AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, January 2, 2015

Честита Нова 2015 година!!! - с лесна Новогодишна баклава ;) / Happy New 20015 Year!!! - and Easy Baklava Recipe ;)




Честита Нова 2015 година!!!

Да е здрава и мирна, благословена и щастлива, усмихната и успешна!!!

И за много години!!!

Да си призная, мислех да си спестя писането на рецептата, защото нито е различна, нито е специалана - бърза, лесна и адски вкусна баклава, но след няколкото запитвания, май ще е по-лесно все пак да я споделя :)

Необходими продукти:
Предложението ми е за по-малък съд - овална керамична форма за печене или тава 20х20 см.
400 г точени кори Белла,че новите екстра фини кори за баклава бяха предпразнично свърщили в квартала :)
150 г ситно смлени орехи
50 г едро смлени орехи
настърганата кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал
1 с.л. канела
100 мл олио
80 г масло

За сиропа:
400 г захар
400 мл вода
2 резенчета лимон
1/2 шушулка ванилия, или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 малка пръчица канела, по избор


Начин на приготвяне:
Приготвяме първо сиропа за баклавата като в малък съд  кипваме водата, захарта, резенчетата лимон, ванилията и канелата и оставяме да къкри на тих огън за 10 минути.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади напърно.
Загряваме предварително фурната на 180С или 160 с вентилатор.
Очертаваме дъното на съда върху хартия за печене и изрязваме нещо като шаблон ;)
В купа смесваме смлените орехи, настърганите кори от лимон и портокал и канелата и разбъркваме.
Разделяме корите на 2 половини и разстиламе първата половина върху леко набрашнена работна повърхност.
Прегъваме на две, налагаме отгоре шаблона от дъното на съда за печене и с остър нож или ножица изрязваме корите по шаблона.
Подреждаме изрязаните кори в съда за печене, като разстиламе и изрезките между тях.
Изсипваме орехите и разстиламе равномерно.
Повтаряме процедурата с изрязването и на втората половина кори и подреждаме и тях върху ореховата плънка, като отново разстиламе и изрезките между тях.
С остър нож нарязваме наредената вече баклава  на ромбове или квадрати.
В подходящ съд разтопяваме маслото, смесваме с олиото - разбъркваме и загряваме.
Поливаме със загрятата мазнина нарязаната вече баклава, като с лъжица сипваме и между нарезите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160 с вентилатор фурна около 30 минути или до златисто.
Поливаме изпечената и още топла баклава със студения сироп и оставяме да престои 8-12 часа преди да поднесем.



19 comments:

  1. За много години, Мина!
    Здраве и благополучие за семейството ти!
    Баклавата е толкова приканваща....

    ReplyDelete
  2. Best wishes for a marvellous 2015!

    Καλή Χρονιά :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  3. Честита Нова 2015 година!
    Да е здрава и щастлива, късметлийска и благодатна!

    ReplyDelete
  4. Честита Нова Година, Мина!
    С пожелание за много здраве, успехи и благополучие!

    ReplyDelete
  5. Желая ти една прекрасна 2015 година, Мина! Пълна с много щастие, усмивки и вдъхновение!

    ReplyDelete
  6. Very swettyyy http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/

    ReplyDelete

  7. Весела и успешна Нова година! Много здраве и късмет, всичко друго е въпрос на избор:)

    ReplyDelete
  8. Честита Нова Година, Мина!
    Бъди здрава и щастлива!
    Искам да попитам - не слепват ли корите, като не мажеш всяка с масло, не съм правила по този начин?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, не претендирам да съм разбирач по баклавите :) правя само по Коледа или НГ, но обикновено все по тоя начин - подреждам кори, без мазнина помежду им, поръсвам плънка и пак кори, без мазнина помежду им - след което нарязвам баклавата и поливам с разтопено масло и/или масло и олио (от олиото била ставала по-пухкава) и пека - и са си добре корите... Само ме е яд, че най-горните кори обикновено ми поизсъхват, преди да сме приключили с баклавата, но пък у нас обичаме сиропа по-гъст и го оставям да поизври повечко, та все не си покривам баклавата до горе със сироп ;)
      Прекрасна 2015 ти желая!!

      Delete
  9. Честита нова 2015 година на теб и семейството,скъпа !
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
    Кой ако не ти да измисли подобна рационализация за баклава,просто шапка ти свалям-безумно лесно и безкрайно вкусно,отмъквам виртуално парченце!
    Прегръдки и целувки от мен!

    ReplyDelete
  10. Честита Нова година, Мина! С пожелания за здраве и щастие, мир и благоденствие! Успешна 2015!!!

    ReplyDelete
  11. Честита Нова Година, Мина :) Страхотна баклавичка си спретнала, чак да ти се прииска, макар и с гузна съвест, да удължиш празничното похапване още малко :))

    Поздрави и пожелания за много здраве, късмет, любов и от всичко останало, което не може да се купи с пари!

    ReplyDelete
  12. Честита да е, Мина!
    Здраве, щастие и късмет ви пожелавам!

    ReplyDelete
  13. Честита да е, Мина...
    Здрава и мирна, успешна и устремена,
    благодатна и щастлива Нова 2015 Година!

    ReplyDelete
  14. За много години, Мина! Здраве, щастие, благоденствие и безброй успехи на цялото семейство пожелавам! :)

    ReplyDelete
  15. Мина, за много години! Желая ти 2015 да ти донесе безброй усмивки, крепко здраве и споделена радост! :)

    ReplyDelete
  16. Честита Новата 2015 година ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и сбъднати желания !

    ReplyDelete
  17. Браво! Невероятна рецепта и чудесна снимка към нея! Не мисля, че баклавата е нещо обикновено, особено ако се има предвид историята й... ;) Би било пропуск, ако не беше споделила рецептата. Благодаря! За много години и сърдечни поздрави от мен! :)

    ReplyDelete
  18. Честита Нова година, Мина! Желая здраве, мир и любов на теб и цялото ти семейство!
    Баклавата изглежда чудесно!
    Поздрави!

    ReplyDelete

Blogging tips