AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, January 6, 2015

Печено свинско с тъмна бира / Dark Beer Pork Roast



Честит рожден ден :) НА МЕН!!!
Днес, освен че помъдрявам с оше една година , ако може да се вярва на астролозите, според които жените козирог сме подвластни на Сатурн и с напредване на годините се подмладяваме - излиза, че и се подмладявам с още една година ;)
Та затова - наздраве - за мое здраве!!! - с една малко по-нестандартна почерпка...
... а тортата, надявам се, в неделя...

Необходими продукти:
2 кг свинско месо (в случая - от задна четвъртинка на малко прасенце)
5-6 скилидки чесън
40-50 мл зехтин
30 г масло
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. едро смлян черен пипер
1 голяма щипка сух розмарин
1 голяма щипка суха машерка
1-2 стръка свеж розмарин
5-6 стръка свежа мащерка
100 до 200 мл тъмна бира (аз ползвах тъмна черешова), може да заменим с домашен бульон или вода за КЕТО
200 до 400 мл вода (или домашен зеленчуков бульон), в зависимост от съда, в който се пече месото)
1 шепа сушени череши, по избор, пропускаме при КЕТО

За гарнитурата
250 г моркови, нарязанио на кръгчета, пропускаме при КЕТО
500 г гъби печурки, разполовени
30-40 г масло
2-3 стръка свежа мащерка
сол и пипер на вкус
500 г броколи, на розички


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С.
Измиваме и подсушаваме месото и с остър нож нарязваме на ромбчета откъм кожата.
Натриваме добре от всички страни със зехтин, сол, пипер и сухите подправки.
Поставяме в по тълбока тавичка, доливаме отстрани тъмната бира и водата и добавяме свежите подправки, чесъна и сухите череши.
Печем на долна скара в предварително загрята до 180С фурна около 2 часа, като след първия час поливаме със соса от печенето и доливаме с тъмна бира и вода в съотношение 2 към 1 (200 мл вода + 100 мл бира), ако е необходимо.
Изваждаме готовото месо от фурната и покриваме леко с алуминиево фолио - да потпочине за 10-15 минути, преди да нарежем и поднесем.
Междувременно в широк тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото, добавяме морковите, гъбите и стръковете машерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - морковитев трябва да поомекнат, но да са все още хрупкави, а гъбите - свежи.
В съд с подсолена вряша вода бланшираме броколите за 2-3 мин и охлаждаме в ледена баня или под струя течаша студена вода, за да запазим цвета и свежестта им.
Поднасяме месото, нарязано на порции и гарнирано със зеленчуците и прецедения бирен сос от печенето и черешите.




10 comments:

  1. И тук Честит рожден ден, Мина! Бъди здрава, все така вдъхновена и много щастлива. Честит празник! Прекрасно е това месо, очите ми останаха!

    ReplyDelete
  2. Честит рожден ден, Мина и наздраве! Прекрасна почерпка! :)

    ReplyDelete
  3. Мина, макар да обожавам сладичко, месото ти този път ме спечели, чудесно е!
    И честит рожден ден! Желая ти здраве, хармония, много обич и много весело помъдряване. :) И не мисля, че има основание за остаряване... Поне на 80 като станеш, тогава ще ти пожелая да младееш. :)
    Поздрави и весело изкарване!

    ReplyDelete
  4. Прекрасно е, Мина! И тук се облизвам по снимката! Може ли да си такава голяма изкусителка!?
    Прекрасен празник, мила! Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  5. Честит празник!
    С пожелание за много здраве и вдъхновяващи рецепти!

    ReplyDelete
  6. Честит рожден ден още веднъж,мило ми другарче!Наистина козирозите са дарени от природата да са младолики и все така енергични с напредването на годините.Имаш специални поздрави от госпожицата,тя остана очарована като разбра,че сте си зодия :))
    А за ястието какво мога да кажа,то просто губя говор и картина,невероятно е!
    Много прегръдки от всички нас!

    ReplyDelete
  7. Честит рожден ден, Мина!
    Нека мечтите ти се сбъдват!

    ReplyDelete
  8. Здравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
    Възползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
    блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.

    Очакваме с нетърпение вашето посещение

    С уважение

    Josiel Days
    http://josiel-dias.blogspot.com
    Рио де Жанейро

    ReplyDelete
  9. Супер е...хапнах стабилно и вирнах жезала

    ReplyDelete

Blogging tips