По традиция за Никулден на трапезата се поднасят ястия с риба, най-често рибник - пълнен шаран с ориз и орехи, приготвен в тесто... Но ако и за вас в забързаното ежедневие времето е дефицит, а ви се иска да почетете традицията и да зарадвате семейството или гостите си с празнично рибно ястие, ви предлагам елегантно и вкусно решение за ценители!
Кокетните хапки със запечено до златиста хрупкава коричка бутер тесто и фино пушено филе от сьомга са радост за очите и небцето.
Рецептата е специалното ми Никулденско предложение за La Vita e Bella
Необходими продукти:
2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
100 г пушена сьомга
100 г крем сирене
сол и пипер на вкус
прясно изцеден лимонов сок на вкус
2-3 стръка свеж копър
1 яйце
1 с.л. вода
Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето на рибките - около 15-20 минути.
Начин на приготвяне:
Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Овкусете крем сиренето със сол и пипер на вку, добавете няколко капки лимонов сок и ситно нарязан копър и разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете четен брой рибки.
В половината от рибките изрежете център с по-малък рецец - кръг, овал или друга подходяща форма.
Намажете целите рибки с разбито яйце и наложете отгоре рибките с изрязан център.
Подредете на разстояние в застланата с хартия за печене тава и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.
С помощта на пош и накрайник (или коктейлна лъжичка) шприцовайте крем сирене във всяка от рибките.
Нарежете пушеното филе от сьомга на дълги ленти с ширина 2-3 сантиметра, навийте на руло и оформете като розички.
Гарнирайте всяка от рибките с филе от сьомга и стръкче пресен копър.
Поднесете като предястие или коктейлни хапки със сухо бяло вино.
жестоки рибки! И с любима за мен комбинация :) Мина, никак няма да стигна до рибките да ти кажа, ще станат и на воловани ми се струва :)
ReplyDeleteПоздрави на теб и хубав празник утре!
Мина, обичам традиционния пълнен шаран, но май твоето предложение повече би ми се усладило. :) Чудни рибки!
ReplyDeleteПоздрави и весели празници!
Много оригинално, семпло, красиво, вкусно!
ReplyDeleteПоздравления, Мина!
Прекрасни, изискани и сигурна съм много вкусни хапки си направила Мина, само една чаша хубаво сухо бяло вино ми липсва, друго не искам :)
ReplyDeleteThese look beautiful and delicious. xo Catherine
ReplyDeleteЕееееееееее, страхотни са, Мина! Страхотни!
ReplyDeleteБомба са, Мина!
ReplyDeleteНе знам колко са златни, но ние нали сме на тема русалката Ариел и ми напомнят на онова жълтото балонче от филмчето - така са се надули. ;) Не пречи обаче да схрускам едно екзотично рибе с огроооооомно удоволствие. :))))
Ехе, ама много готини тези рибки, ако изпълняват и желания да знаеш, че всичките ще ги отмъкна:))) Честит Никулден, здраве и благополучие!
ReplyDeleteЯ,без малко да я пропусна тази фантазия,Мина,пак брилянтна идея и изпълнение!Много,много вкусно и ефектно предястие,поздравления!Хубава нова седмица с много поводи за усмивки,скъпа!
ReplyDelete