КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Monday, January 24, 2011

Мъфини с бял шоколад и целувчена коричка / White Chocolate Meringue Muffins


Комбинацията от вкусове и аромати в Целувчената торта Бейлис, която бях приготвила за рождения си ден, много се хареса вкъщи, затова се реших да пробвам и едни бързи мъфинки по почти същата рецепта :)

The combination of taste and flavoures within the Meringue Baileys Cake, I have prepared for my birthday, has been highly admired at home, that's why I've decided to try a quick muffins recipe, slightly different than the cake's one :)

Необходими продукти:

За шоколадовия мус:

50 г бял шоколад
1 с.л. масло
3 с.л. Бейлис
100 г маскарпоне
1/3 чаша подсладена течна сметана
1/2 ч.л. есенция ванилия (или 1-2 прахчета)

За тестото:

1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
2 жълтъка
1 ч.л. есенция ванилия
2 чаши брашно 
1 бакпулвер 
щипка сол
1/3 чаша прясно мляко
5 с.л. Бейлис

За целувчената коричка:

2 белтъка
1/2 чаша захар
1/4 ч.л. есенция Ванилия (или 1 прахче)
1/2 чаша счукани на едро орехи

Ingredients:

For the chocolate mousse:

50 g white chocolate
1 tablespoon буттер
3 tablespoons Baileys
100 g mascarpone
1/3 cup sweetened whipping cream
1/2 teaspoon Vanilla extract

For the dough:

1/2 cup sugar
1/2 cup sunflower (or any other vegetable) oil
2 egg yolks
1 teaspoon Vanilla extract
2 cups all purpose flour
1 package (10 g) baking powder 
pinch of salt
1/3 cup milk
5 tablespoons Baileys

For the meringue:

2 egg whites
1/2 cup sugar
1/4 teaspoon Vanilla extract
1/2 cup walnuts, chopped


Начин на приготвяне:

Разтопяваме на водна баня шоколада, маслото и Бейлиса и разбъркваме добре. Отстраняваме и оставяме да се охлади.В отделна купа разбиваме сметаната с миксер на максимална скорост, докато се образува твърд крем и добавяме ванилията. Добавяме лъжица по лъжица количеството маскарпоне, разбърквайки с миксера на ниска степен, докато се получи гладък крем.Внимателно смесваме сметановата и шоколадовата смес и разбъркваме, докато двете смеси напълно се хомегенизират.

Загряваме фурната на 170 С. 
 
Разбиваме в голяма купа с миксер на средна скорост захарта, жълтъците, олиото и ванилията за около 4-5 минути, или докато захарта се разтвори. Добавяме шоколадовия мус към яйчената смес и разбъркваме.В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера и солта. Добавяме на 3 пъти, редувайки сместа с брашното и прясното мляко, като започваме и завършваме с брашното. Добавяме и Бейлиса и разбъркваме. Намасляваме и поръсваме леко с брашно формите за мъфини (ако не са силиконови) и разпределяме тестото, запълвайки около 2/3 от обема на формите, и оставяме настрани. 

В чиста и подсушена купа разбиваме с миксер на средна скорост белтъците на сняг и добавяме ванилията. Добавяме лъжица по лъжица 1/2 чаша захар и превкючваме миксера на максимална степен, като продължаваме да разбиваме сместа в продължение на 10-15 минути, или докато се получи гладко тесто за целувки. Разпределяме целувчената смес по равно между тестото за мъфини и поръсваме обилно със счуканите орехи.

Печем в предварително загрята на 170 С фурна 20-25 минути, като след около 15-тата минута покриваме с хартия за печене - да не прегарят орехите. Изваждаме от фурната и оставяме мъфините 4-5 минути да се охладят във формите, след което внимателно изваждаме и охлаждаме върху решетка.

Method: 
Melt over double boil white chocolate, butter and Baileys and stir well. Remove and leave to cool.In separate bowl whip the sweetened whipping cream until sharp picks form and add vanilla extract. Add gradually mascarpone, stirring with a mixer on lows peed until a smooth.Carefully fold mascarpone mixture into the chocolate mixture.

Preheat oven to 170 C.
 
Beat in large bowl with mixer on medium speed sugar, egg yolks, oil and vanilla extract for about 4-5 minutes or until sugar dissolves. Fold the chocolate mousse to egg mixture.In separate bowl, mix together flour, baking powder and salt. Add  alternately the flour mixture and milk, starting and finishing with flour. Add Baileys and stir. Oil and lightly flour muffin forms (if not silicone) and spoon the dough, filling about 2/3 the of forms volume and leave aside.

In clean and dry bowl, whip with mixer on medium speed egg whites and add vanilla until soft picks form. Add 1/2 cup sugar - 1 spoon at a time. Switch mixer on high speed and continue beating the mixture for 10-15 minutes or until smooth meringue batter forms. Spoon meringue mixture evenly on top of muffins dough and sprinkle with plenty of chopped walnuts.

Bake in preheated to 170 C oven for 20-25 minutes, as after the 15th  minute cover with baking paper to prevent nuts from burning. Remove from oven and let muffins cool for 4-5 minutes within the forms, then carefully remove and cool on a wire rack. 


Получиха се много вкусни и ароматни мъфини, с които "сефтосах" кокетната поставка за сладки, която моя колежка - достатъчно малка, за да си умира от смях как залитам по кулинарстването - ми подари за рождения ден :)


10 comments:

  1. This just look truely scrumptious. What a wonderful muffin :)

    ReplyDelete
  2. Now that's my kind of muffin!!! YUM!

    ReplyDelete
  3. Wonderful!! Stunning photos and awesome recipe..just mouthwatering!!:)

    ReplyDelete
  4. Lovely. Wonderful use of Baileys. ;)

    ReplyDelete
  5. Мина, честито за подаръка :)
    Цветовете са красиви!
    А мъфините няма начин да не са вкусни
    с шоколад, маскарпоне и за разкош тази целувчица отгоре!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Mina, that is a delicious muffin! I am loving the mousse - heavenly!

    ReplyDelete
  7. These look so light and delicious!

    ReplyDelete
  8. Woo-hoo, Baileys and white chocolate! What type of muffin tin did you use, it looks different. Those muffins look like they'd melt in your mouth. Love Love Love white chocolate!

    ReplyDelete
  9. Beautiful! Oh man, Baileys sounds really good right now :)

    ReplyDelete
  10. Many, many thanks girls!!! Your comments mean a lot to me and are highly appreciated!!!! I've been improvising with these muffins :) but they've become really good.

    ReplyDelete

Blogging tips