AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, April 23, 2016

Крем супа със спанак и коприва / Creamy Spinach Nettle Soup



Пролетна, зелена и очарователно вкусна!!
...със свежите зелени продукти на  farmhopping :)

Необходими продукти:

100 г спанак
200 г прясна коприва
2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1-2 стрък пресен чесън, нарязан на ситно
2 средно големи картофа, нарязани на кубчета
4 чаши домашен зеленчуков бульон (или вода)
3 с.л. зехтин
1 ч.л. спирулина
1/2 ч.л. едро смляна морска сол,или на вкус
1/4 ч.л. прясно смлян пипер, или на вкус

За гарниране, по избор:
по 1/2 сварено пъдпъдъче яйце на порция
сирене, на вкус
пармезан, на вкус



Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме поотделно под течаща вода копривата и спанака.
Кипваме в дълбока тенджера подсолена вода и бланшираме последователно копривата и спанака за 1-2 минути, отцеждаме и прехвърляме в отделни съдове с ледена вода.
Отделяме листата и по-крехките стръкчета на коприватаи и изцеждаме от водата.
Отцеждаме и спанака.
В отделна тенджера загряваме зехтина, пресния лук и чесън и задушаваме за 2-3 минути, или докато омекнат.
Добавяме бульона или водата, спирулината, спанка, копривата и картофите и подправяме със сол и пипер.
Оставяме да заври, редуцираме до средно-силна температура и оставяме супата да къкри 15-20 минути, или докато се сварят картофите.
Отделяме 1 чаша от бульона и блендираме или пасираме до фино пюре.
Добавяме от отделения бульон до желаната гъстота.


Поднасяме супата гарнирана със сирене, пармезан и пътпъдъчи яйца :)




12 comments:

  1. Ей такава ядох онзи ден на хижа Камен дел- фантастична е и обожавам зеленото!
    А ти си с фантастични снимки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Марте!! И аз нещо съм се отплеснала по зеленото напоследък:) и нямам спиране...
      Прекрасна седмица ти желая!!

      Delete
  2. Мина, невероятно изглежда тази супичка. Харесва ми, че няма прясно мляко, сметана, а само бульон. Снимките са невероятни. Весел празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!! Зелените супички май ги предпочитам чисто зелени :) и обикновено не добавям мляко и сметана,,,
      Усмихната седмиа!!

      Delete
  3. Мина, невероятно изглежда тази супичка. Харесва ми, че няма прясно мляко, сметана, а само бульон. Снимките са невероятни. Весел празник!

    ReplyDelete
  4. Много красиви и зелени снимки! Обожавам и аз зеленото като Марта!
    Очите ми остават тук за цял ден!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Габи!! Да се порадваме на зелената вълна, докато лятото не я е отнесло ;)
      Поздрави!!

      Delete
  5. И аз като Даниела ще възкликна по снимките-радост за окото са тези зелени багри в най-различни отенъци,Мина!Перфектно си презентирала отново,а тази крем супа би била празник за госпожицата,тя е голям почитател на копривата.Истинска пролетна наслада и полезност в купичка :)

    ReplyDelete
  6. Зелено, зелено, зелено...ще си направя, само картофа бих пропуснала не го обичам в комбинация със зелении.

    ReplyDelete
  7. Най0вкусната зелена супа на света!! Надявам се да нямате нищо против да я постна в блога ми, като разбира се пусна линк към вас? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! За мен ще е удоволствие :) нали смисълът на блоговете ни е да споделяме вкусови впечатления и приключения!

      Delete

Blogging tips