КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, January 26, 2011

Тарталетки с карамелизиран банан / Caramelized Banana Tartalettes


Всички сме изпадали в някоя от ония ситуации, в които имаме да отхвърлим за кратко време хиляди "важни" и неотложни дела, но същевременно няма как да игнорираме и "дребните" житейски потребности :) като "нещо сладко", по възможност в по-индустриални количества, по време на едноседмичната грипна ваканция на детенце, например... Не стига, че човекът си е по цял ден вкъщи и трябва да отбива постоянните напомнящи за домашни и уроци преди края на срока атаки, посинявайки от стоене пред компютъра, поради липса на пряк родителски контрол (телефонният не се брои съвсем за такъв) и преживяйки санвичи, ами трябва и да се ограничава по отношение на сладкишите!! Че то това :) живот ли е??

Та в подобна ситуация, късно вечер, ми се наложи да измисля нещо бързо и подчертано сладко, което да мога да спретна от налични продукти :) нищо работа... Анализирайки запасите, естественото решение се оказаха тарталетките от бутер тесто с карамелизиран банан :)

Необходими продукти:

1 голяма опаковка бутер тесто (800 г)
2 по-големи банана, нарязани на кръгчета
1 чаша орехи, нарязани на едро
1/2 чаша стафиди
1 1/2 чаша захар
1/4 чаша вода
4 с.л. масло
3 с.л. ром
1 с.л. пудра захар, за поръсване (по желание)

Ingredients:

1 large package puff pastry (800 g)
2 large bananas, sliced
1 cup walnuts, chopped
1/2 cup raisins
1 1/2 cup sugar
1/4 cup water
4 tablespoons butter
3 tablespoons dark rum
1 tablespoon icing sugar, for sprinkling (optional)


Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво, добавяме маслото и разбъркваме до пълното му усвояване. 

Добавяме рома и отново разбъркваме, докато сместа се хомогенизира.
Отстраневаме, добавяме орехите, стафидите и нарязаните на кръгчета банани и разбъркваме. 

Оставяме да се охлади (ако сме на зор :) може и на водна баня, като разбъркваме от време на време).

Загряваме предварително фурната на 200 С.

Намасляваме и поръсваме с брашно формите за мъфини (ако не са силиконови) и оставяме настрани.

От размразеното бутер тесто изрязваме с остър нож кръгчета с диаметър почти 2 пъти по-голям от този на формите за мъфини (аз ползвах за шаблон капачка от кисело мляко Frezco).

Поставяме тестените кръгчета във формите за мъфини и леко притискаме към стените на форните - за да наподобим формата на тарталетка.

Разпределяме карамелената смес по тарталетките, покривайки около 3/4 от обема им.

*** От изрезките тесто оформаме произволни форми в средата на които сипваме по малко карамелизирана смес (ако остане) и подреждаме върху хартия за печене, или завиваме локумки, сиренки, кашкавалки :)  или какъвто пълнеж ни се намира, и печем заедно с тарталетките... Идеално подкрепление, докато се охладят тарталетките ;)

Печем в предварително загрята на 200С фурна на средна скара за около 20 минути или до златисто кафяво.

Изваждаме от фурната и оставяме за около 3-4 минути да се охладят във формите, след което ги изваждаме и охлаждаме върху решетка.

По желание поръсваме с пудра захар.

Method:

Caramelize sugar and water until golden brown, add the butter and mix until disolved.

Add rum and stir again until the mixture is homogenized.

Remove from heat, add walnuts, raisins and sliced bananas and mix.

Leave to cool.

Pre-heated oven at 200 C.

Butter and sprinkle with flour muffin forms (if not silicone) and leave aside.

With a sharp knife cut puff pastry circles, about twice larger than the diameter of the muffin forms.

Put the dough circles into muffin forms and press lightly to the walls.

Spoon caramel mixture into the dough forms as cover about three quarters of their volume.

Bake in preheated at 200C oven on medium rack for about 20 minutes or until golden brown.

Remove from oven and leave for about 3-4 minutes to cool in the forms, then remove and cool on a wire rack.

Sprinkle with icing sugar (optional).  


Бързи са, сладки са :) и почти спасяват положението до следващата вечер... 

И в интерес на истината са много приятна комбинация от хрупкаво тесто и плодово-карамелен пълнеж с ядки! 

Предполагам вместо банани могат да се използват и всякакви други налични плодове - свежи, замразени или от компот...

I guess bananas could be replaced with any other available fruits - either fresh, frozen or canned... 


19 comments:

  1. What a gorgeous pastry!!! Like bite sized bananas Foster....mmmmmmmm. I love the idea of switching up the fruits....

    ReplyDelete
  2. Чудесни са! Много изкушаващи! Поздравления!

    ReplyDelete
  3. Банановите сладости са любими и вкъщи, а тези тарталетки изглеждат прекрасно!
    Поздрави за лесната и вкусна рецепта!

    ReplyDelete
  4. Vooav!
    This look so yummy! its my favorite..

    ReplyDelete
  5. Those looks gorgeous and so delicious! I bet they taste just so fantastic!

    ReplyDelete
  6. Lovely presentation I can imagine how tasty these are.

    ReplyDelete
  7. Тези кошнични сигурно не се препоръчват за диетуващи :-) Е, поне мога да им се радвам визуално :-)

    ReplyDelete
  8. I am so puff pastry challenged but willing to learn. These look picture book perfect and ready to eat.

    ReplyDelete
  9. You are so creative!!! You did wonderful job Mina!

    ReplyDelete
  10. Пак поредна красота и сладост!Със сигурност ще са много вкусни!Чудесна идея за нещо хрупкаво и плодово-ароматно!

    ReplyDelete
  11. Those look divine. I'd love to dig into one or two of those for breakfast this morning ...

    ReplyDelete
  12. I love the simplicity of these treats, yet they are incredibly impressive. I love your pictures. So pretty!

    ReplyDelete
  13. Whatever you posted seems to become my favourites instantly...I have never tried banana tartalettes...but it sounds so gooood :)

    ReplyDelete
  14. WOW!! These tartlets look amazingly delicious. And I love anything banana :) Great job sweetie!

    ReplyDelete
  15. Oh that's brilliant! I love it...banana tartalettes ... that's just so yummy good! Great job, Mina!

    ReplyDelete
  16. Mina-You are so, so creative...why am I not surprised? Every time you make the most unique dessert which is beautiful, unusual, and delicious!

    ReplyDelete
  17. Lizzy, thank you!! That's a lazy and pretty tasty recipe :) especially if we reject to count calories :))

    Благодаря, Катя!!! Трябваше някакси да удържам фронта с налични средства по време на грипната ваканция :))

    Мариета - благодаря ти!! И аз си записах твоето бананово изкушение :)) звучи прекрасно!

    Cafe Pepela - thank you!! It is fast and easy to make also :))

    @ ravienomnoms - thanks :) they are tasty and I guess most of the ingredients could be easily replced with any other available ones...

    @ Quay Po Cooks - thank you!! They are tasty indeed :) even the calories are ;) a bit too much :))

    Дани :), освен че се получиха, и спасиха положението за момента...

    :) Милена - никакси не се препоръчват на неподрастващи!! Но са си супер за младежи :)) с апетит като за цял национален отбор по сумо...

    Thanks Sandra!! My son has been so :) desperately needing something sweet - immediately :) if possible...

    Sandra - thanks!! I've just been improvising with the available products :) but thanks to god, the result has been preatty eatable :))

    Еликсирче - не знам можеш ли да си представиш какво е подрастващ младеж, :) мотаещ се принудително цяла седмица вкъщи?? Способно е това чудо мамино да изяде къщата...

    Rich - thanks!! :) actually my son has shocked me, starting with these for breakfast :) but maybe that's a guy's thing :)) so we can't get it...

    @ Mother Rimmy - thank you!! These are really very easy to make :)) I love that kind of recipes...

    Thanks, Tes!! I've never had, before these, banana tartalettes myself also ;)

    Kimberly - thank you!! Somehow banana and caramel have been going pretty well together :))

    Thanks, Kate!! Only if I could stop count all those calories :))

    Elisabeth - thank you!!! You are such a great model example!!!!

    ReplyDelete
  18. It looks delicious, thank for the recipe. I would like to learn how to do it.

    ReplyDelete

Blogging tips