КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Thursday, January 6, 2011

Целувчена торта Бейлис / Meringue Baileys Cake


Една торта за пораснали рожденици, които не искат да се откжат от детската си привързаност към сладкишите, но не се отказват и от приемуществата на съзряването - като например Бейлис в горещия шоколад...

A cake for grown up birthday ones ho reject forgetting their childhood affection for sweets, but keep taking ana dvantage of maturing privileges - such as some Baileys poured into the hot chocolate for instance...


Необходими продукти:

 За блатовете:

1 пакетче масло (115 г), на стайна температура
1/2 чаша захар
5 жълтъка, на стайна температура
1-2 ч.л. есенция Ванилия
1 чаша брашно
2 с.л. бакпулвер
щипка сол
1/4 чаша шрясно мляко
4-5 с.л. Бейлис

За целувчената коричка:

5 белтъка, на стайна температура
1 чаша захар
2-3 прахчета (или 1 ч.л.) есенция Ванилия
1 чаша смлени на едро лешници

За крема:

1 1/2 чаша течна подсладена сметана
250 г маскарпоне
100 г бял шоколад
1 с.л. масло
4-5 с.л. Бейлис
1-2 прахчета (или 1/2 ч.л.) есенция Ванилия

Ingredients:

For the Layers:

1 stick (115 g) at room temperature
½ cup sugar
5 egg yolks, at room temperature
1-2 teaspoons Vanilla extract
1 cup all purposeflour
2 tablespoons baking powder
pinch of salt
¼ cup milk
4-5 tablespoons Baileys

For the Meringue:

5 egg whites, at room temperature
1 cup sugar
1 teaspoon Vanilla extract
1 cup ground hazelnuts

For the Cream:

1 1/2 cup whipping cream
250 g mascarpone
100 g white chocolate
1 tablespoon unsalted buter
4-5 tablespoons Baileys
1/2 teaspoon Vanilla extract 


Начин на приготвяне:

В голяма купа или купата на електрически миксер разпиваме маслото до бяло. 

Добавяме захарта и разбиваме, докато се получи пухкава маса.

Добавяме един по един жълтъците, като след всяко добавяне изчакваме жултъкът да се усвои напълно. Прибавяме ванилията.

В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.

Добавяме поетапно на 2-3пъти сместа с брашното и прясното мляко, като започваме и завършваме с брашното.

Накрая добавяме и Бейлиса. ( Не си позволих да смеся бейлиса с прясното мляко, :) защото не бях сигурна дали от температурната разлика няма млякото ми да се пресече...). Разбъркваме сместа добре.

Загряваме предварително  фурната на 170 С.

Застиламе дъното на две 22 см форми с подвижен ринг с хартия за печене и намсляваме добре вътрешните стени на ринговете (ако нямаме 2 еднакви форми, печем блатовете един по един, но :) си отнема доста време).

Разпределяме по равно тестото за блатовете между двете форми за печене, заглаждаме и оставяме настрани.

В чиста купа разбиваме с миксер на средна скорост белтъците, докато се получи пухкава маса.

Добавяме ванилията и, разбивайки с миксера, добавяме лъжица по лъжица 1 чаша захар.
 
След като сме добавили захарта, превкючваме на максимална степен и разбиваме в продължение на 10-15 минути, или докато се получи гладко, "сатенено" тесто за целувки.

Изсипваме по равно количество от тестото за целувки върху тестото за блатовете, заглаждаме и поръсваме обилно със 4/5 от смлените лешници.

Печем в предварително загрята на 170 С фурна 30-40 минути, като след около 15-тата минута разменяме неколкократно местата на формите за печене, ако печем блатовете едновременно, и горния блат покриваме с хартия за печене - да не прегарят лешниците.

Изключваме фурната, отваряме леко вратата и и оставяме блатовете да изстиват вътре.

Междувременно приготвяме крема. Разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и Бейлиса и разбъркваме добре. Отстраняваме и оставяме да се охлади.

В отделна купа разбиваме сметаната с миксер на максимална скорост, докато се образува твърд крем, добавяме ванилията и разбъркваме още малко - да се усвои. 

Добавяме лъжица по лъжица крема  Маскарпоне към сметаната, разбърквяайки с миксера на ниска степен, докато се получи гладък крем. 

Внимателно смесваме крема Маскарпоне и шоколадовата смес и разбъркваме, първоначално с дървена лъжица, а след това може и внимателно с миксера на ниска степен, докато двете смеси напълно се хомегенизират.

Покриваме съда, в който е кремът, с еластично фолио и оставяме в хладилника, докато блатовете се охладят напълно.

След като блатовете са напълно изстинали, обръщаме единия с целувчената коричка надолу в подходяща чиния за торта (аз това не го направих, ;) че да не смачкам коричката, и тя взе че се смеси с крема, а не остана хрупкава - естествено - след това!!! ... ама... нищо - друг път ще се доверя на дебелите книги и форуми - и ще си го правя, както си м у е редът).

*** Оставяме няколко  лъжици от крема за горещия шоколад, :) но то крема си се получава доста...

Нанасяме 3/4 от  крема върху основата на първия блат и похлупваме с втори - като този път целувчената коричка и си е отгоре.

Нанасяме по средата на блата останалата 1/4 част от крема и поръсваме с останалите лешници.


Сервираме с горещ шоколад по рецепта за ;) "пораснали рожденици" и с много настроение!!




П.П. И едни бързи мъфинки по почти същата рецепта, но с доста по-малко яйца :) и без междинния крем - ще се постарая да кача рецептата при първа възможност :)


17 comments:

  1. Еееехххххааааааа,страхотна е

    ReplyDelete
  2. I want a piece, please! Maybe two.... Wonderful presentation, thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  3. Тортата ти е фантастична мила ми Мина. Впрочем в блога ти има уникални неща.
    Поздрави

    ReplyDelete
  4. Прекрасно предложение :)
    За "малко пораснали рожденици" :)

    ReplyDelete
  5. I could dive into that head first and gorge myself!

    ReplyDelete
  6. Лилия, благодаря!!

    Mateja, thank you!!

    Zi4e, благодаря ти!!! Тортата беше замислена да е малко по-иначе :), но така или наче станатова, което стана - ама беше вкусна де...

    Дани :) благодаряти отново!! Бейлис стои добре и на тортата и на горещия шоколад :) наистина...

    Sandra, thanks!! That's been my birthday cake :) but has been looking totally different than the main idea :)

    ReplyDelete
  7. Oh that looks good. Nummy Baileys. I would be hard pressed to go with moderation on this one. ;)

    ReplyDelete
  8. Mina-This cake is very unique and amazing. The best of the best...Bailey's mascarpone, meringue, whipped cream; wow! yummm, yummm!!!

    ReplyDelete
  9. Oh Mina it looks absolutely delicious!

    ReplyDelete
  10. Здравей, Мина! Рецептата ти изглежда изключително интригуваща и влиза в моя план за скорошни сладкиши без съмнение!

    ПП. Благодаря ти, че се присъедини към моя блог! С удоволствие и нетърпение ще следя новите идеи в твоя! Прекрасен е, поздравления!

    ReplyDelete
  11. Awesome and beautiful looking cake!

    ReplyDelete
  12. Kate, thank you!!

    briarrose - Baileys is my favorite :)

    Elisabeth - thank you!! That's been my birthday cake, so I've wanted to combine all my favorites within the cake...

    Sandra, thanks!! It's been tasty even I have messed it up ;) a bit

    Буба - благодаря ти!! Твоят блог е много издържан и елегантен - и споделяш фантастични рецепти!! За мен е истинско удоволствие да го следя!!!

    Dimah - thanks!! You are so kind as always!

    ReplyDelete
  13. Тортата изглежда вълшебно! И аз не бих отказала едно парче от нея :-)
    Честит Рожден Ден на патерици, Мина! Бъди здрава и много щастлива! Все така "сладко" да ти върви!

    Поздрави, Милена :-)

    ReplyDelete
  14. Благодаря, Милена - Happy Birthday to You Toooo!! И аз на патерици :) виждам, че си един ден след мен... Прекрасна е тортата ти - УМОПОМРАЧИТЕЛНА!!!

    ReplyDelete
  15. Междувременно приготвяме крема. Разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и Бейлиса и разбъркваме добре. Отстраняваме и оставяме да се охлади.

    В отделна купа разбиваме сметаната с миксер на максимална скорост, докато се образува твърд крем, добавяме ванилията и разбъркваме още малко - да се усвои.

    Добавяме лъжица по лъжица крема Маскарпоне към сметаната, разбърквяайки с миксера на ниска степен, докато се получи гладък крем.

    ReplyDelete
  16. ВсемСварочные работы в Самаре. Делаем сварочные и монтажные работы по индивидуальным строительным проектам. Сварочные работы в Самаре! Наш сайт [url=http://xn--63-6kcai3c0bf.xn--p1ai/svarochnye-raboty-v-samare/[/url].

    ReplyDelete

Blogging tips