукти:

2 кг боровинки през farmhopping.com от Еко Ферма Мокрище  , почистени и измити
1 кг желираща захар (Захира)
1/2 ч.л. лимонена киселина (по 1/2 ч.л. на 1 кг захар)


Начин на приготвяне: 

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Почистваме и измиваме боровинките и отцеждаме през гевгир.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото
Изсипваме боровинките в широк съд и оставяме да покъкрят на слаб огън, докато пуснат сок - около 5-6 минути.
Добавяме захарта, като разбъркваме, докато напълно се разтопи - около 4-5 минути.
Превключваме на средно-силен огън и оставяме сладкото да поври 10-ина минути, или докато капка, изсипана върху охладената чинийка, не се разтича и стои гелообразно.
Добавяме лимонената киселина, разбъркваме и оставяме да покъкри още минута - две.
Отстраняваме, леко разтърсваме съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.



Перфектно е за гарниране на неделните палачинки ;) или тайно от всички - директно с лъжичката!!





Monday, October 5, 2015

Карамелено-шоколадова торта Черно кадифе / Caramel Chocolate Black Velvet Cake



За рождения ден на баща ми :) да ни е жив и здрав и още мнооого години да похапваме заедно торта за рождения му ден!!!

Една неистово вкусна и драматично нефотогенична торта, забъркана (и снимана) още вчера - с много шоколад, маскарпоне крем (който успя да ми скъса нервите до полуда), фантастичен карамелен сос, френски макарони и много любов <3 <3 <3

Заимствах идеята от halfbakedharvest.com, но заложих на крем маскарпоне с карамел и шоколад - и вместо да си направя тортата, както първоначално си мислех, "гола" - с кремче между блатовете, полята с шоколадово ганашче и чак тогава декорацийките - нещо се отвях и я изпонамазх с крем отвсякъде, та да си скъсам нервите на макс... То не беше разтичане, то не беше свличане, то не беше разпадане :) всички, капризи, които една торта може да прояви, моята ги покри, че и отгоре!! Ама, нейсе...
Но пък карамеленият сос е категорично най-вкусният и точен като консистенция, който някога съм приготвяла!!

Необходими продукти:

За блатовете:
280 г брашно
280 г захар
140 г какао на прах
2 1/4 ч.л. сода бикарбонат
2 1/4 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 яйца
200 мл затоплено пълномаслено прясно мляко, пресечено с 1 с.л. бял оцет
50 г кисело мляко
180 мл олио
1 1/2 с.л. чист екстракт от ванилия (или 3-4 прахчета)
200 мл силно кафе, охладено

За карамела:
200 г захар
100 г масло, на кубчета
150 мл млечна сметана
2-3 капки есенция карамел, по избор
2 с.л. бърбън, по избор
щипка сол

За крема:
500 г маскарпоне
100 мл от карамления сос по-горе
180 г шоколад за топене (аз ползвах с вкус на карамел)
20 г масло
400 мл млечна сметана, разбита с 2-3 с.л. пудра захар
2-3 капки есенция карамел, по избор

За шоколадовия ганаш:
70 г шоколад за топене (аз ползвах с вкус на карамел)
30 г Кулинарен шоколад 60% Гайо от farmhopping.com, нарязан на ситно
60 мл млечна сметана
1-2 капки есенция карамел, по избор (или предпочитан ликьор)

За декориране:
12 френски макарони, домашни или купени (моите са по рецептата на Ирина, само сведох какаото до 1 ч.л. за сметка на пудрата захар)
50 г настърхан  Кулинарен шоколад 60% Гайо
3-4 с.л. карамелен сос


Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на 3 форми за печене 22 см с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме стените и хартията (или печем блатовете един по един - последователно).
пресяваме заедно брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта, добавяме захарта - смесваме и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме - на ръка или с миксер на ниска степен, яйцата, пресеченото прясно мляко, киселото мляко, олиото и ванилията, докато се смесят напълно.
Добавяме сухите съставки и разбъркваме до гладка смес.
Добавяме кафето и разбъркваме, докато се усвои от сместа.
Разделяме на 3 равни части и печем всеки от блатовете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути.
изваждаме от фурната и оставяме около 5 минути да се поохладят върху решетка, прокарваме остър нож покрай стената на формата и блата и обръщаме върху 3 равни покрити с хартия за печене подноса (или тортени чинии) и оставяме да се охладят напълно преди да сглобим тортата.

На карамела:
Междувременно приготвяме карамеления сос като карамелизираме в подходящсух  съд захарта до наситено кехлибаренкарамел.
Остраняваме от огъня и добавяме постепенно маслото, като разбъркваме непрекъснато.
Добавяме на струйка сметаната и разбъркваме, докато се усвои от карамела.
Връщаме на котлона и бъркаме, докато сосът се посгъсти - около 3 до 5 минути.
Остраняваме, добавяме карамелената есенция, бърбъна (ако използваме) и щипката сол, разбъркваме и оставяме да се охлади.

На крема:
На водна баня разтопяваме шоколада с маслото, рабъркваме до хомогенна смес и оставяме да се охлади.
Разбиваме маскарпонето, охладения карамелен сос, охладения разтопен шоколад и карамеленета есенция до гладка смес.
Разбиваме с миксер на висока скорост сметаната и пудрата захар до меки върхове и постепенно добавяме към маскарпонето с карамела и шоколада, като разбъркваме с шпатула или дървена лъжица, от долу нагоре, докато получим пукав крем.

Сглобяване на тортата:
В поднос или тортена чиния поставяме първия блат, с главата надолу и покриваме с около 1/4 от крема.
Похлупваме със следващия блат и отново нанасяме крем.
Завършваме с последния блат, с дъното нагоре, покриваме равномерно с крем цялата торта, като си оставим част от крема за декориране на тортата и отгоре и оставяме в хладилника да стегне за поне 1 час.

Горещо препоръчвам, ако тортата се измазва цялостно с въпросния крем, първо да се стегне в рин и да престо така поне няколко часа, преди да се измаже цялостно - след което да се остави в хладилника за поне още няколко часа - да стегне... А още по-горещо препоръчвам кремът да се разпредели между блатовете и за декорация, вместо да се измазва тортата с него, за да си спестите драмата пшо разтичането и деформирането!!! :)

В подходящ съд кипваме сметанат, добавяме двата вида шоколад и разбъркваме от центъра навън до получаването на гладка смес.
Добавяме есенцията карамел и оставяме ганаша да се охлади - трябва да се разлива, но да не е твърде топъл, за да не стопи крема.
Оставяме тортата отново в хладилника да стегне ганаша.
С пош и накрайник 12 (на Wilton) декорираме тортата със заделения крем.
Добре е даоставим тортата да отлежи за през нощта или поне зе 3-4 часа.
Преди сервиране, доукрасяваме с френски макарони и поръсваме с останалия карамелен сос и шоколадови стърготини.



П. П. Тази сутрин тортата вече се държеше далеч по-добронамерено пред камера - в смисъл, не се разпадаше в движение, поне ;)