КОЛЕДА и ЗИМА 2016

КОЛЕДА и ЗИМА 2016
КОЛЕДА и ЗИМА 2016

Wednesday, January 19, 2011

Люто-люто пиле с ароматен грах в масло / Peri Peri Chicken with Spicy Peas in Butter


Рецептата за люто пиле от  Sortachef много ми хареса, но не бях съвсем сигурна, дали това подчертано пикантно ястие ще се приеме охотно вкъщи, затова реших да пробвам с един по-омекотен вариант - нещо като предподготовка :) за тежката артилерия...

Необходими продукти:

За пилето:

4 пилешки бутчета (горни или долни)
1/2 лимон, нарязан на кръгчета
1+3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 + 1/2 ч.л. поотделно едросмлян лют червен пипер
1 ч.л. морска сол
1 чаша вода
1-2 изсушени люти червени чушлета (по желание - аз за съжаление се оказа, че съм ги привършила и не добавих)
1/2 ч.л. едросмлени цветни пепери

За граха:

1 голяма консерва грах (около 800 г)
3-4 с.л. масло
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка


Начин на приготвяне:

На пилето:

Загряваме фурната до 180 С.Поръсваме с 1 с.л. зехтин пилешките бутчета и овалваме в подправената галета. Подреждаме в подходящ съд за печене, в който предварително наливаме чаша вода, бутчетата и поръсваме с половина от едросмления лют червен пипер. Добавяме изсушените люти червени чушлета (по желание). Върху всяко бутче поставяме кръгче лимон, което предварително сме поръсили с другата половина едросмлян лют червн пипер и морската сол. Поливаме всяко резенче лимон с останалите 3 с.л.. Печем в предварително загрятата на 180 С фурна за около 1 час (или до готовност), като от време на време поливаме със соса от печенето. Към финала, ако е необходимо, покриваме бутчетата с хартия за печене или алумиево фолио, за да не прегарят лимоните.


Междувременно приготвяме граха. В съд с незалепващо покритие разтопяваме маслото, добавяме универсалната зеленчукова подправка и изцедения грах и разбъркваме. Задушаваме за около 5-6 минути или докато грахът остане само на мазнина. Добавяме подправената галета и задушаваме още 1-2 минути,като непрекъснато разбъркваме.

Изваждаме от фурната готовите бутчета и сервираме върху подложка от задушения в масло ароматен грах, поръсени с едросмлените цветни пипери.


Получи се много ароматно и съвсем не толкова лютиво ястие, колкото очаквах :) - с всички тия люти и цветни пипери. Сокът от запечените лимони с лют пипер, морска сол и зехтин попива в месото и му придава невероятен вкус и аромат, без да го прави прекалено пикантно. А задушеният грах го допълва чудесно.

Тази рецепта със сигурност остава сред любимите ни !!

4 comments:

  1. Точно като за мен :) Обожавам пиле, печено с лимон, ще пробвам и това люто тези дни (нали може без граха :)

    ReplyDelete
  2. :) Пепи, то грахът си се готви отделно и си беше моя добавка, че моите хора бяха освирипели от глад, ;) а грах вкъши върви - всички го ядат... А пилето стана много готино :)

    ReplyDelete
  3. What a color..beautiful! Yummy!

    ReplyDelete
  4. Върху всяко бутче поставяме кръгче лимон, което предварително сме поръсили с другата половина едросмлян лют червн пипер и морската сол. Поливаме всяко резенче лимон с останалите 3 с.л.. Печем в предварително

    ReplyDelete

Blogging tips