Мечтаете ли си понякога за снежна зима? Не забързана, мъглива, угрижена, сива, опушена и кална - а спокойна, бяла, тиха, светла, с пухкав сняг, подканващи преспи, загадъчни пъртини и дъх на празници, канела и домашен уют? И за завладяващата магия на снежинките?
Снежинките! Тайната най-вероятно е в снежинките...
Предлагам ви да си приготвите малко снежна магия бързо и лесно и да заредите всички вкъщи с ведро празнично настроение :)
Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella
Подготовката на снежинките отнема около 20-30 минути, а приготвянето им от 5 до 15 минути, ако дозите за печене са повече от една.
Необходими продукти:
3, 6 или 9 листа точени кори Белла
30 гр масло
3-4 с.л. пудра захар
канела или какао, по избор
Начин на приготвяне:
Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.
Разделете пакета точени кори на 3 по 3 листа
Разстелете първия лист върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
Разрежете с кухненска ножица наслоените кори напречно през средата - ще получите два симетрични правоъгълника.
Прегънете на триъгълник и изрежете остатъка, за да получите квадрат.
Повторете с останалите парчета наложени кори и оформете различни по големина квадрати.
Прегънете всеки от квадратите, както е показано на снимките по-долу, и с помощта на ножица или резец за бисквитки изрежете триъгълници, полукръгчета и каквито ви хрумне други геометрични форми, за да оформи.
Тук спокойно можете да включите малчуганите в семейството да помагат, като дадат воля на въображението си и оформят сами снежинките :)
Разгънете внимателно изрязаните вече снежинки и подредете в застланата с хартия за печене тава.
Напръскайте снежинките с разтопено масло и печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 5 - 8 минути, или до златисто, като внимавате да не ги препечете прекалено.
Извадете от фурната и поръсете през сито с пудра захар.
Поднесете с мляко, горещ шоколад, чай или кафе - за закуска или като междини хапване.
По избор можете да поръсите някои от снежинките с щипка канела или какао...
И не се притеснявайте, че някоя от снежинките може междувременно и да се поначупи - остават си все така очарователни, хрупкави, ароматни и вкусни!
Можете да поднесете снежинките, поръсени с фино настърган пармезан, или друго предпочитано сирене, като добавка или декорация към вкусни домашни супи :)
Мина, как пък ти хрумна! Страхотни снежинки, страхотна идея - и в сладкия, и в соления вариант, за който намекваш. :)
ReplyDeleteСветли празници!
Мина,отново много креативна и находчива идея,претврена майсторски!Наистина много светлина лъха от кадрите,някак белоснежни и много красиви!
ReplyDeleteСърдечни пожелания за благословени,уютни и много вкусни празнични дни!Весела Коледа,мила!
Светли празници, Мина!
ReplyDeleteНека в дома ти има здраве, любов и благополучие!
Страхотна и много красива идея!
Много ефектно и оригинално!
ReplyDeleteВесели празници, Мина!
Весели празници, Мина!
ReplyDeleteСтрахотна снежинкова фиеста!
Красиви и нежни снежинки, Мина!
ReplyDeleteВесела Коледа! Бъдете живи и здрави!
Честита Коледа! Здраве, щастие и късмет!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteАх, че са прекрасни, Мина! Весели празници!
ReplyDelete