Честита Нова 2015 година!!!
Да е здрава и мирна, благословена и щастлива, усмихната и успешна!!!
И за много години!!!
Да си призная, мислех да си спестя писането на рецептата, защото нито е различна, нито е специалана - бърза, лесна и адски вкусна баклава, но след няколкото запитвания, май ще е по-лесно все пак да я споделя :)Необходими продукти:
Предложението ми е за по-малък съд - овална керамична форма за печене или тава 20х20 см.
400 г точени кори Белла,че новите екстра фини кори за баклава бяха предпразнично свърщили в квартала :)
150 г ситно смлени орехи
50 г едро смлени орехи
настърганата кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал
1 с.л. канела
100 мл олио
80 г масло
За сиропа:
400 г захар
400 мл вода
2 резенчета лимон
1/2 шушулка ванилия, или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 малка пръчица канела, по избор
Начин на приготвяне:
Приготвяме първо сиропа за баклавата като в малък съд кипваме водата, захарта, резенчетата лимон, ванилията и канелата и оставяме да къкри на тих огън за 10 минути.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади напърно.
Загряваме предварително фурната на 180С или 160 с вентилатор.
Очертаваме дъното на съда върху хартия за печене и изрязваме нещо като шаблон ;)
В купа смесваме смлените орехи, настърганите кори от лимон и портокал и канелата и разбъркваме.
Разделяме корите на 2 половини и разстиламе първата половина върху леко набрашнена работна повърхност.
Прегъваме на две, налагаме отгоре шаблона от дъното на съда за печене и с остър нож или ножица изрязваме корите по шаблона.
Подреждаме изрязаните кори в съда за печене, като разстиламе и изрезките между тях.
Изсипваме орехите и разстиламе равномерно.
Повтаряме процедурата с изрязването и на втората половина кори и подреждаме и тях върху ореховата плънка, като отново разстиламе и изрезките между тях.
С остър нож нарязваме наредената вече баклава на ромбове или квадрати.
В подходящ съд разтопяваме маслото, смесваме с олиото - разбъркваме и загряваме.
Поливаме със загрятата мазнина нарязаната вече баклава, като с лъжица сипваме и между нарезите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160 с вентилатор фурна около 30 минути или до златисто.
Поливаме изпечената и още топла баклава със студения сироп и оставяме да престои 8-12 часа преди да поднесем.
За много години, Мина!
ReplyDeleteЗдраве и благополучие за семейството ти!
Баклавата е толкова приканваща....
Best wishes for a marvellous 2015!
ReplyDeleteΚαλή Χρονιά :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Честита Нова 2015 година!
ReplyDeleteДа е здрава и щастлива, късметлийска и благодатна!
Честита Нова Година, Мина!
ReplyDeleteС пожелание за много здраве, успехи и благополучие!
Желая ти една прекрасна 2015 година, Мина! Пълна с много щастие, усмивки и вдъхновение!
ReplyDeleteVery swettyyy http://mutfakhazinem.blogspot.com.tr/
ReplyDelete
ReplyDeleteВесела и успешна Нова година! Много здраве и късмет, всичко друго е въпрос на избор:)
Честита Нова Година, Мина!
ReplyDeleteБъди здрава и щастлива!
Искам да попитам - не слепват ли корите, като не мажеш всяка с масло, не съм правила по този начин?
Веси, не претендирам да съм разбирач по баклавите :) правя само по Коледа или НГ, но обикновено все по тоя начин - подреждам кори, без мазнина помежду им, поръсвам плънка и пак кори, без мазнина помежду им - след което нарязвам баклавата и поливам с разтопено масло и/или масло и олио (от олиото била ставала по-пухкава) и пека - и са си добре корите... Само ме е яд, че най-горните кори обикновено ми поизсъхват, преди да сме приключили с баклавата, но пък у нас обичаме сиропа по-гъст и го оставям да поизври повечко, та все не си покривам баклавата до горе със сироп ;)
DeleteПрекрасна 2015 ти желая!!
Честита нова 2015 година на теб и семейството,скъпа !
ReplyDeleteНека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
Кой ако не ти да измисли подобна рационализация за баклава,просто шапка ти свалям-безумно лесно и безкрайно вкусно,отмъквам виртуално парченце!
Прегръдки и целувки от мен!
Честита Нова година, Мина! С пожелания за здраве и щастие, мир и благоденствие! Успешна 2015!!!
ReplyDeleteЧестита Нова Година, Мина :) Страхотна баклавичка си спретнала, чак да ти се прииска, макар и с гузна съвест, да удължиш празничното похапване още малко :))
ReplyDeleteПоздрави и пожелания за много здраве, късмет, любов и от всичко останало, което не може да се купи с пари!
Честита да е, Мина!
ReplyDeleteЗдраве, щастие и късмет ви пожелавам!
Честита да е, Мина...
ReplyDeleteЗдрава и мирна, успешна и устремена,
благодатна и щастлива Нова 2015 Година!
За много години, Мина! Здраве, щастие, благоденствие и безброй успехи на цялото семейство пожелавам! :)
ReplyDeleteМина, за много години! Желая ти 2015 да ти донесе безброй усмивки, крепко здраве и споделена радост! :)
ReplyDeleteЧестита Новата 2015 година ! Нека тя ти донесе много нови кулинарни вдъхновения, здраве и сбъднати желания !
ReplyDeleteБраво! Невероятна рецепта и чудесна снимка към нея! Не мисля, че баклавата е нещо обикновено, особено ако се има предвид историята й... ;) Би било пропуск, ако не беше споделила рецептата. Благодаря! За много години и сърдечни поздрави от мен! :)
ReplyDeleteЧестита Нова година, Мина! Желая здраве, мир и любов на теб и цялото ти семейство!
ReplyDeleteБаклавата изглежда чудесно!
Поздрави!